reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dieta Styczniowych Mamuś..czyli gotujemy, kucharzymy i rozpieszczamy nasze brzuszki:)

dzis odrobinę inaczej - tona gołąbków zrobiona :)) można wpadać na jedzenie ;) Dziecko mówi mniam ,to znaczy że pyszne mamie wyszły

Jenyyyyyyy ale bym zjadła buuuuuu :-)
Jeszcze chodzi za mną ciasto z truskawkami, taki biszkopt i powsadzane na wierzch truskawki :-) które o upieczeniu dają taki kwaskawy posmak w cieście mmmmm :-)
 
reklama
Ktoras z Was prosila o przepis na chleb mojego narzeczonego.oto on:
skladniki:
- 0,5 l wody
- 2 lyzeczki soli
- odrobina drozdzy (wielkosci ziarna grochu)
- 625 g maki
- mozna uzyc mak jako posypke


Wykonanie:
- Do miski wlac wode,sol i drozdze.wymieszac tak,zeby drozdze sie
rozpuscily. Dodac make. Wymieszac wszystko razem szybko. Nie trzeba
wyrabiac, tylko zmieszac aby maka rownomiernie sie polaczyla z woda i
drozdzami.
- ciasto musi rosnac przez 10-14 godzin (przykryc)
- Wylozyc ciasto na stolnice wysypana maka.Obrocic ciasto tak zeby pokrylo
sie dookola maka.
- Blache wysmarowac olejem i wysypac maka. Wsypac ciasto na blache.
Przykryc folia i musi stac przez 2 godziny.
- Nastawic piekarnik na 250 stopni i wstawic garnek (3-5l) .Garnek sie
przyniszczy wiec najlepiej wziac jakis stary i z metalowymi
raczkami.Wstawic garnek z przykrywka do piekarnika i rozgrzac garnek,
okolo 15-30 min.
- Wyjac ostroznie garnek z pieca(jest bardzo goracy, trzeba miec
przygotowana podkladke) Wlac ciasto do goracego garnka. Mozna posmarowac
pedzelkiem olejem i posypac makiem.
- Piec chleb najpierw 30 minut z pokrywka, zdjac pokrywke i piec jeszcze
przez 15 minut.
- Wyjac garnek z chlebem, wysypac go z garnka i polozyc na azurowej
podkladce i zaczekac 20 minut do ostygniecia.
 
o jeby wsadziłam go nie tam gdzie trzeba ;) roztargnienie baby w ciązy ;) zaraz poszukam i przekleje ;) bo jest na głównym

grilowana pierś z kurczaka cytrynowa :
pierś podwójna z kurczaka ( jak duża przeciąć na pół by była nie wysoka)
2 ząbki czosnku
1 cytryna
łyżeczka miodu do mięsa i tak łyżeczka do sosu
sól morska ( najlepiej)
pieprz czarny i biały
kolędra świeża ( mały pęczek)
oliwa
do sosu można użyć masła
łyżeczka maki ziemniaczanej

pierś natrzeć solą morska, świeżo zmielonym pieprzem czarnym i białym i zostawić na chwilkę by sól sie wchłonęła. w miseczce wymieszać sok z połowy cytryny i startą skórkę z połówki, dodać miód, posiekany czosnek, pokrojoną kolendrę( tak połowę ) oliwy łyżeczkę. wymieszać . W marynatę wsadzić mięso z kurczaka, dokładnie okryć, zawinąć w folię i do lodówki na godzinę. po godzinie grillować albo na grillu ( pamiętać że grillować na tacce i nie dociskać mięsa ) albo na patelni grillowej. przed podaniem mięso ściągnąć i pozostawić by chwilkę odpoczęło .
Na sos : na patelnię wrzucam masło, drobno posiekany czosnek, skórkę z polowy cytryny i sok z polówki. Przesmażyć, podlać wodą ( niewiele, tak ze 100ml), dać sól, resztę kolendry i dać miód lub cukier, odrobinę soli i pieprzu białego. Na koniec zagęścić mąką ziemniaczana.
 
Ostatnia edycja:
Dziekuje Anisen! Widzisz ja tez jestem roztargniona, bo nie widzialam,ze wstawilas na glownym;-).albo nie zawsze mam sily czytac wszystkie strony do tylu. Ale bardzo sie ciesze,ze wkleilas go i tu. Mam tylko pytanko, miod do miesa? Nigdy nie slyszalam. Moze cos w Polsce wymyslili niedawno,a ja tyle czasu juz tam nie mieszkam, ze mnie takie nowinki omijaja. I watpie,ze tu dostane taki miod:nerd:ale jak sie da zwyczajny, to zmienia bardzo smak?
 
salmorejo - chłodnik

ok 8 kromek chleba białego(mozna najpierw dodać 4, a po zmiksowaniu wszystkiego sprawdzić jaka jest konsystencja i dodać więcej albo nie) + 2 gałązki bazylii+ 3 ząbki czosnku - zmiksować
dodać 2 kg pomidorów - zmiksować znowu
dodać poł szklanki oliwy i 60 g(?) vinagrae (czyli tak na oko:) i sól i pieprz
i zmiksować

do tego gotuje się 6 jajek na twardo, obiera, kroi w kosteczkę i ustawia w salaterce jakiej. I 200 g boczku na kosteczkę, na patelnię - się podsmaża i na drugą salaterko - miseczkę.

Nalewa sie samo salmorejo do miseczek, a resztę sobie ludzie na wierzch dorzucają - znaczy boczek i jajka
 
Inomama - mam 3 pytanka techniczne i z gory przepraszam jesli jestem slabo kumata :)
1. czy chleb moze byc tostowy? - tzn. czy chodzi o jakis zwykly pszenny? i czy ze skorka :)
2. czy pomidory obrac ze skorek?
3. ten vinagre - to ma byc juz jakis specjalny sos taki czy mozna wykorzystac sam ocet vinny np?

sorry za pytania ale tak smakowicie mi to brzmi ze juz liste zakupow zrobilam :)))

na ile mniej wiecej osob tej zupki wychodzi z tej liczby skladnikow?
 
Ostatnia edycja:
reklama
odpowiadam:)
1. tostowy jak najbardziej i ze skórką tyż
2.pomidory obrane
3. ocet winny można, tylko może dodając, najpierw mniej i sprawdź czy trzeba rzeczywiście tyle ile w przepisie

a na osób może być i mało i dużo. Jak na mało, to w talerze lejeszi, jak na dużo, to w kieliszki jakie do deserów np czy w pucharki
 
Do góry