reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Duża waga dziecka

reklama
Czy ja wiem czy 3300 to takie duże dziecko 🙄 Do terminu masz tylko 2 tyg. Z tego co wiem dziecko w ostatnim miesiącu przybiera 100-150 gram tygodniowo, czyli w 'najgorszym' dla Ciebie wypadku to jakieś 300gram. Jeśli usg się nie myli (a myli się bardzo często) to w listopadzie przytulisz różowe 3600 :)
Juz bym chciała przytulić 😃 ta waga mnie martwi nawet 3600 bo stresuje sie że będę miała ciężki porod przy dużej wadze dziecka. Ja duzo w ciąży nie przytylam więc nie wiem skąd taka waga dziecka.

Z tą wagą to czasami jest loteria. Mi lekarz w 36tc powiedział, że mała waży 3200 i urodzi się pewnie 3600. A urodziła się w 39+2 z wagą 3390.
Wydaje mi się, że nawet jeśli u Ciebie jest faktycznie 3310 to nie jest jeszcze tak dużo. Przecież możesz urodzić w każdej chwili.
Mi to tak powiedzial lekarz bezpośrednio jakbym miała urodzić grubasa ze dziecko ma puliki pokryte tłuszczem i raczki też ze ma pokryte tłuszczem, źle się poczułam ogólnie jak do mnie powiedzial no niech pani popatrzy Jakie dziecko jest duże i spojrzy na jej pulasy i rączki ile mają tłuszczu

Mi to tak powiedzial lekarz bezpośrednio jakbym miała urodzić grubasa ze dziecko ma puliki pokryte tłuszczem i raczki też ze ma pokryte tłuszczem, źle się poczułam ogólnie jak do mnie powiedzial no niech pani popatrzy Jakie dziecko jest duże i spojrzy na jej pulasy i rączki ile mają tłuszczu

No ale skąd on wie że dziecko jest " tłuste"?

Nie wiem bo zdjęciu z USG ze pulasy ma zwisajace

Nie przejmuj się lekarzem.
Mój synek był ciężki ale nie był grubasem 🤷🏻‍♀️ nic mu się zwisało. Oczywiście czuć było ta wagę jak się go nosiło, i oczywiście różnił się od innych dzieci wielkością ale na buzi i rączkach był normalny.
Może Twój lekarz przesadza. Nie wiem czy na USG widać takie rzeczy 🤷🏻‍♀️ a Ty widzisz na zdjęciu?

Nie przejmuj się lekarzem.
Mój synek był ciężki ale nie był grubasem 🤷🏻‍♀️ nic mu się zwisało. Oczywiście czuć było ta wagę jak się go nosiło, i oczywiście różnił się od innych dzieci wielkością ale na buzi i rączkach był normalny.
Może Twój lekarz przesadza. Nie wiem czy na USG widać takie rzeczy 🤷🏻‍♀️ a Ty widzisz na zdjęciu?

reklama
Juz bym chciała przytulić 😃 ta waga mnie martwi nawet 3600 bo stresuje sie że będę miała ciężki porod przy dużej wadze dziecka. Ja duzo w ciąży nie przytylam więc nie wiem skąd taka waga dziecka.
jak rodziłam syna 3850 to lekarz mi powiedział, że waga dziecka z reguły nie wpływa na jakość porodu. Mówił, że kobiety rodzące dzieci w przedziale 3500-4500 mają łatwiejsze porodu niż te z mniejszymi dziećmi. Nie ma na to reguły. Łatwo powiedzieć nie stresuj się za wczasy, ale jeśli tylko potrafisz, to się tym nie martw. Błąd pomiaru (bo waga jest szacowana) to +/- 500g. Myślę, że poradzisz sobie. A większy bobas też ma plusy

Do góry