reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dieta naszych Maluszków

Dzisiaj Kacper pierwszy raz dostał gruszki Williamsa Gerbera po 4 mcu. I póki co to te owoce idą w odstawkę, bo po kilku łyzeczkach zrobił mi rzadką kupkę z dużą ilością śluzu :eek: Czy któreś z maluchów próbował już tych gruszek?

Co do minek przy jedzeniu to tak jak u wiekszości po pierwszej łyżeczce Kacper sie krzywi i pluje. Później to nie nadążam mu dawać, bo już macha ciaprokiem, że chce więcej :-D
Mały nie jest wybredny. Je wszystko co mu się da i wszystko mu smakuje :-)

reklama
patra ja wczoraj kupiłam te gruszki ale jeszcze nie dawałam i po twoim poscie chyba sie jeszcze wstrzymam,choc wiadomo ze kazdy maluch reaguje inaczej.narazie poracze go jeszcze bananem

a ja dziś czytałam że banany uczulają:eek:\
Julka dostaje na razie jabłuszko, i było super bo kupke robiła co dzien a nie co 2-3 dni, a teraz znow zastój i nie robi od 2 dni:-(
o 23:30 dostaje od kilku dni kaszkę (1 łyżka do mleczka) ryżową z jabłkiem bobovity i nie jest po niej głodna do 8-9 wiec ogolnie by spała gdyby nie bączki ktore ją męczą, a teraz od braku kupki i pewnie od jabłka też bo ono gazuje. Jutro idę na rynek i mam nadzieję kupić od jakiejś babuleńki marchewkę niepryskaną i podam , zobaczymy jak zareaguje mój szkrabek:-) tylko że znow marchew zapiera i się boję że tym bardziej kupki nie będzie:-(
a jabluszko sama robię, szkoda mi kasy na słoiki , będę kupować te z mięskiem i moze lepsze deserki wieloskładnikowe.

a dawał ktoś ziemniaczka z dynią po czwartym m-cu? Ja dziś kupiłam, i może jutro dam, a i kupiłam te kaszkę silnack czy cos , dla dzieci z alergią pokarmową, ale nie wiem, jak to dawać, bo tam jest napisane, ze na jedną łyżkę kaszki, 5 łyzek wody, ?tak zaczynac, ale tzn. ze tylko tyle mam dac? któraś z Was pisała,że jak dosypie kaszki do mleczka, to dziecie spi ładnie, nie?

beatko26 ja wiem :tak:ze banan jest silnym alergenem,ale u nas sie sprawdził,podaje od kilku dni taki surowy nie ze słoika i małemu nic nie jest a bardzo mu smakuje,nie bałam sie mu podac bo ja jem sporo bananów wiec mały by juz wczesniej reagował,a jabłka boje sie mu dac bo ja jak jadłam to mu gazy dokuczały i słabo ssał,wczoraj zjadłam gruszke i mały tez jakis nie teges nie wiem czy taz go gazy po tym nie mecza.
Ja daje sinlac raz dziennie tez zrobiłam pierwszy raz wedłóg tej proporcji i wyszła wodnista,teraz robie 125 wody i jakies 8-9 małych czubatych łyzeczek,a dzis dałam pierwszy raz na noc zobacze jak mi bedzie spał,bo w dzien to po kaszy za 1,5 h chce cycek

Ostatnia edycja:
a dawał ktoś ziemniaczka z dynią po czwartym m-cu? Ja dziś kupiłam, i może jutro dam, a i kupiłam te kaszkę silnack czy cos , dla dzieci z alergią pokarmową, ale nie wiem, jak to dawać, bo tam jest napisane, ze na jedną łyżkę kaszki, 5 łyzek wody, ?tak zaczynac, ale tzn. ze tylko tyle mam dac? któraś z Was pisała,że jak dosypie kaszki do mleczka, to dziecie spi ładnie, nie?

Ja daje tak, jak jest napisane na odwrocie, ze na 125 ml wody daje 7 lyzeczek, tylko daje takich mega plaskich.

Ile razy dziennie podajecie dzieciom staly pokarm, typu jabluszko, itp.? Bo zauwazylam, ze odkad podaje to mojej Marysi to ta jakby mniej pije mleka, a i woli od niego sok jablkowy (rozrabiam go z woda).

Pozdrawiam,
P.

Ostatnia edycja:
maylah ja dawałam dynie z ziemniakiem i wszystko było ok. Mój Adasiek już jadł:

1. Marchewka - zatkało go potem i w nocy się męczył, puszczał bączki i nie mógł zrobić kupki.
  2. Jabłuszko - żadnych problemów po tym nei miał, dobrze go odetkało po tej marchewce :-D
  3. Dynia z jabłkiem przeszła pozytywnie
  4. Dynia z ziemniakiem - również pozytywnie
  5. Marchewka z jabłkiem - pozytywnie
Zastanawiam się co podać dzisiaj czy śliwki czy szpinak z ziemniakiem :cool:

Dziewczyny, a ten Sinlak przygotowuje się na wodzie czy na preparacie mlekozastępczym (BebilonPepti, Nutramigen)?

kurcze Mari chyba tez zatkalo po marchewce, popuscila troszke kupki ale ciut i jakas dziwna:eek: nie wiem czy dzis tez mam dac marchewke czy cos innego?
a wy dajecie codziennie cos innego? ja chcialam dawac pare dni marchewke, potem przerwa i pare dni jabluszko itd bo dopiero wprowadzam

reklama
Ja dzieliłam na początku jeden słoik na trzy dni. I tak zamierzam dalej robić z nowościami. No ale marchewkę dałam tylko raz i jak go zatkała to dałam jabłuszko - było ok. Teraz dawałam marchewkę z jabłkiem... za kilka dni znów podam samą marchewkę i zobaczymy jak zareaguje.

Do góry