reklama
Marynia88
Moderator
Udało mi się znaleźć taki artykuł
Może coś Ci pomoże. Myślę że dobrym pomysłem jest kontakt z ośrodkiem adopcyjnym w Twoim mieście, oni odpowiedzą na Twoje pytania i nie będą Cię oceniać.
Po drugiej stronie adopcji
Kobieta rodzi dziecko w szpitalu, ale nie zabiera go ze sobą? Jak przebiega procedura w takiej sytuacji? - portal Chcemy Być Rodzicami
www.chcemybycrodzicami.pl
Marynia88
Moderator
Znalazłam jeszcze to
Możesz zostawić dziecko w szpitalu ale przed sądem mąż będzie musiał udowodnić, że nie jest ojcem. Albo ty, nie pamiętam dokładnie. Na adopcje to raczej nie wpłynie bo w Polsce niestety, ale dzieci dopiero koło 1rz trafiają na nowe domy.
Maxime
Fanka BB :)
A myślałaś o adopcji ze wskazaniem? Może znasz jakąś parę która chciałaby mieć dziecko a nie może? Zaoszczedzilabys maluszkowi tułaczki po ośrodkach preadopcyjnych. Znam parę która tak właśnie adoptowała dziecko. Przyznam że nie rozumiem takiej decyzji, ale skoro ją już podjęłaś to zadzwoń to ośrodka adopcyjnego i przedstaw sytuację. Może jest ktoś kto czeka na taki dar. Proszę nie zostawiaj po prostu dziecka w szpitalu bo przez 6tyg nic nie będzie można zrobic gdyż masz tyle czasu żeby zmienić decyzję.
Paulina_1982
Adopcja ze wskazaniem jest w Polsce nielegalna.
Funkcjonuje wyłącznie w obrębie rodziny biologicznej.
A myślałaś o adopcji ze wskazaniem? Może znasz jakąś parę która chciałaby mieć dziecko a nie może? Zaoszczedzilabys maluszkowi tułaczki po ośrodkach preadopcyjnych. Znam parę która tak właśnie adoptowała dziecko. Przyznam że nie rozumiem takiej decyzji, ale skoro ją już podjęłaś to zadzwoń to ośrodka adopcyjnego i przedstaw sytuację. Może jest ktoś kto czeka na taki dar. Proszę nie zostawiaj po prostu dziecka w szpitalu bo przez 6tyg nic nie będzie można zrobic gdyż masz tyle czasu żeby zmienić decyzję.
Paulina_1982
Skoro jest twoim mężem to niestety musi uczestniczyć w procesie zrzeczenia się dziecka.
Najprościej będzie skontaktować się z ośrodkiem adopcyjnym gdzieś w twoim mieście i oni Cię poprowadzą co i jak.
Zaraz po uprawomocnieniu się zrzeczenia dziecko może trafić od razu do rodziny adopcyjnej.
Nie wiem ile teraz ten proces trwa dokładnie. Kiedyś było to 6 tygodni od urodzenia się dziecka.
Najprościej będzie skontaktować się z ośrodkiem adopcyjnym gdzieś w twoim mieście i oni Cię poprowadzą co i jak.
Zaraz po uprawomocnieniu się zrzeczenia dziecko może trafić od razu do rodziny adopcyjnej.
Nie wiem ile teraz ten proces trwa dokładnie. Kiedyś było to 6 tygodni od urodzenia się dziecka.
Ostatnia edycja:
Niestety nie pomogę w sytuacji prawnej. Sugeruje jednak rozmowę z psychologiem. Możesz zapytać, czy obowiązuje ja tajemnica lekarska. Jeśli tak, to porozmawiaj z nią, może pomoże ci to poukładać nie tylko w głowie. Lekarzom o pielęgniarkom możesz narazie nie mówić, choć myślę, że nie zmienia mimo wszystko nastawienia do ciebie. Już miałam okazję spotkać takiego maluszka w szpitalu. Jego życie było ciężkie. Na szczęście znalazł rodzinę, choć już myślałam o jego adopcji. Możesz zdradzić w jakim okresie ciąży jesteś? Też jestem mamą wczesniaka
reklama
reklama
Maxime
Tak, masz rację. Nie wyrazilam się jasno, chodziło mi o kogoś z rodziny.Adopcja ze wskazaniem jest w Polsce nielegalna.
Podziel się: