reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dwie ciąże nieudane, co dalej?

Cześć! Moja sytuacja wygląda tak. Wrzesień 2020 poronienie samoistne w 9 tyg. Wszystkie badania, które zlecił ginekolg wyszły wzorowo. Marzec 2021 ciąża pozamaciczna. Ciąża usunięta poprzez laparoskopię.
Czy ktoś mógłby mi doradzić czy zrobić jakieś dodatkowe badania np. Drożność jajowodów?
Czy spróbować jeszcze raz, lekarz tłumaczy mi że za trzy miesiące mogłabym znowu podjąć starania.

reklama
Cześć! Moja sytuacja wygląda tak. Wrzesień 2020 poronienie samoistne w 9 tyg. Wszystkie badania, które zlecił ginekolg wyszły wzorowo. Marzec 2021 ciąża pozamaciczna. Ciąża usunięta poprzez laparoskopię.
Czy ktoś mógłby mi doradzić czy zrobić jakieś dodatkowe badania np. Drożność jajowodów?
Czy spróbować jeszcze raz, lekarz tłumaczy mi że za trzy miesiące mogłabym znowu podjąć starania.
Tak dlugo po laparoskopii czeka sie na zielone światło?

Co do drożności to radzilabym zrobić ponieważ z jakiegoś powodu ta ciąża pozamaciczna się przytrafiła. Czasem jest to przypadek a czasem np. Zrosty na jajowodach. Też byłam w ciąży pozamacicznej, tyle że moja usunęła się samoistnie. lekarz też mi zalecał zaczekać 3 miesiące żeby organizm doszedł do siebie. Ale drugi lekarz mówił że nie trzeba tyle czekać więc co lekarz to inna opinia. Jest cała masa badań które można wykonać w przypadku poronien nawykowych. U Ciebie może nie można nazwać tego poronieniami nawykowymi ale jednak coś się dzieje że te ciążę się nie udaja. Byłam w podobnej sytuacji. 1 ciaza biochemiczna, 2 pozamaciczna, wtedy lekarze mówili że tak się zdarza. 3 ciąża znowu biochemiczna ... No i zaczęły się badania i diagnostyka. Do tej pory nie znam przyczyny ale wyszły różne nieprawidłowości.

Pamiętasz jakie badania robiłaś po poronieniu w 9tc?
U mnie samoistne poronienie w 6tc, mam wizytę w przyszłym tygodniu, to moje 2 poronienie i chciałabym zrobić badania. Oczywiście zobaczę co powie mój gin, ale ew. Chciałabym podjąć jakąś rozmowę w tym temacie.

Mi dziewczyny polecały zrobić badania, wkleje ci zdjęcie...

Załączniki

• Screenshot_20210406-195633_Chrome.jpg
    Screenshot_20210406-195633_Chrome.jpg
    54,7 KB · Wyświetleń: 161
Mamy podobne historie. Luty 2020 poronienie w 10tc. Styczeń 2021 ciąża pozamaciczna. Usunięta laparoskopowo. Pozostawiono mi jajowód. Poszłam do kliniki. Miesiąc po laparoskopii miałam wykonaną drożność jajników wyszła dobrze i jeszcze w tym samym cyklu dostałam zielone światło. Lekarz stwierdził, ze nie ma sensu robienia innych badań, bo uznał, ze w ciąże zachodzę. Chodzę na monitoring, dostaję leki ovitrelle, clostilbegyt, duphaston, utrogestan i czekam, aż zaskoczy ☺️

reklama
Tak powiedział mi ginekolog prowadzący, twierdzi że wszystko po operacji musi dojść do siebie.
Ja miałam laparoskopie diagnostyczna, 2 poronienia z zabiegiem i bez i po każdym mogłam starać się od razu. Lekarz po pierwszym zalecił odczekac 3 mce i tak zrobiłam bo nie czułam się na siłach na starania..
W cyklu z laparoskopia starealismy się już kilka dni po.
Do tego zrobiłam cała diagnostykę poronień nawykowych,ale u mnie to trwało wiele miesięcy.

Do góry