reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

dieta dla 4-miesiecznego bobasa

Po 4 miesiącu życia dziecko powinno być szczepione i podczas wizyty u pediatry warto pytać o takie tematy jak karmienie zupkami itd.
Wypowiedzi są różne, dzieci także, my rodzice mamy swoje zasady.
Moj syn ma 4,5 miesiąca i gotuję mu kaszke manne, gdyz dziecko karmione piersią w piątym miesiącu życia powinno otrzymywać gluten. Dodaje ją do gotowych zupek Gerbera odp dla dzieci powyżej 4 miesiąca. Ja owoców i soczków jeszcze nie podaje bo są słodkie. Wg mnie na deserki jeszcze nie pora.

reklama
Wózek możesz spokojnie podniejść do pozycji półleżącej:)
A z jedzonkiem to tak: możesz juz wprowadzac tylko radzę zacząć od jednoskładnikowych warzyw (czytaj skład słoiczków bo w niektórych jest masło, mleko lub smietana, a nie wiadomo czy dziecko nie bedzie uczulone). Podawaj jeden składnik powoli przez ok tydzien i obserwuj maluszka czy sie nic nie dzieje. Zacznij od 2-4 łyżeczek np marchwi. Potem w 2gim tyg dodaj ziemniaczka i podawaj przez tydzien. W kolejnym tyg mozesz dac np dynie z ziemniakami i tak dalej...
Nie polecam narazie deserków bo maluch sie przyzwyczai do słodkiego i moze nie chciec jesc warzyw.
Po 3 tygodniach od nowych smaków wprowadziłam kaszkę mleczno-ryżową waniliowa - ma najbardziej neutralny smak. Moje maluchy nie znaja jeszcze ani malin ani bananów. Zamiast jednego posiłku jest 120ml kaszki (zrobionej wg przepisu i PODAWANEJ ŁYŻECZKĄ) i przez kolejne 4 godz dzieci nie potrzebuja jesc:) Nie podaje ani obaidków ani kaszki butelka bo istnieje cos takiego jak odbutelkowa próchnica, na którą się pracuje od pierwszych dni zycia...
Ja dokładnie tak robiłam ze swoimi 4,5mies smerfetkami. I na szczęście nic im nie jest.

Życzę udanej zabawy (dla mamy) i powodzenia! ;-)
PS NIE BAWIMY SIE JEDZENIEM:):tak:

bylam ostatnio u pediatry z moja mala i uslyszalam ze powinnam juz jej zaczac podawac zupki...ale mala jest jeszcze na piersi a slyszalam ze jak na piersi to do 6. mies nic innego nie dawac, nawet herbatek...a tu te zupki, czy Wy dawalyscie swoim pociechom tak wczesnie? Jesli tak to jaka poracje i jak czesto? I jeszcze jedno - lekarz zalecil rowniez wprowadzenie glutenu za miesiac i poweidzial ze to mozna z kaszki ale wszytskie kaszki jakie do tej pory widzialam sa bezglutenowe...czy moze cie polecic cos z glutenem?

Moja zaczęła dostawać zupki po 6 miesiącu, jak miała 4,5 miesiąca zaczęła dostawać kleik na wodzie i w nim pół łyżeczki kaszki mannej (w celu dostarczenia glutenu) .Też jest cyckowa :-D

Ellie masz w zupelnosci racje.Jesli karmisz tylko piersia to do 6ms masz luz ze wszsytkim.Po skonczeniu 6ms podajesz zupki i gluten (2-3g na 100ml posilku).Na razie Twoja niunia bierze to co najlepsze z mleczka mamy:tak:

Otóż już w piątym miesiącu życia dziecku karmionemu piersią należy podawać gluten. Ma on uchronić dziecko przed celiakią i alergiami pokarmowymi. Znajdziesz go w zwykłej kaszce mannej np Kupca, mozesz ją podawać z własnym mlekiem. Ja podawałam przez 4 dni kilka łyżeczek (takich dla dzieci +4) a po 4 dniach i do dziś dodaje kaszke do gotowych dań Gerbera odpowiednich dla wieku dziecka.
Moja niunia za tydzien skonczy 5 miesiac życia, zupki jej smakują bardzo, codziennie dostaje wieksze dawki choc nadal jeden słoiczek wystarcza na 3 posiłki.
Polecam artykuł: Kaszka z mleczkiem

Cześć:-)
Ja także karmię piersią i moja lekarka powiedziała na ostatniej wizycie(w 4mż) to samo. Jednak podawanie dodatkowych posiłków poza mlekiem matki, jest tak jak większość rzeczy, sprawą zupełnie indywidualną. Ja zaczęłam podawać małej (w 5 mż) jabłuszko, marchewkę i trochę kaszki (ale łączonej z moim ściągniętym mlekiem) ponieważ zaobserwowałam,że ona nie najada sie juz tak jak wczesniej, a w nocy to w zasadzie jest wstawanie co godzinę. Do tego wszystko podaję łyżeczką, bo o smoczku w jakiejkolwiek postaci mogę zapomnieć. Nie powiem, przez pierwsze 3 dni było ciężko, bo dziecko przyzwyczajone tylko i wyłącznie do mleka, ale jakos poszło:tak: Co do kaszek glutenowych to są takie np. wspomniana wczesniej kaszka manna, ale tą to dopiero mam zamiar wprowadzać, jak mała oswoi się bardziej z "nowymi produktami".
Więc myślę, że Ty najlepiej bedziesz wiedziała czy zacząć już coś podawać czy nie:tak:

I moj pediatra na 3szczepieniu powiedzial by zaczac wprowadzac soczki i zupki. Zaczelam wprowadzac gdy mala miala 4,5mies bo moje mleczko jej nie wystarczalo-dodatkowe pobudki w nocy i w dzien tez sie domagala czesciej jedzenia, poza tym jak widziala jak ja jem to ciamkala a dwa razy sie nawet rozplakala ze ja jem a ona nie :szok:
Teraz ma 5mies i pije soczki bobovity, zna jablko, marchewka ziemniaka i dynie ;-) a jak widzi miseczke z jedzonkiem to robi wielki usmiech i krzyczy na mame by jej szybciej dawala
No i bym zapomniala na noc kaszke dostaje ryzowo-kukurydziana.

ja daję małej zupki odkąd skończyła 4miesiące.gotowane na piersi z kury z dodatkiem vegety(nie dużo)dla smaczku.i dodaje do tego makaron, ryż, albo z mąki robię kluseczki.słyszałam o tym glutenie ale już po fakcie jak dałam małej zupke z makaronem(makaron zawiera ten gluten)nic jej nie było więc gotuje jej tak dalej.wolę robić sama zupki to ze słoiczkami było ciężko.soczków jej nie daje.tylko herbatki i woda.dostaje też gotowane na miękko jajeczko(TYLKO ŻÓŁTKO)i czasami kilka łyżeczek paszteciku drobiowego lub z indyka.wszystko to wprowadzane było przed 5miesiącem.nawet biszkopciki je(czasem sobie ukąsi a czasem dodaje jej do mleka)no i uwielbia Danonki waniliowe i ooo.jeden dziennie,pozdrawiam

reklama
no to chyba ja jestem troche do tylu bo widze ze niektore dziedziaczki to juz niezle zajadaja :) Wlasnie zauwazylismy z mezem ze nasza Bianka tez robi wielkie oczka i ciumka gdy my cos jemy dlatego chcialabym jej pwprowadzac troszke nowych rzeczy....Inke - a ta kaszka na noc to bezglutenowa? bo ja wlasnie gdziesz wyczytalam ze te bezglutenowe to podaje sie jak juz dziecko pozna gluten...zglupiec mozna hehe. Maria09 twoja dzidzia to juz ladnie zajada, a cyckowa byla czy na butli? a w ogole to czytalam tez ze te obiadki to dzidzia powinna popijac jeszcze mlekiem matki na poczatku, robilyscie tak?

Do góry