reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dwunastotygodniowe dziecko nie chcę jeść

@tymoniiwa1 A badaliscie sie pod kątem SI? Może mu konsystecja mleka nie pasuje? Ja bym karmiła tym, co lubi i porozumiała się z dietetykiem jak uzupełniać niedobory :)
Nie wiem co to SI? Probowalam mu kaszką zagęszczac ale tez bez rezultatu. Najgorsze ze on mlecznych nie chce jesc. Kaszki odpadają, probowalal dac taki jogurt dla dzieci ale tez nie chcial. Sprobuje jeszcze za jakis czas z naturalnym i moze jakies owoce dorzuce. A deserek z twarozkiem ze sloika zjadl, tylko to slabo mleczne jednak.

reklama
Nie wiem co to SI? Probowalam mu kaszką zagęszczac ale tez bez rezultatu. Najgorsze ze on mlecznych nie chce jesc. Kaszki odpadają, probowalal dac taki jogurt dla dzieci ale tez nie chcial. Sprobuje jeszcze za jakis czas z naturalnym i moze jakies owoce dorzuce. A deserek z twarozkiem ze sloika zjadl, tylko to slabo mleczne jednak.
Myślę, że twoje dziecko ma już dość mleka. To się czasem zdarza. W Auchan czy Selgros można kupić jogurty z owczego mleka. Moje dzieci z uczuleniem na bmk mogą je jeść. Może posmakują twojemu dziecku.
A si to integracja sensoryczna. Jej zaburzenia rzutują nie tylko na sposób jedzenia.

SI to skrót od integracja sensoryczna. Spróbuj poczytać i poobserwować pod tym kątem. Przy SI często ma znaczenie konsystencja pokarmu, ale też i jego temperatura itp.

Myślę, że twoje dziecko ma już dość mleka. To się czasem zdarza. W Auchan czy Selgros można kupić jogurty z owczego mleka. Moje dzieci z uczuleniem na bmk mogą je jeść. Może posmakują twojemu dziecku.
A si to integracja sensoryczna. Jej zaburzenia rzutują nie tylko na sposób jedzenia.
Tez tak myślę niestety. On nigdy fanem mleka nie byl a teraz to juz w ogole. Tylko chyba trochę za maly jest na to zeby go wcale nie pić.

Ciesz się że wogole coś chce jeść i nie uczula.. Ja przez 2 dni podawałam po łyżeczkę brokuła. Już następnego dnia po podaniu czyli wczoraj mój synek mial czkawki cofki ból brzucha cała noc się wiercil wybudzał i miał cofki. Nie spałam bo czuwałam czy nie zwymiotuje i nie zadławi się. A dziś już nie podałam brokuła ale ma rzadkie kupy ze śluzem po każdym karmieniu mlekiem. O wiele gorzej je... Nie wiem jak może być na wszystko uczulony co mu podam! Ja nie mam mu co dać jeść. Gdzie popełniłam błąd? 😔😔😔

Ciesz się że wogole coś chce jeść i nie uczula.. Ja przez 2 dni podawałam po łyżeczkę brokuła. Już następnego dnia po podaniu czyli wczoraj mój synek mial czkawki cofki ból brzucha cała noc się wiercil wybudzał i miał cofki. Nie spałam bo czuwałam czy nie zwymiotuje i nie zadławi się. A dziś już nie podałam brokuła ale ma rzadkie kupy ze śluzem po każdym karmieniu mlekiem. O wiele gorzej je... Nie wiem jak może być na wszystko uczulony co mu podam! Ja nie mam mu co dać jeść. Gdzie popełniłam błąd? 😔😔😔
Nie popełnilas bledu tylko Twoj synek jest na cos chory. To nie tak ze wszystko go uczula, ma problem z przyswajaniem, trawieniem badz co tam jeszcze sie na to sklada. Musicie znalezc pomoc czym predzej. Przeciez lekarze nie moga latami zwlekac i skazywac Was na takie zycie. Pisz, dzwon, gdziekolwiek sie da, juz wystarczajaco czasu Was zbywano zeby nadal bezskutecznie "probowac" stalych pokarmow skoro ewidentnie dziecko nie daje rady tego przyswajac.

[/QUOTE
Ja sie bardzo ciesze ze on chce jesc te sloiki, tylko mleka pije bardzo malo. Przedwczoraj bylo 500,wczoraj 620 a dzisiaj jest gorzej bo nad ranem wypil 70 i to na raty i niedawno tez 70. Jak tak dalej pojdzie to nawet 400 nie wypije dzisiaj.
A ty nigdzie nie popelnilas bledu, to nie jest absolutnie twoja wina. Robisz co mozesz. Bledy popełniają lekarze do ktorych chodzisz. To jest chore ze nie widza tego co sie dzieje.

A sloiczki je chętnie sam czy musi być zabawiany.? Jeśli sam to może mleko mu nie smakuje a i tak wie że jak nie wypije to wtedy dostanie pyszny sloiczek 😀
Trafiałam na wielu lekarzy. Jedni nie wierzą, drudzy raczej nie chcą ponoć a jeszcze inni widzą ze jest problem ale rozkładają ręce bo nic więcej nie wiedzą co podać. Mówią że zostaje tylko szpital i gastroskopię i pasaż. Dlatego czekam na wizytę w sierpniu jak ona nie weźmie na szpital nas to jadę do TV czy jak. Może jaowrowicz nam pomoże...

reklama
A sloiczki je chętnie sam czy musi być zabawiany.? Jeśli sam to może mleko mu nie smakuje a i tak wie że jak nie wypije to wtedy dostanie pyszny sloiczek 😀
Trafiałam na wielu lekarzy. Jedni nie wierzą, drudzy raczej nie chcą ponoć a jeszcze inni widzą ze jest problem ale rozkładają ręce bo nic więcej nie wiedzą co podać. Mówią że zostaje tylko szpital i gastroskopię i pasaż. Dlatego czekam na wizytę w sierpniu jak ona nie weźmie na szpital nas to jadę do TV czy jak. Może jaowrowicz nam pomoże...
Je chętnie, pomacha sobie przy okazji jakąś grzechotką, gadam do niego ale sam otwiera buzie. Tylko czasem zapomni zamknąć 😂 Ale z mlekiem dramat, dzisiaj tylko 460. Jeszcze moze przed spaniem cos zje ale nie sadze zeby to wiecej niz 60 bylo.
A ty szukaj pomocy gdzie się tylko da. Nie moze tak byc ze jezdzi sie od lekarza do lekarza a oni nic. Jak nie wiedza co robic to niech chociaz skieruja do odpowiednich specjalistów. Ale najlepiej stwierdzic ze ten tym tak ma, albo ze sie nie zaglodzi 🤦‍♀️

Do góry