reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dieta naszych Maluszków

reklama
U nas jadłospis wygląda tak
rano cycuś tak ok 7.00
ok 9.00 deserek ,
ok 12.00 cycuś , albo zupka zależy na co mamy ochotę
ok 15.00 podobnie jak wcześniej
ok18.00 znowu muszę dać coś, najczęściej deserek na jogurcie,zaczęłam powoli podawać bakusia bo już sama nie wiem co mu podać ,żeby było urozmaicone!
kaszek nie chce, mleka modyfikowanego też nie, deserki tylko kupne, zupki mogą być mamusine, najlepiej pomidorowa! Między posiłkami podjadamy chrupeczki kukurydziane!
Do mam czerwcowych , co wy jeszcze podajecie 6 miesięczniakom!

Pierś z kurczaka gotuję, osobno warzywa marchewkę i ziemniaczka i jeszcze osobno ryż. Mięso odsedzam, dodaje do wywaru z warzyw ryż też i miksuje, a zapomniałam o pomidorku, oparzam obieram i dodaje ( pół małego)Potem miksuje wszystko!
Ostatnio nawet dałam mu nasza pomidorówkę, bez osobnego gotowania i też mu nic nie było!
Z tym pomidorkiem to chyba trzeba uważać , bo może uczulać, ale mojemu nic nie przeszkadza narazie więc coraz bardziej eksperymentuje!

ja dałam pomidorową małej i też na razie nic się nie dzieje. Ziemniak, pietruszka, marchew, koperek i troszkę ryżu ugotowałam . Na koniec dodałam troszkę koncentratu (tak robią z zupkami w słoiczkach) a nie pomidora i łyżkę oliwy z oliwek bo mała jest skazowa. Bardzo jej smakowało :-)

dziewczyny slyszalyscie o tych testach słoiczkow w niemczech ze powstaja w nich podczas przygotowywania substancje raktworcz beznzol i furan, ktore wydzielaja sie podczas ich przygotowywania w wysokiej temperaturze jeszcze u producenta oraz dodatkowo ze maja za malo witamin jak i niedobor skladnikow ktore dziecko potrzebuje.badania niemieckie pokazaly ze testujac 14 sloiczkow w 12 byly substancje rakotworcze, a podobno te najtansze ktorych u nas nie ma w sklepach to najlepsze sa. normalnie az strach je caly czas dawac
oto stronka ale po niemiecku
Baby-Brei im Test: Öko-Test: Bedenkliche Stoffe in Baby-Gläschen

Znowu sie wtrace ;-)

beata - najgorzej wypadly pod tym wzgledem Alnatura sloiczki, nie wiem czy w sa w Polsce, tutaj sprzedawane np. w Rossmanie, pozniej z Hippa (?!) wczesna marchewka z ziemniakiem i pasternak z ziemniakiem. Najlepiej wypadly z firm 'dm' i 'Penny' z serii Babylove i Babytime- ale nie wiem czy te sa w Polsce dostepne. To tak w wielkim skrocie.

Jeszcze poszukalam podobnych testow, zamieszcze linki do paru jakby was cos interesowalo to sluze pomoca :)

sloiczki z miesem
http://emedien.oekotest.de/payment/96F8F9F66949C36083E58B892D4CF58813134A91/34585.pdf

kaszki
http://emedien.oekotest.de/payment/EC0C18B8C3E1B30918C965974313B2DE8DF01594/29898.pdf

sloiczki z warzywami
http://emedien.oekotest.de/payment/8A8C6C1190227F371FC756CE5736E3535C4432AF/35845.pdf

Co mnie najbardziej zdziwilo- Nestle Allete tutaj chyba najdrozsze ze sloiczkow i w wielu testach wypadaja cieniutko :(

Ostatnia edycja:
reklama
normalnie az strach dziecku dawac tego hippa, ja czesto daje dynie z ziemniakiem a maly tak ja lubi, ale chyba przestane oni tylko wybrane produkty przetestowali wiec pewnie tam tez te rakotworcze substancje sa. u nas tez pewnie jakby zrobiono takie testy to tez ciekawe rzeczy by wyszly.

Do góry