reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Druga ciąża po cc

Ja pierwszy i drugi poród miałam przez CC Moja lekarka powiedziała, że z reguły jest tak że po pierwszym CC drugie też jest cięciem wczesniej planowanym. Różnie może być z tobą w większości zależy to od lekarzy w szpitalu ... większość boi się żeby pacjentka rodziła, bo może przy skurczach zacząć pękać macica, więc ja uważam że będziesz miała cesarkę.
Dziękuję za odpowiedź , właśnie tutaj otrzymałam odpowiedź że jednak jest ryzyko...

reklama
Jakiś czas temu nie aż tak odległy zmieniły się przepisy. Jeśli od cc upłynęło 18 m-cy, to należy podjąć próbę sn. Także moim zdaniem - jeśli nie masz obecnie wskazań - to szykuj się na sn.

Jak ja rodziłam 10 lat temu - to mi lekarka powiedziała, że nie może mi odmówić cc.

Jest ryzyko, bo szpitalom brakuje pieniędzy i anestezjologów, więc tną koszty. Kobieta i dziecko vs. pieniądze? Dla nich wybór jest jasny. Najgorsze jest to, że rozmowa z ordynatorem, jeśli jest człowiekiem, też nie da stuprocentowej gwarancji, bo decyzja zależy od tego, który będzie na dyżurze. Z kolei jeśli kobieta chce spróbować vbac, to dla nich męczące i niewygodne, bo trzeba więcej uwagi poświęcić takiej kobiecie, więc najłatwiej dać na CC. Wszystko zależy od tego jakie mają w szpitalu nastawienie, ale tak jak mówię - przede wszystkim od tego, kto jest na dyżurze.

Ja tylko dodam, ze zorientuj sie w szpitalu, czy pozwalaja na porod SN po CC - tam, gdzie rodzilam nie bylo opcji 🤷🏼‍♀️ Nie wiem, czy to zgodne z prawem i jak to tlumaczono, ale odsylano taka pacjentke do innego szpitala.
Ile ja bym dała,żeby trafić do takiego szpitala 🤭 kompletnie nie chce rodzic sn a w moim szpitalu właśnie naciskają na to :/

Ja pierwszy i drugi poród miałam przez CC Moja lekarka powiedziała, że z reguły jest tak że po pierwszym CC drugie też jest cięciem wczesniej planowanym. Różnie może być z tobą w większości zależy to od lekarzy w szpitalu ... większość boi się żeby pacjentka rodziła, bo może przy skurczach zacząć pękać macica, więc ja uważam że będziesz miała cesarkę.

4 lata po cięciu nikt nie proponował mi planowanego cięcia.
Tym bardziej teraz po 12 latach od cięcia też nikt planowanego cięcia nie planuje.

Wszystko w 5 różnych szpitalach w Warszawie. Obecnie nawet w prywatnym Medicover musisz mieć skierowanie od lekarza specjalisty na cesarskie cięcie.

Edit. Dodam, że jak miałam to pierwsze cięcie w 2011 roku to razem ze mną na IP była Pani, która była 10 lat po cięciu i liczyła na kolejne - a lekarz powiedział - ale zaraz, zaraz z jakiej paki. Przerażenia na jej twarzy nie zapomnę do końca życia - więc nie wiem czy warto się zdać na "z reguły"

To prawda zależy na kogo.sie trafi ale jeżeli drugie dziecko będzie również duże a zazwyczaj chyba jest albo i większe to jednak też może być u mnie makrosomia

To prawda zależy na kogo.sie trafi ale jeżeli drugie dziecko będzie również duże a zazwyczaj chyba jest albo i większe to jednak też może być u mnie makrosomia

Tylko, że to już jest wskazanie :) wiadomo, że jak masz mieć dziecko 5kg to nikt nie zaleci prób SN nawet jak to pierwsze dziecko (no chyba, że chcesz) albo będzie ułożone miednicowo - a rozumiem, że Twoje pytanie dotyczyło jednak braku wskazań ;)

Najgorsze jest właśnie to o czym piszecie " widzi mi się lekarza " a także sprzet i jego umiejętności. W 1 ciąży trafiłam na beznadziejna lekarkę, gdyby to ona była na dyrzuze to zapewne kazałaby mi rodzic naturalnie, pomyliła się w wadze dziecka ok 1 kg! Natomiast ....miałam szczęście że trafiłam na inna lekarkę...która dobrze oszacowała wymiary i podjęła OD RAZU decyzję k cięciu, nie chce wiedzieć jakby się to mogło.skonczyc źle 🫣

Tylko, że to już jest wskazanie :) wiadomo, że jak masz mieć dziecko 5kg to nikt nie zaleci prób SN nawet jak to pierwsze dziecko (no chyba, że chcesz) albo będzie ułożone miednicowo - a rozumiem, że Twoje pytanie dotyczyło jednak braku wskazań ;)
W 1 ciąży też bym mogła mieć próbę porodu naturalnego ....bo są tacy chorzy doktorzy , pomimo wagi dziecka....tylko teraz po cc zastanawiam się właśnie czy gdyby dziecko również miało 4 kg kazali by próbować ...bo wydaje mi się zdrowotnie to jako duże ryzyko

reklama
Do góry