no ale nie przesadzajmy, komplikacje często zdarzają się u kobiet, które nie latały z gołymi brzuchami i nie prowadziły żadnych diet, a Ty to upraszczasz. Zwłaszcza, że na ogół jest tak, że to co o siebie nie dbają (np. z rodzin patologicznych) jakoś przechodzą ciążę ok, mimo tego że pija na umór i nie wiadomo co jeszcze
no i po pierwsze primo: jedna głupia laska jak była w 4tym mcu ciąży, na imprezie tej co ja (ja karmiłam więc nie piłam, ona na to: glupia jestes, nie wiesz jak sie to robi, odciągasz i pijesz!! na co ja ze mi nie przeszkadza nie pić!! i moge sie bawic) w każdym razei ona w 4tym mcu ciąży nawalona z krzesła spadła!! i piła i paliła całe dwie ciąże. dzieci owszem, alergiczne, ale mój STarszak też alergiczny a ja w ciąży: nie paliłam, nie piłam, nie przebywałam w pomieszczeniach z palącymi, nie farbowałam włosów, nie malowałam paznokci i w ogóle w ogóle... no i cholera człowiek się zamartwa po wypiciu jednek lampki wina czy QLF nie miał racji i czy nie zaszkodziłam swojemu dzieciątku, a z drugiej strony coś takiego!
po drugie jeszcze do postu
marmy dziecko może mi wyskoczyło, ale ból jak cholera!! u mnie poród postępuje bardzo szybko i bardzo boleśnie. od razu skurcze co 3 minuty i to bolesne, więc bez bólu chyba jednak się nie da, chyba że z zzo albow zoo
po trzecie
hatorska zgadzam się w 100% z Twoim postem. odnoszę wrażenie że to 'świadome macierzyństwo' SR i propaganda porodów robią niektórym kobietom krzywdę. nastawiają się laski że to piękne itd a tu klops. niestety, ból zawsze towarzyszył rodzeniu i będzie towarzyszył,a jak wyidealizujemy to potem jeszcze psychicznie będziemy bardziej cierpieć. ja przed pierwszym porodem mało wiedziałam. szpital zobaczyłam na porodówce i było ok.
poza tym o ile rozumiem że niektóre nie chcą zzo (np. ja) bo to może spowolnić akcje porodowa, a ja chce szybko i koniec! o tyle nie rozumiem dlaczego się bronic przed oksy...przyspiesza poród, trochę więcej bólu ale ten ból 3x krócej niż normalnie by się rodziło....
co prawda jest podobno zagrożenie że po oksy dziecku zacznie spadać tętno (co miało miejsce przy Starszaku ale nie wiem czy z tego powodu) ale myślę że, mam nadzieję, że lekarze i położne wiedzą co robią.