reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dieta maluszka-watki połaczone.Kolejne etapy rozszerzania diety

kiedy drugi raz przyszla do nas polozna maly mial 7dni jeszcze nawet nie bylismy na dworzu.powiedzialam jej ze wydaje mi sie ze maly ma problemy z kupka bo robil tylko 2 razy od urodzenia a ona juz wtedy kazala mu dawac pomarancze z woda.moja mama byla wtedy u mnie i ja wmurowalo bo cytrusy sa podobno alergenami dlatego daje sie pozniej.zaczelismy mu dawac jablko po 1 kropelce i pomagalo do czasu wiec sprobowalismy ostatnio tej pomaranczy maly nie ma na nia alergii ale kupy tez nie robi.w piatek bylismy na szpitalu i kazali mu dawac duzo sokow min.z pomaranczy ,jablka i sliwek.my zostajemy tylko glownie przy jabluszku i czasem pomaranczka.mamy nadzieje ze juz niedlugo znikna zatwardzenia!!!!!!!!!!!!

reklama
twoi maluszek ma 3 miesiace to jabym poczekala na wprowadzanie nowego jedzonka po 4 miesiacu mozesz zaczac wprowadzac maluszkowi soki najlepiej jablkowy i cherbatke tez mozesz mu podawac na trawienie od 1 miesiaca nawet sa stopniowo i oczywiscie trzeba sprawdzac czy nie ma alergi jak mu cos wprowdzisz a potem jak bedzie starszy to tarte jabuszko i dania od 4 miesiaca pozdrowienia

dziewczyny dzieki za rady!moj maly ma sie juz lepiej.od piatku do dzis byly trzy kupy(wczesniej nieprawdopodobne)je nadal rzadko ale nie wmuszamy w niego bo widocznie tyle potrzebuje najwazniejsze ze jest usmiechniety,a jak on sie smieje to i ja!:-)

Jestem troche zdziwiona a raczej zaniepokojona. Nigdy bym nie sadzila ze za granica takie rzeczy radza lekarze i polozne - sok pomaranczowy 3 miesiecznemu dziecku:baffled: albo jablkowy nawet:baffled: U nas powolutku wprowadza sie po 4 misiacu wszystko, a na zatwardzenia do daja czopki ewentualnie herbatka. Przeciez taki malutki dzieciaczek ma zupelnie nie wyksztalcony zoladek do trawienia takich rzeczy.
moniaIcolinek - nie odczuj tego jako atak na ciebie:no: a raczej na lekarzy i polozna ktora ci tak poradzila. Ja bym ci radzila przestac dawac ten sok pomaranczowy, nawet jak dzidziusiowi nic nie jest to alergia moze pojawic sie duzo pozniej no i poco psuc zoladek malenstwu. Jablkowy jak nic nie jest to chyba moze zostac, chociaz jak pisalas ze synek ma problemy z zoladkiem to naprawde musisz uwazac. Po 4 misiacu zacznij dawac jablko ze sloiczka, nie soczek, kupka napewno sie poprawi:-) Zycze duzo zdrowka

A co do spania to nic nie uregulujesz niestety tym ze maly sie naje, sprobuj raczej przyzwyczaic do nocy, gasic swiatlo w nocy, cicho mowic, nie rozbudzac zupelnie, dzieci poznaja co to noc a dziec ok 6 miesiaca. Moze on wcale w nocy nie jest glodny tylko nudzi mu sie i chce twojej obecnosci. Nieraz dzieci lepiej spia z mamusia w jednym lozku. A jezeli naprawde sie nie najada to pewnie kleik ryzowy nie zaszkodzi, a z kaszkami to poczekaj az skonczy 4 misiace

dzieki za rady.maly pije herbatki i soczek jablkowy.powoli zaczne mu wprowadzac pokarme dozwolone od 4msc.pozwolil nam na to pediatra.pozdrawiam

kleiku ryzowego to nie polecam dawac jeszcze takiemu maluszkowi ja zaczelam dawac mojemu synkowi 5 ,5kleik ryzowy na poczatku bylo ok ale p tygodniu dosatl takiego zatwardzenia ze 5 dni walczylismy zanim zrobil kupe a moj synek za tydzien 6 miesiecy wiec mysle ze to za cieszkie na taki maly zaladeczek lepszy by byl kleik kukurydziany przynaimiej nie zapiera zycze zdrowka

Każdy zawsze postepuje wg własnych doświadczeń. Ja wprowadziłam kleik ryżowy swojej córci kilka dni po skończeniu 3 miesięcy. Dodam, ze od urodzenia niemal miała problemy z wypróżnianiem sie, ciągłe zaparcia, ból i płacz-to było nie do zniesienia. Lekarka przepisywała nam ciągle Lactusum i ciągle faszerowałam tym dziecko, zwiększając co kilka dni dawkę, bo organizm się uodparniał. Lekarstwem okazał się sok z jabłka z Bobo Vity dla dzieci po 4-tym miesiącu. Już od 3-go miesiąca zaczęłam jej podawać sok rozrobiony w proporcji początkowo 20 ml soku i 40 ml wody, na drugi dzien 30 ml na 30 ml aż doszliśmy do jednorazowej dawki 80 ml soku i 20ml wody. Od tego czasu zatwardzenia odeszły do lamusa i bez stosowania niepotrzebnej farmakologii dziecko normalnie wyprożnia się codziennie, bez żadnych problemow. Kleiku podaje bardzo malo, bo jedna łyżeczka na 100 ml mleka. Na razie wystarczy. Dziecko też stopniowo trzeba przyzwyczajać do konsystencji jedzonka:-) Dodam, że moja mała ma teraz 3 miesiące i 3 tygodnie.

reklama
Witam
Jako "Nowy Moderator" wątku -Niemowlaki; pozwoliłam sobie przenieś posta na odpowiedi wątek.
Sądzę że tam uzyska Pani więcej informacji na zadane pytanie.
Pozdrawiam

Do góry