o jeby wsadziłam go nie tam gdzie trzeba
roztargnienie baby w ciązy
zaraz poszukam i przekleje
bo jest na głównym
grilowana pierś z kurczaka cytrynowa :
pierś podwójna z kurczaka ( jak duża przeciąć na pół by była nie wysoka)
2 ząbki czosnku
1 cytryna
łyżeczka miodu do mięsa i tak łyżeczka do sosu
sól morska ( najlepiej)
pieprz czarny i biały
kolędra świeża ( mały pęczek)
oliwa
do sosu można użyć masła
łyżeczka maki ziemniaczanej
pierś natrzeć solą morska, świeżo zmielonym pieprzem czarnym i białym i zostawić na chwilkę by sól sie wchłonęła. w miseczce wymieszać sok z połowy cytryny i startą skórkę z połówki, dodać miód, posiekany czosnek, pokrojoną kolendrę( tak połowę ) oliwy łyżeczkę. wymieszać . W marynatę wsadzić mięso z kurczaka, dokładnie okryć, zawinąć w folię i do lodówki na godzinę. po godzinie grillować albo na grillu ( pamiętać że grillować na tacce i nie dociskać mięsa ) albo na patelni grillowej. przed podaniem mięso ściągnąć i pozostawić by chwilkę odpoczęło .
Na sos : na patelnię wrzucam masło, drobno posiekany czosnek, skórkę z polowy cytryny i sok z polówki. Przesmażyć, podlać wodą ( niewiele, tak ze 100ml), dać sól, resztę kolendry i dać miód lub cukier, odrobinę soli i pieprzu białego. Na koniec zagęścić mąką ziemniaczana.