reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

dieta dla 4-miesiecznego bobasa

Po 4 miesiącu życia dziecko powinno być szczepione i podczas wizyty u pediatry warto pytać o takie tematy jak karmienie zupkami itd.
Wypowiedzi są różne, dzieci także, my rodzice mamy swoje zasady.
Moj syn ma 4,5 miesiąca i gotuję mu kaszke manne, gdyz dziecko karmione piersią w piątym miesiącu życia powinno otrzymywać gluten. Dodaje ją do gotowych zupek Gerbera odp dla dzieci powyżej 4 miesiąca. Ja owoców i soczków jeszcze nie podaje bo są słodkie. Wg mnie na deserki jeszcze nie pora.

reklama
Wózek możesz spokojnie podniejść do pozycji półleżącej:)
A z jedzonkiem to tak: możesz juz wprowadzac tylko radzę zacząć od jednoskładnikowych warzyw (czytaj skład słoiczków bo w niektórych jest masło, mleko lub smietana, a nie wiadomo czy dziecko nie bedzie uczulone). Podawaj jeden składnik powoli przez ok tydzien i obserwuj maluszka czy sie nic nie dzieje. Zacznij od 2-4 łyżeczek np marchwi. Potem w 2gim tyg dodaj ziemniaczka i podawaj przez tydzien. W kolejnym tyg mozesz dac np dynie z ziemniakami i tak dalej...
Nie polecam narazie deserków bo maluch sie przyzwyczai do słodkiego i moze nie chciec jesc warzyw.
Po 3 tygodniach od nowych smaków wprowadziłam kaszkę mleczno-ryżową waniliowa - ma najbardziej neutralny smak. Moje maluchy nie znaja jeszcze ani malin ani bananów. Zamiast jednego posiłku jest 120ml kaszki (zrobionej wg przepisu i PODAWANEJ ŁYŻECZKĄ) i przez kolejne 4 godz dzieci nie potrzebuja jesc:) Nie podaje ani obaidków ani kaszki butelka bo istnieje cos takiego jak odbutelkowa próchnica, na którą się pracuje od pierwszych dni zycia...
Ja dokładnie tak robiłam ze swoimi 4,5mies smerfetkami. I na szczęście nic im nie jest.

Życzę udanej zabawy (dla mamy) i powodzenia! ;-)
PS NIE BAWIMY SIE JEDZENIEM:):tak:

bylam ostatnio u pediatry z moja mala i uslyszalam ze powinnam juz jej zaczac podawac zupki...ale mala jest jeszcze na piersi a slyszalam ze jak na piersi to do 6. mies nic innego nie dawac, nawet herbatek...a tu te zupki, czy Wy dawalyscie swoim pociechom tak wczesnie? Jesli tak to jaka poracje i jak czesto? I jeszcze jedno - lekarz zalecil rowniez wprowadzenie glutenu za miesiac i poweidzial ze to mozna z kaszki ale wszytskie kaszki jakie do tej pory widzialam sa bezglutenowe...czy moze cie polecic cos z glutenem?

Moja zaczęła dostawać zupki po 6 miesiącu, jak miała 4,5 miesiąca zaczęła dostawać kleik na wodzie i w nim pół łyżeczki kaszki mannej (w celu dostarczenia glutenu) .Też jest cyckowa :-D

Ellie masz w zupelnosci racje.Jesli karmisz tylko piersia to do 6ms masz luz ze wszsytkim.Po skonczeniu 6ms podajesz zupki i gluten (2-3g na 100ml posilku).Na razie Twoja niunia bierze to co najlepsze z mleczka mamy:tak:

Otóż już w piątym miesiącu życia dziecku karmionemu piersią należy podawać gluten. Ma on uchronić dziecko przed celiakią i alergiami pokarmowymi. Znajdziesz go w zwykłej kaszce mannej np Kupca, mozesz ją podawać z własnym mlekiem. Ja podawałam przez 4 dni kilka łyżeczek (takich dla dzieci +4) a po 4 dniach i do dziś dodaje kaszke do gotowych dań Gerbera odpowiednich dla wieku dziecka.
Moja niunia za tydzien skonczy 5 miesiac życia, zupki jej smakują bardzo, codziennie dostaje wieksze dawki choc nadal jeden słoiczek wystarcza na 3 posiłki.
Polecam artykuł: Kaszka z mleczkiem

Cześć:-)
Ja także karmię piersią i moja lekarka powiedziała na ostatniej wizycie(w 4mż) to samo. Jednak podawanie dodatkowych posiłków poza mlekiem matki, jest tak jak większość rzeczy, sprawą zupełnie indywidualną. Ja zaczęłam podawać małej (w 5 mż) jabłuszko, marchewkę i trochę kaszki (ale łączonej z moim ściągniętym mlekiem) ponieważ zaobserwowałam,że ona nie najada sie juz tak jak wczesniej, a w nocy to w zasadzie jest wstawanie co godzinę. Do tego wszystko podaję łyżeczką, bo o smoczku w jakiejkolwiek postaci mogę zapomnieć. Nie powiem, przez pierwsze 3 dni było ciężko, bo dziecko przyzwyczajone tylko i wyłącznie do mleka, ale jakos poszło:tak: Co do kaszek glutenowych to są takie np. wspomniana wczesniej kaszka manna, ale tą to dopiero mam zamiar wprowadzać, jak mała oswoi się bardziej z "nowymi produktami".
Więc myślę, że Ty najlepiej bedziesz wiedziała czy zacząć już coś podawać czy nie:tak:

I moj pediatra na 3szczepieniu powiedzial by zaczac wprowadzac soczki i zupki. Zaczelam wprowadzac gdy mala miala 4,5mies bo moje mleczko jej nie wystarczalo-dodatkowe pobudki w nocy i w dzien tez sie domagala czesciej jedzenia, poza tym jak widziala jak ja jem to ciamkala a dwa razy sie nawet rozplakala ze ja jem a ona nie :szok:
Teraz ma 5mies i pije soczki bobovity, zna jablko, marchewka ziemniaka i dynie ;-) a jak widzi miseczke z jedzonkiem to robi wielki usmiech i krzyczy na mame by jej szybciej dawala
No i bym zapomniala na noc kaszke dostaje ryzowo-kukurydziana.

ja daję małej zupki odkąd skończyła 4miesiące.gotowane na piersi z kury z dodatkiem vegety(nie dużo)dla smaczku.i dodaje do tego makaron, ryż, albo z mąki robię kluseczki.słyszałam o tym glutenie ale już po fakcie jak dałam małej zupke z makaronem(makaron zawiera ten gluten)nic jej nie było więc gotuje jej tak dalej.wolę robić sama zupki to ze słoiczkami było ciężko.soczków jej nie daje.tylko herbatki i woda.dostaje też gotowane na miękko jajeczko(TYLKO ŻÓŁTKO)i czasami kilka łyżeczek paszteciku drobiowego lub z indyka.wszystko to wprowadzane było przed 5miesiącem.nawet biszkopciki je(czasem sobie ukąsi a czasem dodaje jej do mleka)no i uwielbia Danonki waniliowe i ooo.jeden dziennie,pozdrawiam

reklama
no to chyba ja jestem troche do tylu bo widze ze niektore dziedziaczki to juz niezle zajadaja :) Wlasnie zauwazylismy z mezem ze nasza Bianka tez robi wielkie oczka i ciumka gdy my cos jemy dlatego chcialabym jej pwprowadzac troszke nowych rzeczy....Inke - a ta kaszka na noc to bezglutenowa? bo ja wlasnie gdziesz wyczytalam ze te bezglutenowe to podaje sie jak juz dziecko pozna gluten...zglupiec mozna hehe. Maria09 twoja dzidzia to juz ladnie zajada, a cyckowa byla czy na butli? a w ogole to czytalam tez ze te obiadki to dzidzia powinna popijac jeszcze mlekiem matki na poczatku, robilyscie tak?

Do góry