reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dieta Styczniowych Mamuś..czyli gotujemy, kucharzymy i rozpieszczamy nasze brzuszki:)

dzis odrobinę inaczej - tona gołąbków zrobiona :)) można wpadać na jedzenie ;) Dziecko mówi mniam ,to znaczy że pyszne mamie wyszły

Jenyyyyyyy ale bym zjadła buuuuuu :-)
Jeszcze chodzi za mną ciasto z truskawkami, taki biszkopt i powsadzane na wierzch truskawki :-) które o upieczeniu dają taki kwaskawy posmak w cieście mmmmm :-)
 
reklama
Ktoras z Was prosila o przepis na chleb mojego narzeczonego.oto on:
skladniki:
- 0,5 l wody
- 2 lyzeczki soli
- odrobina drozdzy (wielkosci ziarna grochu)
- 625 g maki
- mozna uzyc mak jako posypke


Wykonanie:
- Do miski wlac wode,sol i drozdze.wymieszac tak,zeby drozdze sie
rozpuscily. Dodac make. Wymieszac wszystko razem szybko. Nie trzeba
wyrabiac, tylko zmieszac aby maka rownomiernie sie polaczyla z woda i
drozdzami.
- ciasto musi rosnac przez 10-14 godzin (przykryc)
- Wylozyc ciasto na stolnice wysypana maka.Obrocic ciasto tak zeby pokrylo
sie dookola maka.
- Blache wysmarowac olejem i wysypac maka. Wsypac ciasto na blache.
Przykryc folia i musi stac przez 2 godziny.
- Nastawic piekarnik na 250 stopni i wstawic garnek (3-5l) .Garnek sie
przyniszczy wiec najlepiej wziac jakis stary i z metalowymi
raczkami.Wstawic garnek z przykrywka do piekarnika i rozgrzac garnek,
okolo 15-30 min.
- Wyjac ostroznie garnek z pieca(jest bardzo goracy, trzeba miec
przygotowana podkladke) Wlac ciasto do goracego garnka. Mozna posmarowac
pedzelkiem olejem i posypac makiem.
- Piec chleb najpierw 30 minut z pokrywka, zdjac pokrywke i piec jeszcze
przez 15 minut.
- Wyjac garnek z chlebem, wysypac go z garnka i polozyc na azurowej
podkladce i zaczekac 20 minut do ostygniecia.
 
o jeby wsadziłam go nie tam gdzie trzeba ;) roztargnienie baby w ciązy ;) zaraz poszukam i przekleje ;) bo jest na głównym

grilowana pierś z kurczaka cytrynowa :
pierś podwójna z kurczaka ( jak duża przeciąć na pół by była nie wysoka)
2 ząbki czosnku
1 cytryna
łyżeczka miodu do mięsa i tak łyżeczka do sosu
sól morska ( najlepiej)
pieprz czarny i biały
kolędra świeża ( mały pęczek)
oliwa
do sosu można użyć masła
łyżeczka maki ziemniaczanej

pierś natrzeć solą morska, świeżo zmielonym pieprzem czarnym i białym i zostawić na chwilkę by sól sie wchłonęła. w miseczce wymieszać sok z połowy cytryny i startą skórkę z połówki, dodać miód, posiekany czosnek, pokrojoną kolendrę( tak połowę ) oliwy łyżeczkę. wymieszać . W marynatę wsadzić mięso z kurczaka, dokładnie okryć, zawinąć w folię i do lodówki na godzinę. po godzinie grillować albo na grillu ( pamiętać że grillować na tacce i nie dociskać mięsa ) albo na patelni grillowej. przed podaniem mięso ściągnąć i pozostawić by chwilkę odpoczęło .
Na sos : na patelnię wrzucam masło, drobno posiekany czosnek, skórkę z polowy cytryny i sok z polówki. Przesmażyć, podlać wodą ( niewiele, tak ze 100ml), dać sól, resztę kolendry i dać miód lub cukier, odrobinę soli i pieprzu białego. Na koniec zagęścić mąką ziemniaczana.
 
Ostatnia edycja:
Dziekuje Anisen! Widzisz ja tez jestem roztargniona, bo nie widzialam,ze wstawilas na glownym;-).albo nie zawsze mam sily czytac wszystkie strony do tylu. Ale bardzo sie ciesze,ze wkleilas go i tu. Mam tylko pytanko, miod do miesa? Nigdy nie slyszalam. Moze cos w Polsce wymyslili niedawno,a ja tyle czasu juz tam nie mieszkam, ze mnie takie nowinki omijaja. I watpie,ze tu dostane taki miod:nerd:ale jak sie da zwyczajny, to zmienia bardzo smak?
 
salmorejo - chłodnik

ok 8 kromek chleba białego(mozna najpierw dodać 4, a po zmiksowaniu wszystkiego sprawdzić jaka jest konsystencja i dodać więcej albo nie) + 2 gałązki bazylii+ 3 ząbki czosnku - zmiksować
dodać 2 kg pomidorów - zmiksować znowu
dodać poł szklanki oliwy i 60 g(?) vinagrae (czyli tak na oko:) i sól i pieprz
i zmiksować

do tego gotuje się 6 jajek na twardo, obiera, kroi w kosteczkę i ustawia w salaterce jakiej. I 200 g boczku na kosteczkę, na patelnię - się podsmaża i na drugą salaterko - miseczkę.

Nalewa sie samo salmorejo do miseczek, a resztę sobie ludzie na wierzch dorzucają - znaczy boczek i jajka
 
Inomama - mam 3 pytanka techniczne i z gory przepraszam jesli jestem slabo kumata :)
1. czy chleb moze byc tostowy? - tzn. czy chodzi o jakis zwykly pszenny? i czy ze skorka :)
2. czy pomidory obrac ze skorek?
3. ten vinagre - to ma byc juz jakis specjalny sos taki czy mozna wykorzystac sam ocet vinny np?

sorry za pytania ale tak smakowicie mi to brzmi ze juz liste zakupow zrobilam :)))

na ile mniej wiecej osob tej zupki wychodzi z tej liczby skladnikow?
 
Ostatnia edycja:
reklama
odpowiadam:)
1. tostowy jak najbardziej i ze skórką tyż
2.pomidory obrane
3. ocet winny można, tylko może dodając, najpierw mniej i sprawdź czy trzeba rzeczywiście tyle ile w przepisie

a na osób może być i mało i dużo. Jak na mało, to w talerze lejeszi, jak na dużo, to w kieliszki jakie do deserów np czy w pucharki
 
Do góry