aspekt
Fanka BB :)
A czy Twój strach nie jest zbudowany wokół traumy okołoporodowej? Nam piszesz o pieniądzach, ale może równie ważne (ważniejsze?) jest to że masz zagrożona ciążę, że nie chciałaś być w ciąży, że boisz się porodu? Przymuszasz się do zabawy z dzieckiem, bo masz gonitwę beznadziejnych myśli? Może czas porozmawiać z psychiatra? Moze zacząć od telefonu np. do fundacji Ernesta, tam można porozmawiać z psychologiem, który powinien być przygotowany na rozmowę z osobami w powikłanej ciąży, po wczesniaczych porodach.U mnie niestety ciaza zagrożona, w pierwszej ciąży też ledwo donosiłam córeczkę. Teraz spodziewamy się syna. Bardzo staraliśmy się z antykoncepcja oraz żeby nie mieć drugiego dziecka. Mam straszna traume po porodzie pierworodnej ,a do tego doszły te problemy. Boję się bardzo. Jestem w trakcie robienia różnych kursów darmowych aby zwiększyć swoje doświadczenie i możliwości. Niestety nie potrafię szyc itd . Partner robi co może, ale bardzo nas ta sytuacja przytłacza. Nie jesteśmy jakąś "patologia" nie mamy nałogów, a mimo to los się do nas nie uśmiecha i od skończenia szkol cały czas mamy pod gorke
Czy starsze dziecko chodzi do jakiejś placówki? Pkola? Szkoły? Można wystąpić o zwolnienie z opłat, o obiady dla całej rodziny, może rada rodziców przygotuje wyprawkę. Zdaje się, że po obiady można też się zwrócić do opieki społecznej, może jest jakaś lokalna instytucja kościelna.
Jesteście sami. A znajomi z pracy? Albo nawet pracodawcy? Nie musicie u nich żebrać i opowiadać jak źle jest, ludzie często w normalnych odruchach chcą się podzielić rzeczami ciążowymi i dziecięcymi, bo im zalegają.
Opłaty miałabyś coraz wyższe i bez ciąży. Wszystkim nam rosną. Rozumiem, że jak się jest w ciąży czy ma się niemowlę, to spadają możliwości dorobienia do pensji - co być może zrobiłabyś w tej sytuacji. Ale po to są systemy pomocowe dla matek. Tak, pieniądze tracą na wartości a system za tym nie nadąża, ale jak się nie zrobi kroku, to nic nie będzie. Instytucja pomocowa moze was zgłosić do Szlachetnej paczki, sami się nie zgłosicie.
Jeśli macie kredyt lub inne zadłużenie finansowe, to może trzeba znaleźć bezpłatne porady finansowe, żeby ktos obejrzał papiery i sprawdził, czy czegoś nie da się zrestrukturyzować, czy może rozdzielność majątkowa lub upadłość konsumencka by nie była korzystne.