reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dziecko nagle odrzuca mleko modyfikowane

agata90

Fanka BB :)
Cześć mam niemałą zagwozdkę moja córka 13m, dosłownie z dnia na dzień odrzuciła mleko mm, bierze kilka łyków (3-4)i wpada w płacz trudny do uspokojenia. Nie mam pojęcia co się stało, nie zmieniliśmy mleka ani butelki, była/jest lekko przeziębiona jednak inne pokarmy i napoje (tj wodę ,czasem herbatkę ) pije bez żadnych zmian więc nie widzę tu związku z ewentualnym bólem gardła itd. Próbowałam też z kubeczka , ale też nie chciała po 1 łyku zaczęła odsuwać. Czy ktoś się spotkał z podobną sytuacją? Wiem, ze dzieci czasem odrzucają mleko , ale chyba nie jest to tak gwałtowne, poza tym martwi mnie ten paniczny płacz po kilku łykach… Wcześniej jescze kilka dni temu piła mleko 2razy dziennie i raz w nocy w sumie ok 450ml.

Ostatnia edycja:
reklama
Temat nie dotyczy diety wegańskiej i nie będę plemizowac. Temat dotyczy przyczyn odrzucenie nagle mleka .
No ale ja Cię nie zachęcam do przejścia na dietę wegańską 🤦‍♀️ tylko sama piszesz, ze po mleku krowim macie biegunki, dziecko nie chce mm i nie wiesz co robić. No to rozwiązanie jest jedno - odstawić to mm skoro dziecko nie chce, bo po roku i tak powinna być juz zbilansowana dieta.
Wegańskie odpowiedniki podałam jako zamiennik nabiału, którego nie chcesz wprowadzić, bo twierdzisz, że musisz powoli. To po prostu go zacznij wprowadzać i z czasem się zbilansuje.

NIe wiem czy mowiąc powoli masz na myśli drabinę mleczną czy co, ale to może skonsultuj po prostu z dietetykiem? Albo z alergologiem?

reklama
Temat nie dotyczy diety wegańskiej i nie będę plemizowac. Temat dotyczy przyczyn odrzucenie nagle mleka .

Moze jej po prostu nie smakuje lub przestala jej sie podobac konsystencja 🤷🏼‍♀️ po 12 miesiacu zycia mm czy mleko z piersi nie jest juz podstawa diety dziecka.
Nabial to jogurty naturalne czy twarog, ale skoro dziecko zle toleruje mleko krowie to czemu chcesz jej na sile to wciskac. Najbezpieczniej skonsultowac to z dietetykiem dzieciecym lub gastroenterologiem, jak i czy wgl ten nabial wprowadzac, skoro dziecko ma jakies tam niepozadane objawy po mleku.

Dzięki za odpowiedzi spróbuję podać inne mleko lub z kartonu chociaż nie wiem czy to kwestia „smaku” bo jak wspomniałam zaczyna pić tylko po kilku łykach jest mega płacz. Niestety ona dość słabo toleruje nabiał i jest wprowadzany powoli stąd ciężko teraz mi nagle zmienić całą dietę. Starsza córka była na piersi potem na mm i było to po prostu stopniowe co raz mniej mleka i więcej nabiału w innych formach. Dziwi mnie taka nagła zmiana w sobotę jeszcze piła normalnie mleko, a w niedzielę nic nie chce tknąć.
Twoje dziecko nie toleruje nabiału. Skoro może zjeść coś innego to po co na siłę nabiał podawać. Przecież dostaje białko w innej formie.
Tak dzieci potrafią odstawić mleko z dnia na dzień. Moje dziecko to zrobiło. Nie tknęło mleka jak skończyło 14 m-cy i nie było zmiłuj sie. Od razu przeszła na pomidorowa i gołąbki 😜. Pisze to półżartem, ale taka była prawda.

Dziękuję za odpowiedzi trochę się nie zrozumieliśmy z tematem;) bardziej chodziło mi o przyczynę odstawienia i czy są oby których dzieci też nagle z dnia dzień zrezygnowały z mleka mm. Z dietą sobie poradzę bez obaw nie będę wmuszasz dziecku czegoś czego nie toleruje :)

Zrozumieliśmy sie. Jeśli dziecko nie toleruje mleka, lub jest na nie uczulone, to picie mleka powoduje ból, dyskomfort. To jest przyczyną, dla której dziecko z dnia na dzień odmawia mleka. Robi to, bo ma inną możliwość.

Dziękuję za odpowiedzi trochę się nie zrozumieliśmy z tematem;) bardziej chodziło mi o przyczynę odstawienia i czy są oby których dzieci też nagle z dnia dzień zrezygnowały z mleka mm. Z dietą sobie poradzę bez obaw nie będę wmuszasz dziecku czegoś czego nie toleruje :)
Moi synowie obaj się odstawili w 9msc,do dziś nie wiem dlaczego... obstawiam, że szły im trójki i butelka drażniła ale mogę się mylić. Od tamtej pory jedli tylko z łyżeczki. Mleko w formie kaszki albo jogurty i serki.

Poprostu dziecko woli zwykłe jedzenie, ot cała filozofia. Mój syn przestał pić mleko w wieku 8-9 miesięcy. Przy podaniu mleka zanosił się płaczem i rzucał. Za to posiłek zjadał bez problemu. Od tamtej pory nie wypił nawet mililitra żadnego mleka bo poprostu nie chce. I po co go zmuszać? Nabiału na siłę też mu nie wciskam bo ma biegunki i bóle brzucha przy większej ilości (np pół małego jogurtu naturalnego to już za dużo). Nie ma niedoborów bo badania robimy regularnie. Mleka nie pije już od kilku miesięcy. 😉

Zrozumieliśmy sie. Jeśli dziecko nie toleruje mleka, lub jest na nie uczulone, to picie mleka powoduje ból, dyskomfort. To jest przyczyną, dla której dziecko z dnia na dzień odmawia mleka. Robi to, bo ma inną możliwość.
Dziecko wcześniej nie miało problemu z tym mlekiem, chetnie je jadło, przybierało na wadze, nie miało problemów z wypróżnianiem, nigdy nie płakało przy jedzeniu a mleko wręcz uspakajało , nie ma możliwości że czuło ból czy dyskomfort.RD ma od skończonego 5m, a mamy 13m więc możliwość odstawienia byłaby zdecydowanie szybciej gdyby o to chodziło. Nie chce mi się wierzyć,że nagle z soboty na niedzielę pojawiły się wszystkie objawy. Raczej obstawiam, że może poczuło dyskomfort przez przeziębienie. To, ze niezbyt dobrze toleruje nieprzetworzone mleko krowie to nie znaczy, ze każda forma nabiału źle jest tolerowana.

Ostatnia edycja:
reklama
Poprostu dziecko woli zwykłe jedzenie, ot cała filozofia. Mój syn przestał pić mleko w wieku 8-9 miesięcy. Przy podaniu mleka zanosił się płaczem i rzucał. Za to posiłek zjadał bez problemu. Od tamtej pory nie wypił nawet mililitra żadnego mleka bo poprostu nie chce. I po co go zmuszać? Nabiału na siłę też mu nie wciskam bo ma biegunki i bóle brzucha przy większej ilości (np pół małego jogurtu naturalnego to już za dużo). Nie ma niedoborów bo badania robimy regularnie. Mleka nie pije już od kilku miesięcy. 😉
Dziękuję o to mi chodziło, po prostu jest to dla mnie zaskoczenie, że się tak nagle odmieniło, ale widzę że cóż niektóre dzieci tak mają.

Do góry