reklama
Rozwiązanie
dziekujeCo prawda ja jestem bezmięsna, ale lekarz od endometriozy sugerował ograniczenie czerwonego mięsa, a wprowadzenie ryb morskich. Nie jeść smażonych a lepiej gotowane lub grillowane. Podobne zalecenia są właśnie w diecie z niskim IG. Poczytaj, bo warto.
Marzycielka7
Fanka BB :)
walczę i próbujeNie jestem autorką posta, ale mnie pomogła bardzo dieta z niskim indeksem glikemicznym zwłaszcza na problemy z zajściem w ciążę. A trochę mam dziadów, które mi to utrudniały oprócz endometriozy. Może warto byś spróbowała?
Chce tez ograniczyć czerwone mięso
reklama
Co prawda ja jestem bezmięsna, ale lekarz od endometriozy sugerował ograniczenie czerwonego mięsa, a wprowadzenie ryb morskich. Nie jeść smażonych a lepiej gotowane lub grillowane. Podobne zalecenia są właśnie w diecie z niskim IG. Poczytaj, bo warto.walczę i próbuje
Chce tez ograniczyć czerwone mięso
Marzycielka7
dziekujeCo prawda ja jestem bezmięsna, ale lekarz od endometriozy sugerował ograniczenie czerwonego mięsa, a wprowadzenie ryb morskich. Nie jeść smażonych a lepiej gotowane lub grillowane. Podobne zalecenia są właśnie w diecie z niskim IG. Poczytaj, bo warto.
A mnie zawsze fascynują lekarze, którzy na podstawie usg stwierdzają endometrioze.
Choroba dość okrutna, ale da się nauczyć z nią żyć. Ogarnięty lekarz, dieta, trochę leków i będzie ok. Ważne by jej nie bagatelizować i w miarę możliwości trzymać w ryzach bo nie zatrzymuje się wyłącznie na narządach rodnych. A ciąża jest trudna, ale możliwa. Choruje długo. W 2012 zostałam zdiagnozowana na papierze, przeleczona. Obecnie mam dwoje dzieci, choć lekarze mówili, że ich mieć nie będę. A mam dziadostwo z pogranicza 3/4 stopnia i w 1/4 zajęta maci
U mnie endometriozę lekarz stwierdził na podstawie USG. Do tej pory się zastanawiam czy faktycznie jestem jej posiadaczką. Co jakiś czas mam torbiele i generalnie wszystkie książkowe objawy tej paskudy. Staramy się o dziecko już bardzooo bardzo długo i dalej nic. Już prawie się pogodziłam z tym ze nie będziemy mieć więcej dzieci.
Ja mam 2 torbiele 3cm w lewym jajniku i wczoraj lekarka dała mi skierowanie na zabieg laparoskopii... Usuwałaś torbiele laparoskopowo, czy udało Ci się zajść w ciążę bez operacji?Ja tez mialam na obu. Nie mialam w ciazy zadnych komplikacji czy krwawien. Endometrioza ma wplyw na zajscie w ciaze, ale nie na jej przebieg. Spokojnie.
No i gratulacje [emoji4]
nieagatka
Nie usuwalam. Moj profesor powiedzial, ze przy takim rozmiarze torbieli usuniecie ich zrobi wieksza krzywde niz sama torbiel, bo usuna tez zdrowa tkanke.Ja mam 2 torbiele 3cm w lewym jajniku i wczoraj lekarka dała mi skierowanie na zabieg laparoskopii... Usuwałaś torbiele laparoskopowo, czy udało Ci się zajść w ciążę bez operacji?
Mam dwojke dzieci dzieki in vitro.
Ja też nie usuwałam. Miałam leczenie farmakologiczne, potem wbrew opinii lekarzy zaszłam naturalnie w ciąże i mam 2 dzieci.Ja mam 2 torbiele 3cm w lewym jajniku i wczoraj lekarka dała mi skierowanie na zabieg laparoskopii... Usuwałaś torbiele laparoskopowo, czy udało Ci się zajść w ciążę bez operacji?
reklama
StopKlatka
Ja mam 2 torbiele 3cm w lewym jajniku i wczoraj lekarka dała mi skierowanie na zabieg laparoskopii... Usuwałaś torbiele laparoskopowo, czy udało Ci się zajść w ciążę bez operacji?
Ostatnia edycja: