reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ekomama

reklama
Ja sie trochę zdrzemnęłam a tu ruch :-)

Podam kilka mądrych rad z programu perfekcyjna Pani domu:

- resztkę coli można wylać do toalety, zamiast Domestosa

-, Do kozaków w szafie w ramach usztywnienia wkładamy rulony z gazety.

-, garnki można wyczyścić z jedzenia przed umyciem folią aluminiową do pieczenia, •zgniatamy i trochę wody;

-, jeśli przy bateriach umywalkowych i zlewowych itp. jest brud i inne świństwa to okładamy wacikami z octem na parę godzin

-, wyłożyć deskę do prasowania folia do pieczenia, dopiero na to nałożyć pokrowiec, w ten sposób ciepło odbija się i czasem nie trzeba prasować dwóch stron.

-, osad w kubku najlepiej schodzi przy pomocy soli

-, sierść zwierząt można z np. foteli zebrać gumowa mokrą rękawicą

-, zabrudzone dno wazonu, można wyczyścić wrzucając do niego garść ryżu i wlewając trochę wody, po czym wszystko wstrząsając - brud wraz z ryżem odpryśnie

-, jeśli nie zejdzie plama z marchewki to wysusz ubranie na słońcu.

-, Gdy na dywanie zrobi się wgniecenie od mebli, które na nim stały to wystarczy na tym wgnieceniu położyć kostkę lodu i poczekać aż się rozpuści. Gdy lód się rozpuści to włos dywanu powinien się podnieść do góry.

-, Butelkę octu spirytusowego wlej do muszli i zostaw na noc. Rano wyszoruj ją szczotką. Jeśli osad nie zniknie, ponów próbę, tym razem podgrzewając ocet (lekko, by ceramika nie popękała). Ten domowy wybielacz skutecznie usuwa nalot powstały pod powierzchnią wody, w rurze odpływowej. Najpierw jednak usuń stamtąd wodę (w rękawiczkach, plastikowym kubkiem) i dopiero wtedy wlej ocet. UWAGA! Po użyciu octu łazienkę trzeba będzie długo wietrzyć.

-, Proszek do pieczenia lub kwasek cytrynowy
Posyp nim muszlę, zostaw na noc. Wyszoruj szczotką. Rozpuszczony w gorącej wodzie kwasek usunie nalot z rury.

Sól na brudny piekarnik
piekarnik rozgrzać, zsypać solą kuchenną i grzać jeszcze 20 min później przetrzeć ręcznikami kuchennymi
smile.png

Ważne zasady!
Dbając o higienę wc warto pamiętać o kilku wskazówkach:
-myj toaletę przynajmniej 3 razy w tygodniu. Naucz domowników żeby po każdej wizycie w toalecie opuszczali deskę sedesową przed naciśnięciem spłuczki. Dzięki temu w łazience nie będą się unosiły drobiny wody z… zawartości sedesu;
-nie zapomnij o dezynfekowaniu deski sedesowej (np. wybielaczem) oraz szczotki, którą myjesz (np. żelem do wc). Często ją wymieniaj- kosztuje grosze, a szybko staje się siedliskiem szkodliwych bakterii;
-nigdy, pod żadnym pozorem, nie łącz dwóch preparatów (np. żelu do wc i wybielacza). Z powstałej mieszaniny mogą ulatniać się niezwykle trujące opary.

Jak wyczyścić łatwo mikrofalówkę z tłuszczu

cytrynę przekroić na pół, wsadzić do mikrofalówki i włączyć ja na 1 minutę, później czyścimy (nie próbowałam ale moja mama już tak - twierdzi, ze rewelacja :-))

http://perfekcyjna-pani-domu.blog.onet.pl/Fragment-ksiazki-Anthei-Turner,2,ID321818261,n
http://perfekcyjnapanidomu.blogerki.pl/2010/08/19/porady-anthei-turner-cz-1_bcdhg.html

niektóre hasła jak dla mnie są śmieszne bo normalnie jak człowiek pracuje to nie jest w stanie non stop chodzić i coś sprzątać, ale mozna poczytać i wykorzystać :biggrin2:

Ostatnia edycja:
od czasu do czasu dobrze jest w czajniku zagotować wodę z kwaskiem cytrynowym albo z octem, kamień ładnie odchodzi :)

a tak z innej beczki, piszemy jak kury domowe ;)

przez jakiś czas śmierdzi, ale wietrzenie zazwyczaj wystarcza ;)
No i to jest mój największy problem...wole wąchać domestos, bo do chloru o prawie przywykłam jak pływałam, niż ocet...poprostu odrazu wymiotuje jak czuje zapach octu

Podam kilka mądrych rad z programu perfekcyjna Pani domu:

- resztkę coli można wylać do toalety, zamiast Domestosa - :-D u nas nigdy nie ma resztki
- Do kozaków w szafie w ramach usztywnienia wkładamy rulony z gazety. - zawsze tak robię, nie tylko do kozaków

- garnki można wyczyścić z jedzenia przed umyciem folią aluminiową do pieczenia, •zgniatamy i trochę wody - po co??/

- wyłożyć deskę do prasowania folia do pieczenia, dopiero na to nałożyć pokrowiec, w ten sposób ciepło odbija się i czasem nie trzeba prasować dwóch stron. - ja kupiłam sobie deskę z płyty wiórowej (nie siatkę pod spodem) dziala tak samo

Sól na brudny piekarnik
piekarnik rozgrzać, zsypać solą kuchenną i grzać jeszcze 20 min później przetrzeć ręcznikami kuchennymi
smile.png

o to dobre - muszę spróbowac

jak dla mnie temat rewelacyjny! Jestem fatalną gospodynią, dobrze znać takie sztuczki. A czy mam coś czyścić domestosem czy octem to dla mnie żadna różnica więc po co mam truć środowisko? Dla mnie oba specyfiki śmierdzą jednakowo nieznośnie:)

jak dla mnie temat rewelacyjny! Jestem fatalną gospodynią, dobrze znać takie sztuczki. A czy mam coś czyścić domestosem czy octem to dla mnie żadna różnica więc po co mam truć środowisko? Dla mnie oba specyfiki śmierdzą jednakowo nieznośnie:)

A ja, jak Mysia, wolę jednak smrodek domestosa - zresztą, on wcale nie śmierdzi, tylko specyficznie pachnie :sorry: A z wietrzeniem byłby problem, bo mamy taki układ mieszkania, że ciężko by było wywietrzyć łazienkę - całe mieszkanko by śmierdziało. Ale poszukam innych eko-pomysłów dla siebie ;-)

Śmiejcie się , ale ja korzystam z niektórych porad perfekcyjnej pani gospodyni- np. wcześniej nie wpadłam na to by na szafach rozłożyć gazety i raz na jakiś czas je wymieniać (Na szafie nie ma tyle tego kurzy, który przy wycieraniu leci na cały pokój a rozłożonych gazet w ogóle nie widać)

Co do octu- ja rozcieńczam z wodą i żadnego smrodu po 5 minutach w łazience nie ma! A dodam, że nie mam okna i nie wietrzę łazienki. Ocet czuję tylko w momencie czyszczenia.

reklama
Śmiejcie się , ale ja korzystam z niektórych porad perfekcyjnej pani gospodyni- np. wcześniej nie wpadłam na to by na szafach rozłożyć gazety i raz na jakiś czas je wymieniać (Na szafie nie ma tyle tego kurzy, który przy wycieraniu leci na cały pokój a rozłożonych gazet w ogóle nie widać)

Co do octu- ja rozcieńczam z wodą i żadnego smrodu po 5 minutach w łazience nie ma! A dodam, że nie mam okna i nie wietrzę łazienki. Ocet czuję tylko w momencie czyszczenia.

Aestima dokładnie to samo chciałam napisać :-), jak ktoś ma naprawde zasyfioną łazienkę to trzeba octem, ale jak ma po prostu lekko brudną od codziennego użytkowania to wystarczy rozcieńczyć na pół z wodą wlać do spryskiwacza i używać, a ja żadnego strasznego smrodu nie czuję :biggrin2:

Do góry