reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Drugi miesiąc roku mamy, drugie kreski wysikamy! 🤰🍾🥂

@Nasturtium miałaś wcześniej robione wyniki tarczycy, lh, fsh, estradiolu? Mogłabyś odszukać i udostępnić? Przeanalizowałam sobie jeszcze raz Twoje wyniki i ta niedoczynność przysadki pasuje tutaj. Robiłaś może kiedyś badania ACTH, GH i ADH?
Daj znać jak się trzymasz. Nie zamartwiaj się, bo dostaniesz leki i będzie dobrze :)

reklama
Wiem, że się odchodzi (w sensie nie może to stanowić podstawy do diagnozy), ale jakiś ogląd może dać.
@Nasturtium to z Tobą czy kimś innym była niedawno dyskusja na forum na temat niedoczynności przysadki i wyników jakie należy pod tym kątem robić? Jeśli to był ktoś inny to niech się przyzna ;)
Generalnie brzmi to źle, ale to zaburzenie hormonalne, które normalnie można leczyć.
Ja leciałabym z tymi wynikami nie do ginekologa, ale do endokrynologa.
Ze mną nie :(

@Nasturtium miałaś wcześniej robione wyniki tarczycy, lh, fsh, estradiolu? Mogłabyś odszukać i udostępnić? Przeanalizowałam sobie jeszcze raz Twoje wyniki i ta niedoczynność przysadki pasuje tutaj. Robiłaś może kiedyś badania ACTH, GH i ADH?
Daj znać jak się trzymasz. Nie zamartwiaj się, bo dostaniesz leki i będzie dobrze :)
Lh, fsh miałam 28.11 na dole normy, estradiol wówczas 38.
Tych badań o których piszesz nie robiłam nigdy.

Dziękuje za wsparcie, muszę ostygnąć chyba, na razie kiepsko.

Poszperałam. Pisałyśmy o możliwości stymulacji owulacji przy niedoczynności przysadki. Miałaś jakieś przypuszczenia wcześniej, że może coś być w tym kierunku?
Lh, fsh miałam 28.11 na dole normy, estradiol wówczas 38.
Tych badań o których piszesz nie robiłam nigdy.
A ten nieszczęsny stosunek LH do FSH ile wtedy był? Też poniżej 0,6?
Generalnie przysadka składa się z płata przedniego i tylnego. Za pracę przedniego odpowiadają hormony TSH, ACTH (on m.in. pobudza wydzielanie kortyzolu), LH, FSH, prolaktyna, GH (hormon wzrostu). Za tylną odpowiada ADH (praca nerek).

Dziękuje za wsparcie, muszę ostygnąć chyba, na razie kiepsko.
Będzie dobrze. Umów się do endokrynologa na konsultację. Jeśli możesz sobie na to pozwolić to zrób pozostałe hormony od przysadki, bo pewnie i tak je lekarz zleci, a tak już będzie miał pełen ogląd (tzn. ja bym tak zrobiła).

Poszperałam. Pisałyśmy o możliwości stymulacji owulacji przy niedoczynności przysadki. Miałaś jakieś przypuszczenia wcześniej, że może coś być w tym kierunku?

A ten nieszczęsny stosunek LH do FSH ile wtedy był? Też poniżej 0,6?
Generalnie przysadka składa się z płata przedniego i tylnego. Za pracę przedniego odpowiadają hormony TSH, ACTH (on m.in. pobudza wydzielanie kortyzolu), LH, FSH, prolaktyna, GH (hormon wzrostu). Za tylną odpowiada ADH (praca nerek).
Lekko ponad 0.6.

reklama
Do góry