reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dieta maluszka-watki połaczone.Kolejne etapy rozszerzania diety

Witam!

Moj synek ma 6.5 miesiecy i od paru dni nie chce jesc kleiku ryzowego. Kleik zaczelam podawac mu kiedy mial 5 miesiecy i chetnie go zjadal, ale teraz konczy sie to na wymiotach. Probowalam rozne marki, roznie smaki, nawet sam kleik i konczy sie to tak samo. Moze mu sie znudzil smak i jak to odczuwa w buzi?

:confused:

Generalnie ma dobry apetyt. Od 4. miesiaca jest na mleczku modifikowanym (Bebiko), ktore zjada chetnie ale nigdy w ogromnych ilosciach (od 120ml do 180ml). Chetnie je zupki ktore mu przygotowuje, i deserki ze sloikow (jablko z roznymi owocami). Tylko ten kleik powoduje problem...

Na razie zrezygnowalam i wrocilam do mleczka, ale chcialabym dac mu cos tresciwszego na sniadanko. Co moge mu w takim wieku podac? Bo jeszcze chyba nie jest czas na kanapeczki, itp? Wiem ze jest HIPP ze sloika jogurt z owocami, i on to chetnie raz zjadl, ale cena jest straszna i nie stac mnie na to.

Czy inne mamy mialy podobne problemy i czy moga sie podzielic jakas rada?

Dzieki z gory!
:-)

reklama
witaj , no kanapeczek jeszcze nie , chlebek wprowadza sie po 9 miesiącu, jeśli nie chce kleiku to można zamienic na kaszki ryżowe (ja daje bobovity), albo kaszki mleczno -ryżowe:tak: pozdrawiam

Witam!

Moj synek ma 6.5 miesiecy i od paru dni nie chce jesc kleiku ryzowego. Kleik zaczelam podawac mu kiedy mial 5 miesiecy i chetnie go zjadal, ale teraz konczy sie to na wymiotach. Probowalam rozne marki, roznie smaki, nawet sam kleik i konczy sie to tak samo. Moze mu sie znudzil smak i jak to odczuwa w buzi?

:confused:

Generalnie ma dobry apetyt. Od 4. miesiaca jest na mleczku modifikowanym (Bebiko), ktore zjada chetnie ale nigdy w ogromnych ilosciach (od 120ml do 180ml). Chetnie je zupki ktore mu przygotowuje, i deserki ze sloikow (jablko z roznymi owocami). Tylko ten kleik powoduje problem...

Na razie zrezygnowalam i wrocilam do mleczka, ale chcialabym dac mu cos tresciwszego na sniadanko. Co moge mu w takim wieku podac? Bo jeszcze chyba nie jest czas na kanapeczki, itp? Wiem ze jest HIPP ze sloika jogurt z owocami, i on to chetnie raz zjadl, ale cena jest straszna i nie stac mnie na to.

Czy inne mamy mialy podobne problemy i czy moga sie podzielic jakas rada?

Dzieki z gory!
:-)
Witaj !Jako ,ze moja Gabrysia jest moim trzecim dzieckiem to nie miałam problemów z wprowadzaniem jej nowych pokarmów .Ale tak jak wyżej słoiczki drogie ja zagęszczałam zupki kleikiem ryżowym ,albo kaszka kukurydzianą Owoce prażyłam (trzeba pokroić w kostkę jabłko gruszkę ewentualnie inne owoce które dzieciątko toleruje ,podlać wodą ,żeby się nie przypalily ,troszku glukozy i prażyłam ok 7-8 minut )możesz sama zrobić sama kisielek :bierzemy 100 ml wody i tyle samo soku tego co pije dziecko ,mieszamy to razem .Połowę tej mieszanki gotujemy a w drugiej połowie rozmieszamy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i wlewamy do tego co sie zagotowalo ,jak by było za rzadkie można jeszcze zagęścić mąką .Można dac też dziecku taki kisiel z owocami Mam nadzieję ,ze choć trochę pomogłam .Pozdrawiam :-)

A może spróbuj kleiku kukurydzianego Nestle? Albo kaszki kukurydziano-ryżowej Bifidus? Moja córeczka lubi jedno i drugie

Ana, Joanna i BlueBay,

Wielkie dzieki za odpowiedzi i pomysly! :biggrin2:

Niestety kaszki odpadaja, bo probowalam bez skutku. A napewno sprobuje ugotowac mu kisiel i bede robila wlasne deserki owocowe. I sprobuje takze kaszke kukurydziana. Mam nadzieje, ze nam sie uda.

Dzieki Wam bardzo!

czesc
moj marcelek ma juz za soba debiut jabluszka ze sloiczka ;-) Nie ma jeszcze skonczonych 4 miesiecy. Bardzo mu smakowalo i chcial jeszcze, ale dalam tylko pol malenkiego sloiczka. Narazie cyc tylko w diecie malego, czasami bede [podawac mu jakies owoce :)
pozdrawiam

Witam!
Ja od pewnego czasu głowię się ciągle nad menu mego 10 miesięcznego malca. Karmię go sztucznie i teraz ciągle coś nowego dochodzi do jego diety. Nie mam z tym problemu, żadnych alergii. Martwię się jedynie tym, że jedziemy gł. na słoiczkach.
Zbieram przepisy na domowe obiadki i inne dania. Malec powinien dostawać już troszkę jogurtów, twarożek i surowe owoce i troszkę warzyw. Z tymi ostatnimi nie mam problemu, al zastanawiam się czy mogę podawać twarożek kupiony w sklepie np. ekologicznym lub normalnie w jakimś samiku. A i jogurty czy mogę kupować takie w sklepie bez dodatków cukru? Podajecie warzywa surowe jakie i jak, może macie jakis s[prawdzone przysmaki?Podzielcie się swoimi doświadczeniami.
Czy podajęcie obiadek złożony z dwóch dań? Zupka i drugie danie? Ja czasem tak - ale gł. słoiczki.
No i ciągle mam problem z kubkiem niekapkiem. Nie lubi go i już.
Napiszcie jak rozszerzacie dietę maluszka co podajecie z nowości. Czy pieczywo, bo ponoć można, a może już kanapki robicie z szynką kupioną w mięsnym ? :)
W końcu powoli musi mały człowiek jeść jak dorosły ale powoli.

POMOCY:blink:

ja robie zazwyczaj zupke warzywna na miesku drobiowym(skrzydelko,piers itp),z ryzem,albo kasza jako krupnik ,marchewka,porem,pietruszka biala i nacią,ziemniak,albo warzywa mrozone z kalafiorem,brokulami,fasalka szparagowa.
na drugie danie(nie zawsze)ziemniak z maslem i marchewka ugotowana,Antosiek sie zajada tym.Lubi tez makaron świderki(dzis bedzie z sosem miesnym) i rosołek:-ptez bardzo lubi.
nie je owocow surowych,poprostu nie lubi,ale ze sloika zje:tak:
jak my jemy obiad to podjada ryz gotowany
kanaki z maslem i wedlinka-szyneczka czy drobiowa,albo ze schabem pieczonym,dzemem
Antosiek bardzo lubi serki DANIO,wrecz uwielbia,waniliowe,stracciatella,truskawkowe:happy2:
Znudziły mu sie kaszki,nad czym bardzo ubolewam,ale ma teraz okres ze jadlby tylko zypy i pil mleko i nic wiecej.
:-DPOWODZENIA

zapomnialam o parowkach z kanapka z maslem i jajku ugotowanym na twardo,startym na tarce,wymieszanym z maslem i szczypiorkiem,albo o zwyklej jajecznicy na masle ze szczypiorkiem.
a do tych zupek pamietaj o łyżeczce oliwy z oliwek,bo ponoć to bardzo ważne:tak:,bo tam sa tłuszcze itp.

reklama
Justynka1 Nasze maluszki maja podobne diety :-)

Ja mojemu maluszkowi robie to samo.
Czasami sosik taki na masełku z paróweczka. Jajeczko z ziemniaczkami. Krupniczek. Makaron z sosem marchewkowo pomidorowym. Zupke kalafiorowa. Ziemniaczki z marchewka i masełkiem. Ryż z tak zwanym u nas w domu białym sosikiem ( z piersi) Oczywiście jogurciki Danio oraz danonki. Kanapeczki z poledwiczka lub dzemem.

Moj malec na słoiczkach byl do 8 miesiaca. Dalej postanowiłam sama gotowac :-)

Do góry