reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dziecko nagle odrzuca mleko modyfikowane

agata90

Fanka BB :)
Cześć mam niemałą zagwozdkę moja córka 13m, dosłownie z dnia na dzień odrzuciła mleko mm, bierze kilka łyków (3-4)i wpada w płacz trudny do uspokojenia. Nie mam pojęcia co się stało, nie zmieniliśmy mleka ani butelki, była/jest lekko przeziębiona jednak inne pokarmy i napoje (tj wodę ,czasem herbatkę ) pije bez żadnych zmian więc nie widzę tu związku z ewentualnym bólem gardła itd. Próbowałam też z kubeczka , ale też nie chciała po 1 łyku zaczęła odsuwać. Czy ktoś się spotkał z podobną sytuacją? Wiem, ze dzieci czasem odrzucają mleko , ale chyba nie jest to tak gwałtowne, poza tym martwi mnie ten paniczny płacz po kilku łykach… Wcześniej jescze kilka dni temu piła mleko 2razy dziennie i raz w nocy w sumie ok 450ml.

Ostatnia edycja:
reklama
Moje dzieci z butelek nie piły, od piersi odstawiłam jedno na 11 miesięcy, drugie miało 14. Żyją, zdrowe.
Jak dziecko nie chce, ja bym nie dawała. Zbilansowana dieta, mleko z kartonu do picia. Chociaż mój synek, odstawiony właśnie na 11 miesięcy, nie chciał żadnego zamiennika. To był wiek, w którym przestał pić mleko. Jadł normalne pokarmy, w tym mleczne, ale mleka nie pił. Córka (3 l) nadal pije mleko z kartonu, wlane do kubeczka. Uwielbia. Synek jak nie lubił, tak nie lubi nadal, a ma 4,5 roku. Mleko tylko w płatkach.

Kurde a mój syn 15 Mscy ma za to na odwrót, jeść je c9 Mu podam ale..... Ma jakąś dziwną zajawkę na mm. Je na dobranoc (nic innego nie chce), je na śniadanie (nic innego nie chce), w nocy budzi się 2 x i pije mleko 🙈 po 210 każda porcja. Pomiędzy zje normalnie obiady, owoce, kaszę i to co ja jem najchętniej wyrwałby mi z ręki nawet kanapeczkę ale no właśnie ostatnio chce więcej mm i też zastanawiam się czemu tak ma 🤷
Żeby jadł mało to pomyślałabym, że jest niedożywiony ale no jest to niemożliwe

Dzięki za odpowiedzi spróbuję podać inne mleko lub z kartonu chociaż nie wiem czy to kwestia „smaku” bo jak wspomniałam zaczyna pić tylko po kilku łykach jest mega płacz. Niestety ona dość słabo toleruje nabiał i jest wprowadzany powoli stąd ciężko teraz mi nagle zmienić całą dietę. Starsza córka była na piersi potem na mm i było to po prostu stopniowe co raz mniej mleka i więcej nabiału w innych formach. Dziwi mnie taka nagła zmiana w sobotę jeszcze piła normalnie mleko, a w niedzielę nic nie chce tknąć.

Ostatnia edycja:
Dzięki za odpowiedzi spróbuję podać inne mleko lub z kartonu chociaż nie wiem czy to kwestia „smaku” bo jak wspomniałam zaczyna pić tylko po kilku łykach jest mega płacz. Niestety ona dość słabo toleruje nabiał i jest wprowadzany powoli stąd ciężko teraz mi nagle zmienić całą dietę. Starsza córka była na piersi potem na mm i było to po prostu stopniowe co raz mniej mleka i więcej nabiału w innych formach. Dziwi mnie taka nagła zmiana w sobotę jeszcze piła normalnie mleko, a w niedzielę nic nie chce tknąć.
Ale po co chcesz podawać inne mleko?:)

Ale po co chcesz podawać inne mleko?:)
Chyba żeby się upewnić czy to kwestia smaku czy inna przyczyna. Inne formy nabiału będę też podawać, ale na tą chwilę no nie są to duże ilości . Mała była na mm ha ze względu na słabą tolerancję. A jakie formy nabiału podajecie takim maluchom ? Serki, jogurty?

Ostatnia edycja:
Cześć mam niemałą zagwozdkę moja córka 13m, dosłownie z dnia na dzień odrzuciła mleko mm, bierze kilka łyków (3-4)i wpada w płacz trudny do uspokojenia. Nie mam pojęcia co się stało, nie zmieniliśmy mleka ani butelki, była/jest lekko przeziębiona jednak inne pokarmy i napoje (tj wodę ,czasem herbatkę ) pije bez żadnych zmian więc nie widzę tu związku z ewentualnym bólem gardła itd. Próbowałam też z kubeczka , ale też nie chciała po 1 łyku zaczęła odsuwać. Czy ktoś się spotkał z podobną sytuacją? Wiem, ze dzieci czasem odrzucają mleko , ale chyba nie jest to tak gwałtowne, poza tym martwi mnie ten paniczny płacz po kilku łykach… Wcześniej jescze kilka dni temu piła mleko 2razy dziennie i raz w nocy w sumie ok 450ml Czym najlepiej zastąpić mleko jeśli nie uda się nic z tym zrobić? Jogurty ? Serki?

Ale dziecko nie musi pić mleka modyfikowanego po 12 miesiącu życia 🤷‍♀️
A z butelki to już w ogóle totalnie więc super

reklama
Ale dziecko nie musi pić mleka modyfikowanego po 12 miesiącu życia 🤷‍♀️
A z butelki to już w ogóle totalnie więc super
Jasne sama butelka to tam nawet na plus ale nie chce pić również z Kubeczka ani z niczego innego, krowiego mleka pić nie może (nie toleruję go za dobrze -biegunka) więc to nie jest takie proste zmienić dietę z dnia na dzień w tym przypadku.

reklama
Jasne sama butelka to tam nawet na plus ale nie chce pić również z Kubeczka ani z niczego innego, krowiego mleka pić nie może (nie toleruję go za dobrze -biegunka) więc to nie jest takie proste zmienić dietę z dnia na dzień w tym przypadku.

Moje dzieci (w tym 10 miesięczniak) to weganie więc nadal nie rozumiem problemu 🙂

Edit. Żebyś nie musiała googlować jedzenie i picie zwierząt to fujka 🤪

Do góry