reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dieta maluszka-watki połaczone.Kolejne etapy rozszerzania diety

reklama
moj synek niedlugo konczy 8 miesiecy,jest na butli i do tej pory dostawal jedzonko gotowe ze sloiczkow.chcialabym jednak zaczac gotowac mu sama.moze ktos posiada jakies przepisy na obiadki dla mauszka:)))bede wdzieczna:)

witam niestety przepisow nie znam bo moja corcia ma niecale 6miesiecy i je ze sloiczkow.mam pytanko czy twoj synek jak zaczelas mu podawac inne pokarmy niz mleko tez zaczal odtracac butle?

Bardzo mi się podoba sposób karmienia Gosi. Mała ślicznie wygląda, nie jest chudzielcem, wypija ok. 700ml dziennie + obiadek, jakaś zupka czy coś innego. Ja mojej Natce serwuję mniej więcej tak samo, choć moja ma 4 miesiące.

Rano, ok. 5 120 - 140 mleka

między 9 a 10 ok. 120 - 140 czasem więcej, bo dziś zjadła 170 ml
godz. 13 deserek, dziś było jabłuszko i 80ml soku z jabłek. Nie daję jej jeszcze zupek, chcę rozpocząć od przyszłego tygodnia.

ok. 15 spróbuję dać jej mleko, zobaczymy ile wypije, mam nadzieję, że ok. 150, bo ostatnio mleko jadła o 9.30.

potem ok. 19 znów będzie mleko. Może zrobię kaszkę, ale małej na razie nie smakuje. Liczę, że 140ml wypije.

Ok. 23.30, po kąpieli - 170ml mleka.

To są moje przypuszczenia, bo piszę z dnia dzisiejszego. Tak, to codziennie pije miok. 700 - 750ml mleka, do tego deserek owocowy, oraz dużo soczku, ona bardzo lubi pić te gerberki, nawet do 250ml dziennie.

Dziś dostałam książeczkę Poradnik żywienia małego dziecka z Nutricii. Jest darmowy, super. Jest tam taki zegar dziennej dziety dla 6miesięczniaka, ale można dawać już wcześniej, np. od 5 miesiaca, kiedy to zaczynamy wprowadzać nowe pokarmy. Co ciekawe, piszą tu, że dzieciom, które próbują nowych pokarmów wystarcza 700ml mleka dziennie. A ja się martwiłam, że moja córka traci apetyt.

Poczynąwszy od pierwszego posiłku, czyli z samego rana, powiedzmy godz. 5, 6: mleko 180ml

Śniadanie: mleko 180ml, lub kaszka. (kaszkę zamist rano, można dać na noc)

przed południem soczek / deser

Kolejny posiłek: mleko 180ml

dalej: zupka / obiadek

Ostatni posiłek: mleko 180ml (lub, jeśli rano nie było, to kaszka). Piszą tu jeszcze, żeby przed snem dać dziecku pić herbatki.

Z tego schematu wychodzi ok. 720ml mleka (w tym jedna kaszka), sok, deserek, herbatka, zupka. Nie wiem jak wam, drogie mamy, ale mi ten schemat dużo pomaga, bo wiem, że dziecko nie musi wypić dziennie litra mleka, a też może być zdrowe i najedzone.

ja własnie robiłam sobie ostatnio bilans ile mleczka mój młody wypija i wyszło,że tak ok. 750ml - 800ml dziennie... oprócz tego nocny cyc albo dwa no i od wczoraj pół deserku i pół obiadku... więc chyba nie głoduje;-):-p

Ela maj już 8 miesięcy i nadal ssie ppiers, oczywiście próbuje dawać jej różne nowe rzeczy do jedzenia ale za bardzo nie chce jeść kaszki, czy mleka z butelki, to próbuje dawać jej z kubeczka. Zastanawiam sie jednakże ile kalori powinno takie małe dziecko jeść dziennie aby zapewnić prawidłowy przyrost wagi?
Je bardzo chętnie deserki-jabłka , banany i inne, ale to chyba za mało? Zupek za bardzo nie lubi jedna łyżeczka ,dwie i koniec.
Prosze o jakies informacje.
Pozdrawiam

reklama
ja od niedawna zaczelam sama przyrzadzac dla corci posilki. tez mam problem co podac. kucharka specjalnie nie jestem, wiec gdyby nie sloiczki mala jadla by non stop zupke z brokulami, marchewka i ziemniakiem:-p;-).
julietka mimo ze od 4,5 miesiaca zycia wcina dodatkowe pokarmy ma wciaz ochote na mleko. ale daje jej tylko rano i wieczorem. w ciagu dnia pora na odkrywanie nowych smakow...:-)

Do góry