reklama
ja powiem z wlasnego doswiadczenia.ja mowie do malej po polsku non stop,moj maz po angielsku,szkola ,telewizja po angielsku,Mala rozumie wszystko po polsku ale nie che mowic po polsku.Jak czasm probuje rozmawiac z babcia to jest jej bardzo ciezko znalesc wyrazy i gramatyka jest bardzo kiepska.
Nie bardzo wiem jak sobie z tym pordzic bo ja ciage do niej mowie po polsku.
A teraz kolejne dziecko w drodze i planujemy ze powinno mowic w 3 jezykach,rowniezz w jezyku meza.No czarno to widze
Nie bardzo wiem jak sobie z tym pordzic bo ja ciage do niej mowie po polsku.
A teraz kolejne dziecko w drodze i planujemy ze powinno mowic w 3 jezykach,rowniezz w jezyku meza.No czarno to widze
Mój synek urodzil sie w UK ale my oboje jestesmy polakami i ogólnie nie wyobrazam sobie ze moglabym mowic do niego po angielsku jak pójdzie do szkoly to sie nauczy mam znajomą która ma dwójke dzieci i tez mieszkaj tu i nigdy nie mówiła do nich po angielsku . W uk obowiązkowo dziecko idzie do szkoly mając 4 lata i gdy zaczeli chodzic do szkoly bardzo szybko nauczyli sie angielskiego. Moja ciocia wyszła za mąż za anglika i mają wspólnie 2 dzieci najstarsza ma 6 lat z mama rozmawia po polsku a z tata po aangielsku i nie ma z tym najmniejszego problemu w kazdym jezyku ma piekny akcent
aniag78
Fanka BB :)
Moi znajomi: ona z Polski, on z Bułgarii, mieszkają w Austrii. Dzieci w szkole miały obowiązkowy angielski i włoski. Obecnie chłopcy mają po 16-20 lat i mówią płynnie po polsku, bułgarsku, niemiecku, jeden jest lepszy z angielskiego, drugi z włoskiego
99Kasia
Zaangażowana w BB
Moja córka mówi płynnie po polsku (płynnie jak na pięciolatkę ), ale zna podstawy francuskiego, bo od dzieciątka ją tego języka uczę. Staram się przy niej używać jak najwięcej francuskiego, bo niedługo się przeprowadzamy do Francji, zatem chcę ją jak najlepiej przygotować. Do drugiej dzidzi już chcę mówić tylko po francusku, żeby nie mieszać jej w głowie, także muszę koniecznie zadbać, żeby w domu był używany tylko ten język.
Z chęcią porozmawiam.
Z chęcią porozmawiam.
Podziel się: