reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dziecko nagle odrzuca mleko modyfikowane

agata90

Fanka BB :)
Cześć mam niemałą zagwozdkę moja córka 13m, dosłownie z dnia na dzień odrzuciła mleko mm, bierze kilka łyków (3-4)i wpada w płacz trudny do uspokojenia. Nie mam pojęcia co się stało, nie zmieniliśmy mleka ani butelki, była/jest lekko przeziębiona jednak inne pokarmy i napoje (tj wodę ,czasem herbatkę ) pije bez żadnych zmian więc nie widzę tu związku z ewentualnym bólem gardła itd. Próbowałam też z kubeczka , ale też nie chciała po 1 łyku zaczęła odsuwać. Czy ktoś się spotkał z podobną sytuacją? Wiem, ze dzieci czasem odrzucają mleko , ale chyba nie jest to tak gwałtowne, poza tym martwi mnie ten paniczny płacz po kilku łykach… Wcześniej jescze kilka dni temu piła mleko 2razy dziennie i raz w nocy w sumie ok 450ml.

Ostatnia edycja:
reklama
Jasne sama butelka to tam nawet na plus ale nie chce pić również z Kubeczka ani z niczego innego, krowiego mleka pić nie może (nie toleruję go za dobrze -biegunka) więc to nie jest takie proste zmienić dietę z dnia na dzień w tym przypadku.
Ale Ty nie musisz niczego zmieniać. Nie musi pic mleka krowiego. Ja mam syna uczulonego na bmk i pije w tym momencie dobowo max 200-300ml mleka.
Jak nie chce to nie przeskoczysz. Ciesz się, że nie musisz odstawiać butli.

reklama
Ale Ty nie musisz niczego zmieniać. Nie musi pic mleka krowiego. Ja mam syna uczulonego na bmk i pije w tym momencie dobowo max 200-300ml mleka.
Jak nie chce to nie przeskoczysz. Ciesz się, że nie musisz odstawiać butli.
Jednak jakieś formy nabiału jeść musi , nawet dziś spróbowałem dać mleko krowie, jak tylko spojrzała do kubka i zobaczyła coś białego nie tknęła. Rozumiem że nie muszę dawać tyle co wcześniej lub nawet wcale, ale jednak nabiał jeść musi . Na tą chwilę piję całe 0ml:p 200-300ml to byłoby już bardo dużo ;)
Moja starsza córka też miała alergię bmk stąd wiem jak wprowadzać powoli nabiał i że da się ale to wszystko trwa.

Moje dzieci (w tym 10 miesięczniak) to weganie więc nadal nie rozumiem problemu 🙂

Edit. Żebyś nie musiała googlować jedzenie i picie zwierząt to fujka 🤪
Pytanie co jedzą żeby nabiał uzupełnić i ja oczywiscie nie mówię ze się nie da tylko chętnie jakąś alternatywę przyjmę żeby podać. Zaznaczam że na tą chwilę nie chce tknąć niczego co choćby przypomina smak mleka ;p

Jednak jakieś formy nabiału jeść musi , nawet dziś spróbowałem dać mleko krowie, jak tylko spojrzała do kubka i zobaczyła coś białego nie tknęła. Rozumiem że nie muszę dawać tyle co wcześniej lub nawet wcale, ale jednak nabiał jeść musi . Na tą chwilę piję całe 0ml:p 200-300ml to byłoby już bardo dużo ;)
Moja starsza córka też miała alergię bmk stąd wiem jak wprowadzać powoli nabiał i że da się ale to wszystko trwa.
no mój syn je tylko wegańskie odpowiedniki. Przecież możesz podać to w kazdym posiłku 🤷‍♀️ placki, sosy, pasty do chleba, możesz przecież wszystko.

Ok rozumiem;) moje dziecko jedna weganinem nie jest i wolałbym żeby ten nabiał jadło wiadomo jak się nie da to się nie da.
Moje tez nie jest, jest tylko alergikiem 🤷‍♀️ skoro twierdzisz, ze Twoje tez slabo toleruje mleko krowie, to moze warto sie przeprosić z wegańskimi odpowiednikami? Bo one są w większości wzbogacane wapniem.
Tym bardziej, skoro mówisz, ze dziecko nie chce produktów mlecznych, a Ty nie chcesz zeby miało niedobory.

A jak nie to rob drabinę mleczną i wprowadź ten nabial do diety.

Moje tez nie jest, jest tylko alergikiem 🤷‍♀️ skoro twierdzisz, ze Twoje tez slabo toleruje mleko krowie, to moze warto sie przeprosić z wegańskimi odpowiednikami? Bo one są w większości wzbogacane wapniem.
Tym bardziej, skoro mówisz, ze dziecko nie chce produktów mlecznych, a Ty nie chcesz zeby miało niedobory.

A jak nie to rob drabinę mleczną i wprowadź ten nabial do diety.
Jasne pewnie takie produkty będą również, ale ciężko u małego dziecka to zbilansować jedynie produktami weganskimi. W domu mialm mleko owsiane i kokosowe oczywiście ich również nie chce pić, ogolem odrzuca wszystko co przypomina mleko. Dziwi mnie po prostu taka nagła zmiana i zastanawiam się co może być powodem . Z dietą wiadomo jakoś sobie poradzimy jak będzie trzeba . Wspominałaś ze jednak 200-300ml mleka piję to jedna nie tak mało na dobę .

Mój synek chyba by chciał być wegetarianinem, ale mi się nie chce tak diety bilansować.
Jadł i je mleko w płatkach kukurydzianych, w owsiance, w naleśnikach i jakichś plackach czasami. Więcej nabiału nie je. rzadko je też mięso (zazwyczaj jeden kotlecik raz na tydzień w przedszkolu).

Jasne pewnie takie produkty będą również, ale ciężko u małego dziecka to zbilansować jedynie produktami weganskimi. W domu mialm mleko owsiane i kokosowe oczywiście ich również nie chce pić, ogolem odrzuca wszystko co przypomina mleko. Dziwi mnie po prostu taka nagła zmiana i zastanawiam się co może być powodem . Z dietą wiadomo jakoś sobie poradzimy jak będzie trzeba . Wspominałaś ze jednak 200-300ml mleka piję to jedna nie tak mało na dobę .
Wybacz, ale ja dalej nie wiem, o co Ci chodzi 🤷‍♀️ da się wszystki zbilansowac produktami wegańskimi.

reklama
Do góry