reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dla dzidziusia

ooo... widze, ze nie tylko my tyle kupujemy ;) ciuszkow juz mamy sporo, wczoraj zamowilismy wozek... teraz trzeba zarobic na mebelki do pokoiku :)

reklama
Dziewczyny, mam pytanko zwlaszcza do juz doswiadczonych mamus. Nurtuje mnie to juz od jakiegos czasu i chcialabym powoli zaczac kompletowac pewne rzeczy, a chodzi mi mianowicie o przybory i kosmetyki do pielegnacji niemowlecia...
Co do kosmetykow, to nie chodzi mi o firmy, bo tu pewnie bedzie trzeba poprobowac roznych produktow i na pewno nie bede kupowac od razu wielkich opakowan, bo najpierw musze sie przekonac jak poszczegolne kosmetyki beda tolerowane przez skore malej, ale chodzi mi tak ogolnie: zasypka, oliwka, jakis plyn do kapieli, nawilzane chusteczki, pewnie jakas masc na ewentualne odparzenia, cos do gojenia pepuszka...i co jeszcze sie przyda?
A inne akcesoria jak nozyczki do paznokci, termometr (jaki lepszy: do ucha, czy moze inny elektroniczny, a moze zwykly rteciowy(???), szczoteczka do wloskow, waciki do uszu, gruszka(???) Jejciu, tyle tego, ze az trudno sie polapac i tak z glowy, na pewno sporo pominelam, a o czesci potrzebnych rzeczy pewnie nawet nie mam pojecia, dlatego prosze Was doradzcie, co jeszcze trzeba przygotowac dla maluszka?

pryzybela
wlasciwie wymienilas wszystko, a gruszka oczywiscie baaaardzo potrzebna w momencie katarku. bo dzidzia mając zapchany nosek nie moze nim oddychac co łaczy sie tez z problemami dotyczacymi karmienia. poza tym u malutkich dzieci katarek czesto spływa gdzies tam w kanaliki uszne powodując infekcje ucha srodkowego:-(
w jakiejs gazecie znalazłam produkt ktory działa jak gruszka ale jest o wiele wygodniejszy w zastosowaniu i dziecko nie boi sie tak tego zabiegu;-) nazywa sie NOSE FRIDA ASPIRATOR, i produkt ten otrzymał jakąś ważną nagrode.

poza tym jesli chodzi o kosmetyki to masz racje - nie kupuj za duzo bo nie wiadomo jak skóra zareaguje. ale w momencie uczulenia i bardzo suchej skóry, lekarze polecaja taki produkt firmy OILATM jest on dostepny tez za granicą i co najlepsze jest tanszy podobno niz w polsce. chodzi mi konkretnie o emulsje do kąpieli, ponoc jest fantastyczna i w 3 dni skora malucha jest juz w zupełnosci nawilzona. wlewa sie ją do kapieli i nie trzeba juz uzywac oliwki gdyz jest w jej zawartosci. czytałam kiedys posty dziewczyn ktore juz urodziły i tez bardzo zachwalały ten produkt.

poza tym nasze dzieciaczki urodzą sie zimą wiec potrzebny bedzie jakis kremik do smarowania bużki i rączek - taki na mróz.
do gojenia pępka są gotowe już gaziki nasączone spyrytusem.poza tym oczywiscie nozyczki do paznokci, szczoteczka do masowania główki, a termometr to chyba juz indywidualna sprawa. taki do ucha jest bardzo dobry, ale elektroniczny tez jest oki tylko wtedy mierzysz temp w pupie malucha. rtęciowego chyba bym nie polecała.

potrzebujesz jeszcze termometr do wody do kąpania by sprawdzac jej temperature.
no i to co juz napisałas, jakas zasypka, mokre chusteczki, oliwka, coś na wypadek odparzen, kilka sztuk wyjałowionych gazików do przemywania oczek.

narazie nic mi nie przychodzi do glowy, ale jak sobie przypomne do dopisze:tak:

Viki, bardzo Ci dziekuje, przynajmniej mam juz pewna jasnosc co do przyszlych zakupow:-) A co do tego OILATUM, to faktycznie, u mnie tez jest to dostepne i szczegoow dowiem sie jeszcze w aptece, bo z tego, co wyczytalam moga to tez uzywac dorosli na pewne problemy skorne, wiec moze nawet mi sie przyda, bo moja skora fatalnie reaguje tutaj na mocno chlorowana wode;-)...
I ten kremik na zime, faktycznie wylecial mi z glowy moze dlatego, ze niestety raczej moja niunia chyba calutka zime bedzie musiala w domku przesiedziec, bo tutaj powyzej 20 stopniowe mrozy w zimie, to norma, ale faktycznie czasem na pewno sie przyda:-)...

rzecz którą ja polecam mieć przy noworodku to myjka i pilucha tetrowa do kąpili. Łatwiej jest i zdrowiej namydlić dzidziusia myjką i wkładać do wanienki zawiniętego w piluszkę. Bardzo ważne też są gaziki do codziennego przemywania oczek. a oczka najlepiej jest przemywać albo rumiankiem albo zwykła czrną herbatą.
A co do oilatum to mnie się nie sprawdził bo woda była po nim bardzo śliska i Staś normalnie mi się wyślizgiwał z rąk. Tak więc napewno nie kupie go a jeśli skórka dzidzi będzie podrażniona to wystarczy do kąpieli dodać krochmal. Warto też mieć sól fizjologiczną w spreyu bo to bardzo ułatwia oczyszczanie noska dzidziusiowi.

hehe i tu widac ze pewne kwestie są zupełnie indywidualną sprawą;-) ja z kolei wolałam damiana myć namydloną dłonią niz myjką. na dnie wanienki miałam podkład z gąbki - takiego misia , a jak damian byl troszkę starszy to taki plastykowy lezaczek wanienkowy, ale wiem ze lezaczki nie sprawdzały sie u kazdego wiec takie sprawy to juz bedziemy musiały po prostu same sprawdzac.a jesli chodzi o oczka to gdy jest wszystko oki i nie ropieją wystarczy przemywac je przegotowaną wodą;-)

Cześć dziewczyny , ja mam pytanko troche z innej beczki a własciwie 2 pytania;-) Pierwsza sprawa to taka że chce kupić wózek na allegro tylko teraz nie wiem kiedy powinnam go zamówić, kiedy kupujecie wózki dla maluszków??? A druga rzecz to kombinezon na zime , kiedy kupujecie i co najważniejsze w jakim rozmiarze?? Bo ja znalazłam taki prześliczny idealny kombinezon-śpiworek dla maluszka mojego ale w rozmiarze 62 i tak na pewno bedzie dobry na powrót ze szpitala ale czy starczy na dłużej?? Nie było wikszych rozmiarów w sklepie i nie wiem czy kupić taki rozmiar i czy inny bo boje sie że jak kupie za duży to maluszek sie utopi w nim, a znowu z drugiej strony jak synek odziedziczy wzrost po tacie (przyszły tatuś ma 190cm wzrostu) to może urodzi sie 60 cm długi:) i wtedy nie wiem czy ten na 62 bedzie dobry;-):-):-) Pomózcie;-)

reklama
doticzka, to jest cięzkie pytanie bo żadna z nas nie wie wlasnie jaki długi będzie nasz maluszek:tak: powiem ci ze ja przy damianie nie mialam ubranek poniżej 62 , fakt ze damian urodzil sie 54, ale nie dokupowałam nic tylko po prostu rękawki zawijałam a na za długie spioszki wkładałam skarpetki. to jest kwestia 2 tygodni nim maluch wyrósłby z tych najmniejszych ubranek. a jesli chodzi o kombinezon to spokojnie moze byc ciut za duzy. bedzie zimno wiec rączki moze miec schowane w środku a i w nóżkach tez moze miec luzik - mysle ze to nie jest jakas przeszkoda. powiem ci ze ja mam jeden w rozmiarze 68 i mysle ze nie bede kupowała mniejszego chociaz z pewnością kupie jeszcze jeden. i piszesz o spiworku - tylko pamietaj ze w spiworku nie zapniesz malucha w foteliku samochodowym:tak: spiworek jest fajny do wózeczka. a wlasnie jesli chodzi o wózek to mysle ze z tym nie ma pospiechu gdyz i tak przez pierwsze dwa tygodnie nie bedziesz wybierała sie z maluchem na spacerki. przesyłka z allegro chyba nie bedzie szła powyzej tygodnia tak ze spokojnie mozesz zakupic w grudniu, no chyba ze bedziesz spokojniejsza mając go w domku wczesniej. ja na pewno zakupie wózek dopiero w grudniu, oczywiscie mam juz upatrzony, wybrany kolor itp, wiec w grudniu bedzie to juz tylko formalnosc. to moje zdanie ale moze inne dziewczyny myslą inaczej??

Do góry