Kurczę, nie mogę teraz tego znaleźć - ale będę jeszcze szukać
W każdym razie rekomendacje to nie jest jakaś tajemna wiedza, ale że to PDF, który się pobiera to mogę jedynie powiedzieć, że po prostu wpisujemy sobie w google "rekomendacje cięcie cesarskie odstęp" i drugi link:
Zobacz załącznik 1570938
I tam mamy wszelkie wskazania nie tylko co d vbac, ale ogólnie do cesarskiego cięcia.
Ten pierwszy link w sumie też jest całkiem spoko:
Jak wyglądają prawa kobiet w przypadku cesarskiego cięcia? Cesarskie cięcie to operacja ratująca życie lub zdrowie matki i/lub dziecka. Warto pamiętać, że jak każda operacja niesie ze sobą także ryzyka, dlatego zgadzając się na nią, warto
fundacjamatecznik.pl
Tak, ale to też może zależeć od sytuacji. U mnie wykonywano USG w dniu przyjęcia na porodówkę i oszacowano wagę na 3600g - lekarz uznał, że no 3500g to mój max. jego zdaniem bo jest ta granica błędu +/- 500g. Córka urodziła się z wagą 3100g. Więc idealnie te pół kg mniejsza. W rodzinie mam taki przypadek - gdzie było cesarskie cięcie z powodu makrosomii bo dziecko miało mieć 4600g, a ostatecznie nie miało nawet 3kg. Moja teściowa urodziła dwoje dzieci powyżej 4.5kg i nie wspomina tego traumatycznie, ba mam koleżankę - która urodziła po cesarskim cięciu dziecko ponad 5kg, bez nacięcia, z lekkim otarciem na dosłownie 1-2 szwy. Także nie zawsze duża waga dziecka to traumatyczny poród, ba generalnie podobno dziecko bliżej 4kg lepiej się wstawia w kanał niż dziecko o wadze 3kg
Ja np. teraz mam cukrzycę ciążową i boję się właśnie dużej wagi dziecka, bo jednak cesarkę zniosłam tragicznie, a wywoływania nie zaleca się przy vbac więc odpada zrobienie go przed terminem i niższej wadze