reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dlaczego niemowlak nie chce się obracać z pleców na brzuch i odwrotnie a ma już 6 Msc.

Tak jak dziewczyny napisały wyżej: wizyta u rehabilitanta przede wszystkim. Do tego zbadałabym jeszcze poziom wit. D i żelaza, dziecko może nie chcieć się obracać, bo zwyczajnie może nie mieć na to siły. Sami jesteśmy pod opieką fizjoterapeutki i ona właśnie zaproponowała nam takie badania widząc, że dziecko niektóre rzeczy robi wolniej/niechętniej.

reklama
Na brzuszku leży rusza nóżkami rękami ale żeby się przekręcac to jej nie śpieszno. W poniedziałek udam się do specjalisty bo coraz bardziej mnie to martwi

A czy lezac na brzuchu przekreca siw na boki? Nie kladz jej na macie edukacyjnej z wywieszkami u gory. Najpierw dziecko sie przekreca z plecow na brzuch. Kladz zabawki po bokach. Stymuluj przekrecanie sie w trakcie przewijania, nie podnos pupy tylko przekrecaj ja na boki. Ale to juz wszystko fizjoterapeuta z Toba wycwiczy.

Mój synek też późno zaczął się przekrecac, dopiero chyba po 8 miesiącu załapał i tak samo to przezywalam, więc wiem jak się czujesz. Byliśmy u pediatry, fizjoterapeuty i neurologa dowiedziałam się, że wszystko z nim w porządku i mam po prostu czekać.
Raczkowac zaczął jak mial 9,5 miesiąca i niestety trwa to do dziś, a ma już skończony rok i 3 miesiące, przykro mi, że to tyle trwa, wiem, że ma czas do 1,5 roku, ale już mnie to powoli męczy, że go jeszcze muszę na rękach dźwigać i te ciągłe dopytywania czy już chodzi... :/

Jestem pewna, że i Twoja córcia zalapie przekrecanie tylko potrzeba dac jej trochę więcej czasu :) Nie zawsze ten rozwój jest u wszystkich taki sam, a ta nowomoda na to "a moje dziecko to już..." niestety potrafi namieszać w głowie i człowiek od razu się zastanawia czy z moim dzieckiem w koncu jest wszystko ok. To nie są wyścigi, a niestety wiele nerwów mnie to wtedy kosztowało, w sumie niepotrzebnie. Wiem, że i chodzić się nauczy 'kiedys' ;)
Duuzo cierpliwości. Pozdrawiam :*

Mój synek też późno zaczął się przekrecac, dopiero chyba po 8 miesiącu załapał i tak samo to przezywalam, więc wiem jak się czujesz. Byliśmy u pediatry, fizjoterapeuty i neurologa dowiedziałam się, że wszystko z nim w porządku i mam po prostu czekać.
Raczkowac zaczął jak mial 9,5 miesiąca i niestety trwa to do dziś, a ma już skończony rok i 3 miesiące, przykro mi, że to tyle trwa, wiem, że ma czas do 1,5 roku, ale już mnie to powoli męczy, że go jeszcze muszę na rękach dźwigać i te ciągłe dopytywania czy już chodzi... :/

Jestem pewna, że i Twoja córcia zalapie przekrecanie tylko potrzeba dac jej trochę więcej czasu :) Nie zawsze ten rozwój jest u wszystkich taki sam, a ta nowomoda na to "a moje dziecko to już..." niestety potrafi namieszać w głowie i człowiek od razu się zastanawia czy z moim dzieckiem w koncu jest wszystko ok. To nie są wyścigi, a niestety wiele nerwów mnie to wtedy kosztowało, w sumie niepotrzebnie. Wiem, że i chodzić się nauczy 'kiedys' ;)
Duuzo cierpliwości. Pozdrawiam :*
Dziękuję za kilka słów otuchy :) byliśmy wczoraj u lekarza i powiedział że wszystko z nią jest w porządku, rozwija się prawidłowo. A jeszcze ma czas na siedzenie nie każde dziecko musi w wieku 6 miesięcy siedzieć. Nie ma co sie martwić na zapas. Pozdrawiam

Do góry