reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Dieta naszych dzieciaków :) mniam mniam

Dziewczyny ja mam sąsiadkę która również miała problem ze spaniem w nocy swojej córeczki tzn. mała budziała się co dwie godzinki:baffled:. Dopiero kiedy podała małaej mleczko dodatkowe to córcia przesypia bez budzenia do 2:00 lub 3:00 w nocy:-):-):-). Co więcej u mnie na osiedlu mamusie zgodnie mówią :angry: że od kaszki na noc dziecko niepotrzebnie mocno zacznie przybierać na wadzę więc kiedy już jest spore to lepiej na noc dawać mleczko. Natomiast jeśli dziecko jest szczuplutkie wtedy kaszka będzie odpowiednia.

reklama
mleczko dodatkowe?? masz na mysli nastepne??? moj maluch jest szczuplutki,mimo ze daje wiecej mleka sztucznego ale to chyba stad ze on straszny wiercipieta,ciagle sie kreci az sie spoci,wtedy sie uspokaja,albo jak go na rece wezme....poza tym w dzien bardzo malo sypia, z cyca je glownie w nocy,chce wprowadzic kaszke kukurydziana,ale w dzien,zeby troche wiecej pospal, w npocy wole sie budzic i dawac cyca niz stracic laktacje...zobaczymy dzis kupie kaszke

U nas po wizycie u doktorka mamy zalecenie, żeby wprowadzać soczki najwcześniej po ukończeniu 4 mc, zupki po 5 mc, mięsko po 6. Doktor tak samo mówił, że im później wprowadza się pokarmy tym mniejsze ryzyko alergii i jego praktyka to potwierdza.

widac o lekarz to inna teoria.Ja wyczytalam i wedlug mnie to bardzo madre,ze jak dziecko je duzo mleka i jest czesciej glodne i budzi sie w nocy wiecej razy niz dotychczas to znaczy,ze samo mleko juz mu nie wystarcza i mozna zaczac podawac kaszki,kleiki czy tez wprowadzac nowe smaki owocow i warzyw,ale nie zastepowac tym zwyklego posilku mlecznego ,tylko jako dodatek.
Im wiecej smakow dziecko pozna(oczywiscie tych dozwolonych od odpowiedniego wieku),tym pozniej bedzie mniej wybredne.

Madzia- ja dokladnie o ty samym czytalam w ang. ksiazce o wprowadzaniu pokarmow stalych ''Feed Me''.
Wczoraj poszlam do przychodni i lekarka, ktora nas przyjela byla ta sama pediatra, ktora badala Zainab w szpitalu po urodzeniu. No i potwierdzila ta teorie.

Madzia- ja dokladnie o ty samym czytalam w ang. ksiazce o wprowadzaniu pokarmow stalych ''Feed Me''.
Wczoraj poszlam do przychodni i lekarka, ktora nas przyjela byla ta sama pediatra, ktora badala Zainab w szpitalu po urodzeniu. No i potwierdzila ta teorie.
No to to potwierdza i teorię mojego lekarza;-) Florka teraz je w nocy już i 4 razy, a żadnego dodatkowego mleka czy kaszy nie podam, bo karmienie w nocy łyżeczką to nie na moje nerwy;-)

A mam pytanie do dziewczyn, ktore juz wprowadzily i jablko i zupki - podajecie to wymiennie, czy np. oba jednego dnia? Bo ja odkąd mamy zupki to juz jabluszka na razie nie daje, ale w sumie Florcia je bardzo polubila, wiec nie wiem, czy czasem nie podac zamiast/oprocz zupki?

ja dzisiaj zrobilam kolejne podejscie z marchewka,,oczywiscie z odpowiednim zabezpieczeniem wszystkiego wokol i nie bylo zle,tzn nie zostala wypluta,ale zjedzona z krzywa mina:baffled:
Surv ja jak juz w miare opanujemy te marchewke ,a pozniej zupki,to jablko tez bede dawac tego samego dnia.I tak np jak dzisiaj bylo troche tej marchewki ,to wieczorem dam tez jabluszko,skoro maly je tak lubi to po co rezygnowac.

co do kaszki,to ja jej nie traktuje jako zapychacza zeby dziecko dluzej spalo i nie po to jest produkowana.Przeciez ta kaszka ma tez wartosci odzywcze i witaminy,skoro malemu smakuje i sie nia najada to niby czemu mam jej nie dawac

Ostatnia edycja:
Ja podaje zupkę na obiad czyli miedzy 13:30 a 15:00 a jabłuszko podaje ok.17:00. Natomiast wygląda to tak że dodaje zupkę jarzynową a potem cycka i taki jest obiad :happy2: no a potem o tej 17:00 jabłuszko ( czasami potem cyc) a następne karmienie już po kąpieli czyli po 19:00 i wtedy sam cycek :-D

ja wczoraj dodalam do mleka pierwszy raz kaszke kukurydziana ale w minimalnej ilosci pół łyzki na 100ml i po tym niewielkim daniu ok20tej spal az do 4,30!!! hehehealbo ja tak spalam mocno bo rano lezal inaczej niz sie polozyl i byl bez jednej skarpetki,chyba ta kaszka mnie uspila:szok::szok::szok:

Moj Maciek jakos ostatnio dziwakuje z jedzeniem,ale tylko rano.Zwykle dostaje na noc mleko z dodatkiem kleiku i spi do ok 6 rano.Dostaje butle i dalej idzie spac.A ostatnio budzi sie o tej 6,czasami o 7 wypije ok 100ml i juz wiecej nie chce:baffled:dziwne,ze po calej nocy nie jest glodny.Za to o 10-11 daje mu kaszke i to tak jak jest napisane na opakowaniu 150ml mleka+3,5lyzki kaszki.Zajada ta lyzeczka az mu sie uszy trzesa.Dzisiaj to nie powalil na kolana,jak doslownie migiem zjadl ta kaszke i wcale najedzony nie byl:szok:.Musialam isc dorobic drugie tyle.

A i marchewka juz nie jest be.Mam Delikatna Marchewke z Bobovity i mu posmakowala.To moze ta angielska jakas ochydna byla.

reklama
Madzia widze ze Macius juz ma jadlospis urozmaicony:-) u nas tylko mleko narazie raz tylko byla proba z jabluszkiem.Jak Maly skonczy 4 miesiace zaczne wprowadzac nowosci moze to pomoze na kupki ,ktore znowu ostanio sa co 3 dni:baffled:

Do góry