reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Dieta maluszka-watki połaczone.Kolejne etapy rozszerzania diety

witam wszystkie mamy!mam pytanie moj synek ma 3 miesiace i 5dni zastanawiam sie od kiedy moge mu wprowadzac nowe posilki/od pewnego czasu pije sok z jablka(ok 2 lyzek)i z pomaranczy polecila nam to polozna na zatwardzenie.maly jest karmiony od poczatku butelka bo ja chyba ze stresu dostalam pokarmu dopiero po tygodniu a on juz wtedy nie chcial cycusia:-(chcialabym mu zaczac podawac butle z kasza na noc bo on budzi sie do jedzenia co 3 godz bo nie najada sie mleczkiem*(pije aptamil dla dzieci z wrazliwym zoladkiem)mieszkamy w londynie i nie mam sie kogo poradzic bo tutejsza sluzba zdrowia jest koszmarna.kazda rada bedzie cenna.pozdrawiamy

reklama
Od 4-go miesiąca możesz podac kleik ryżowy,kaszkę ryżową lub kukurydzianą.Najlepiej wejdź na stronę nutricia.pl lub nestle.pl albo gerber.pl.Tam znajdziesz wszystko o rozszerzaniu diety dzieci.Jak chcesz to mogę przesłac taki poradnik z BoboVity.

witam wszystkie mamy!mam pytanie moj synek ma 3 miesiace i 5dni zastanawiam sie od kiedy moge mu wprowadzac nowe posilki/od pewnego czasu pije sok z jablka(ok 2 lyzek)i z pomaranczy polecila nam to polozna na zatwardzenie.maly jest karmiony od poczatku butelka bo ja chyba ze stresu dostalam pokarmu dopiero po tygodniu a on juz wtedy nie chcial cycusia:-(chcialabym mu zaczac podawac butle z kasza na noc bo on budzi sie do jedzenia co 3 godz bo nie najada sie mleczkiem*(pije aptamil dla dzieci z wrazliwym zoladkiem)mieszkamy w londynie i nie mam sie kogo poradzic bo tutejsza sluzba zdrowia jest koszmarna.kazda rada bedzie cenna.pozdrawiamy

uważam,że Twój synek jest za mały żeby eksperymentować z kaszą na noc i wprowadzaniem innych posiłków niż kleik ryzowy ( kaszka może po 4 miesiącu, a maluszek ma zaledwie 3)
Nie widzę w tym nic złego,że je co 3 godziny.:no:
to jest normalne.Dziecka nie można zatkać jedną butlą kaszki i już. Dziecko się rozwija i na wszystko przyjdzie czas.
Ja też mieszkam w UK. I nie jestem fanką tutejszej służby zdrowia, z drugiej jednak strony uważam,że można trafić na ludzi, którzy pomogą, tylko po pierwsze: trzeba wiedzieć gdzie szukać pomocy, po drugie mówić po angielsku i być upartym.
Mój maluszek nie chciał ssać piersi, zaczął dopiero po miesiącu, ale nie była to moja zasługa specjalnie. Bardzo pomogła nam pani z poradni laktacyjnej, która przystawiła małego tak,że już nie chciał sie odessać:-D i to gdy mały miał już miesiąc.bez niej nie dałabym rady karmić piersią.
Powiem jeszcze,że Anglic inaczej podchodzą do dania o dzieci (mam tu na myśli służbę zdrowia ), czasami jest to przerażając, jakie są różnice między stylem polskim a brytyjskim. Czasami pewne rzeczy są gorsze, a czasami sa po prostu inne.:cool2:
z tego co wiem, w Londynie można się spotkać z polskim pediatrą w razie czego:sorry2:

Od 4-go miesiąca możesz podac kleik ryżowy,kaszkę ryżową lub kukurydzianą.Najlepiej wejdź na stronę nutricia.pl lub nestle.pl albo gerber.pl.Tam znajdziesz wszystko o rozszerzaniu diety dzieci.Jak chcesz to mogę przesłac taki poradnik z BoboVity.
raczej po 4 m-cu
kasiulka ma rację, póki co nie dawałabym nic poza mleczkiem. Mój maluszek ma pół roku i nadal się budzi w nocy czasem co 2-3 godz, pomimo, że dostaje wieczorem kaszkę i cycka (a raczej dwa)

dzieki za porady!ja nie chce zapchac malego butelka na noc tylko problem polega na tym ,ze w nocy je co 3 godz a w dzien co 6-7godz.my z mezem mieszkamy od paru lat w anglii i mowimy dobrze po angielsku w piatek caly dzien spedzilismy w przychodniach ale dla nich to wszystko jest normalna dla mnie nie bardzo ze 3 mioesieczne dziecko je co 6 -7godz w dzien i wypija ok 90ml a w nocy co 3 godz i pije po 160.wiec pomyslelismy z mezem ze gdyby moze najadl sie na noc i dluzej pospal to uregulowal by mu sie dzien.ja i tak nie pracuje wiec to naprawde nie chodzi o wstawanie w nocy.wczora maly jadl tylko dwa razy w dzien a w nocy co 3 godz.martwimy sie bardzo o niego i nie wiemy jak mu pomoc!

dzieki za porady!ja nie chce zapchac malego butelka na noc tylko problem polega na tym ,ze w nocy je co 3 godz a w dzien co 6-7godz.my z mezem mieszkamy od paru lat w anglii i mowimy dobrze po angielsku w piatek caly dzien spedzilismy w przychodniach ale dla nich to wszystko jest normalna dla mnie nie bardzo ze 3 mioesieczne dziecko je co 6 -7godz w dzien i wypija ok 90ml a w nocy co 3 godz i pije po 160.wiec pomyslelismy z mezem ze gdyby moze najadl sie na noc i dluzej pospal to uregulowal by mu sie dzien.ja i tak nie pracuje wiec to naprawde nie chodzi o wstawanie w nocy.wczora maly jadl tylko dwa razy w dzien a w nocy co 3 godz.martwimy sie bardzo o niego i nie wiemy jak mu pomoc!
moim zdaniem butla bardziej sycąca na noc nie uruguluje maluszka.
Możesz spróbować podawać wnocy wodę zamiast mleczka ( w ten sposób, może uda się nocne ograniczyć karmienie)
Ważne jest to czy maluszek nie stracił za bardzo na wadze.
Jeśli waga jest w porządku, to się za bardzo nie ma co przejmować.
Nie piszesz nic o innych objawach, więc ciężko stwierdzić jakieś problemy z brzuszkiem itp. a to jest istotne.
Jeśli czujesz się nie słuchana przez lekarza, może warto spotkać się z polskim pediatrą.
nam brytyjscy lekarze zalecili zabieg chirurgiczny ( dla naszego dziecka), skonsultowaliśmy sie z ukraińskim pediatrą, która nas uspokoiła i potwierdziła zalecenia brytyjskich lekarzy.
życzę pwoodzenia i zdrowia dla maluszka.

Moim zdaniem ten wiem, w którym jest Twoje dziecko jest nieodpowiedni na jakiekolwiek dania oprócz mleka. Piszesz, że podajesz mu mleko dla dzieci z wrażliwym żołądkiem, więc ja bałabym się, że inne pokarmy mu tym bardziej zaszkodzą:blink::shocked2::sorry2:. Jesli przybiera na wadze, to jest wszystko Ok (pod warunkiem, że nie ma innych niepokojących objawów). Zresztą, wiele jest dzieci, które w nocy jedzą jak smoki,a w dzień kiepsko. Ja to nawet specjalnie wstaję w nocy, żeby moją córkę nakarmić, bo w dzień wypija mleka tyle, co w nocy za jednym razem (no prawie, w dzień ok. 270ml i w nocy 210ml za jednym razem, więc warto wstawać:tak::tak::tak:. I nie wstaję po to, żeby ją przekarmiać, tylko żeby dostarczać jej płynów, bo ona sama się nie budzi na mleko:baffled::dry::sorry2:). Tak więc myślę, że spokojnie mnożesz jeszcze z miesiac poczekać, a potem, tak jak pisały inne mamy, zacząć od kleiku. Ja dawałam najpierw kukurydziany, bo nie powoduje zatwardzeń:tak:, tak jak ryżowy, no i dawałam jabłuszko ze słoiczka, a potem inne deserki i zupki, ale w pewnych odstępach czasu, żeby sprawdzić, czy nie ma uczulenia.
Oddzielną sprawą jest dla mnie fakt, że podajesz synkowi sok z pomarańczy. Myślałam, że cytrusy są chyba od 10 m-ca, albo nawet od roku:confused::baffled:, przynajmniej w Polsce, ale jak nic mu nie jest, to OK. Oby mu potem tylko nic nie wyszło, nawet za kilka m-cy, ale bądźmy dobrej myśli. Pozdrawiam.:-D:-):blink:

reklama
Jestem w szoku czytając o soku z pomarańczy. I zastanawiam się, skąd takie różnice w sposobie żywienia. Przeciez dzieci polskie i angielskie mają takie same brzuszki .. A w ogóle to wydawało mi się, ze schemat żywieniowy jest ustalany przez WHO, ale może coś pokręciłam.... Wracając do kolejności wprowadzania pokarmów to ja zaczynałam od soczku jabłkowego gerbera, potem dawałam jabłkowy z dodatkiem marchewki.

Pozdrawiam

Do góry