@Stokrotka_92 To próbuj wyjaśnić sytuację. Napisz skargę do kierownika. Jedno tylko ostrzegam - zanim cokolwiek gdzieś napiszesz - uważaj byś sama nie została posądzona o zniesławienie. Poszukanie innych pacjentek, to dobry trop.
reklama
Stokrotka_92
Początkująca w BB
Nie chodzi o ból i odczucia tak naprawdę tylko o to czy rzeczywiście w taki sposób wykonuje się badanie?Akurat tutaj odczucia mogą robić dużą różnicę. Niestety w trakcie ciąży okolice intymne są bardziej wrażliwe i stąd może być silniejsze odczuwanie. Być może tylko autorka postu nie była gotowa, że może mieć takie dolegliwości. I rozumiem co @Madlein ma na myśli. Ja również po przeczytaniu postu nie jestem pewna winy lekarza. Jedynym nieciągnięciem jaki tu widzę, że nie poinformował jej o tym przed wykonaniem danej czynności.
Stokrotka_92
Początkująca w BB
Dziękuję za wsparcie. Czuję, że jak teraz nie rozwiąże tej sytuacji to będzie mi ciążyć na psychice dłuższy czas, dzięki Waszym komentarzom mam więcej odwagi aby dowiedzieć się czy lekarz nie przekroczył granic podczas badania.@Stokrotka_92 To próbuj wyjaśnić sytuację. Napisz skargę do kierownika. Jedno tylko ostrzegam - zanim cokolwiek gdzieś napiszesz - uważaj byś sama nie została posądzona o zniesławienie. Poszukanie innych pacjentek, to dobry trop.
Stokrotka_92
Początkująca w BB
Zadzwoniłam do rzecznika praw pacjenta mam napisać zgłoszenie (można mailowo). Zobaczymy co odpiszą...
Pewnie trochę zabrzmię jakbym miała Cię zrazić do składania skargi - ale mam przeczucie, że zostanie to zamiecione pod dywan. Jedyna szansa w tym, że znajdzie się więcej kobiet w podobnej sytuacji, a ty nie zostaniesz potraktowana jako "wariatka której się wydawało".
Madlein
Fanka BB :)
Tak wykonuje się jeśli nie można w inny sposób nakłonić dziecka do współpracy.Nie chodzi o ból i odczucia tak naprawdę tylko o to czy rzeczywiście w taki sposób wykonuje się badanie?
Ja naprawdę Cię rozumiem, dla mnie to też było okropne i niekomfortowe. Ale tak jak @witch84 napisała lepiej uważać na słowa, bo możesz zostać posadzona o zniesławienie.
Powodzenia
Stokrotka_92
Początkująca w BB
Ok rozumiem, to trochę mnie pociesza, że inne osoby też tak miały przeprowadzone badanie. Co nie zmienia faktu, że więcej do tego lekarza się nie wybiorę. Ja opisałam tylko w jaki sposób zostałam zbadana, o nic go nie oskarżam, tylko szukam odpowiedzi, więc nie widzę powodu posądzenia o zniesławienie.Tak wykonuje się jeśli nie można w inny sposób nakłonić dziecka do współpracy.
Ja naprawdę Cię rozumiem, dla mnie to też było okropne i niekomfortowe. Ale tak jak @witch84 napisała lepiej uważać na słowa, bo możesz zostać posadzona o zniesławienie.
Powodzenia
Cookie_
Moderator
W podobnym okresie ciąży miałam USG dopochwowo by ocenić szyjkę przed założeniem pessara. Czy to w ciąży czy poza nią każdy ginekolog do którego trafiłam w swoim życiu, zawsze ostrzegał jeśli mocniej musi pomanewrować głowicą w pochwie. To badanie nigdy nie jest mega komfortowe, ale nigdy nie czułam się tak jak autorka i badanie tak nie wyglądało.
Raz jako młoda kobieta trafiłam na zaboczonego lekarza wykonującego USG. Zlecone miałam USG brzucha a ten chciał bym rozebrał się do badania i położyła na kozetce w samej bieliźnie. Polozylam się w ubraniu, podwinelam bluzkę do wysokości biustu i powiedziałam że to mu wystarczy do wykonania prawidłowego USG a jeśli nie to zaraz udam się do jego przełożonego. Mina mu zbrzydła pomamrotał coś i dodał, że tylko popatrzeć chciał. Odpowiedziałam, że pokazywać mam komu a nie staremu oblechowi. I jeszcze jedna uwaga a inaczej skończy się to badanie. Mój narzeczony, gdy mu o tym powiedziałam był gotowy dać mu w mordę. Na szczęście lekarz ten niedługo zniknął z przychodni.
Raz jako młoda kobieta trafiłam na zaboczonego lekarza wykonującego USG. Zlecone miałam USG brzucha a ten chciał bym rozebrał się do badania i położyła na kozetce w samej bieliźnie. Polozylam się w ubraniu, podwinelam bluzkę do wysokości biustu i powiedziałam że to mu wystarczy do wykonania prawidłowego USG a jeśli nie to zaraz udam się do jego przełożonego. Mina mu zbrzydła pomamrotał coś i dodał, że tylko popatrzeć chciał. Odpowiedziałam, że pokazywać mam komu a nie staremu oblechowi. I jeszcze jedna uwaga a inaczej skończy się to badanie. Mój narzeczony, gdy mu o tym powiedziałam był gotowy dać mu w mordę. Na szczęście lekarz ten niedługo zniknął z przychodni.
reklama
@Stokrotka_92 Jeśli masz możliwość, to poszukaj podobnych przypadków. Bo nawet jeśli badanie tak miało wyglądać, to lekarz powinien Cię uprzedzić.
reklama
Podziel się: