@DropKick twój synek rozwijał się prawidłowo, o czasie, w terminie. Jeśli dziecko zbyt szybko się rozwija, to też nie jest dobrze. Szkoda, że o tym się nie mówi.
Nie porównuje się dzieci, bo na rozwój składa się wiele elementów. Genetykę również. Jeśli dziecko jest długie (jak mój syn) to ma inny środek ciężkości. Zanim dziecko się tego nauczyć mija czas. Zdarza się, że te dzieci później wstają i chodzą. Podobnie jest z grubszymi dziećmi. Jak do tego dołożyć i nie rzeczy, jak np. płeć, chłopcy często inaczej rozwijają się niż dziewczynki. To wszystko ma znaczenie.
Teraz napiszę coś, co ci się nie spodoba. Porównywanie rozwoju dzieci nie wynika z troski. Co jest tego powodem? Zajrzyj w głąb siebie i bądź ze sobą szczera, to znajdziesz odpowiedź. Ja jej nie znam. Bardziej pomozesz i zatroszczysz się o synka, gdy pomożesz mi rozwijać się w swoim tempie, niczego nie przyspieszając, ani nie opóźniając. Jeśli spokojnie będziesz mu towarzyszyć akceptując to, co się z nim dzieje. Dzieci to czuja.
Jeśli tylko coś cię niepokoi, to konsultuj z lekarzem. Uwierz mi, to bardziej pomoże twojemu dziecku. Wiem, że to proste nie jest, ale to najlepiej się sprawdza.