reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Decyzja TK uderza w nas wszystkie. Wybór powinien należeć do każdej z nas

aniaslu

red. nacz. babyboom.pl, psycholog, admin
Członek załogi
Miasto
Warszawa
Nie mogę uwierzyć, że zostałyśmy postawione pod ścianą i ubezwłasnowolnione. W dodatku bez żadnej pomocy, za to z cierpieniem, traumą, rozpaczą i zagrożeniem życia. Nie mogę uwierzyć. Chociaż nie. Ja, po prostu nie mogę zrozumieć.

W czwartek 22 października zapadł wyrok Trybunału Konstytucyjnego w sprawie aborcji. Uznano, że przepisy umożliwiające aborcję z powodu poważnych wad płodu są niekonstytucyjne. Nie rozumiem, jak można pozbawić kobiety prawa decydowania o swoim zdrowiu i życiu.

W imię czego? W imię czyjego dobra? Matek, które mogą decyzję TK przypłacić śmiercią lub w najlepszym przypadku PTSD? Dzieci, które dostały prawo do życia, ale bez prawa do godności, za to z przyzwoleniem na ich cierpienie?

Rozumiem i podziwiam kobiety, które decydują, że nie chcą dokonać terminacji ciąży i mają do tego prawo. Rozumiem i podziwiam kobiety, które decydują inaczej, bo wiem jak trudno dokonać takiego wyboru. Jakie ponoszą koszty.

Wiele lat temu, kiedy czekałam na wyniki badań prenatalnych byłam przerażona, że w razie czego będę musiała podjąć najtrudniejszą decyzję w życiu. To były najgorsze 3 tygodnie ciąży. Kiedy przyszły wyniki wiedziałam, że będzie dobrze, ale jednocześnie płakałam, bo stres związany z oczekiwaniem, tygodnie rozważań, rozmów, lęku bardzo silnie wpłynęły na moją psychikę. Ja dostałam dobre wiadomości i miałam wybór. Powinna go mieć każda kobieta.

Tak sądzą również lekarze i lekarki, którzy napisali list otwarty do sędziów Trybunału Konstytucyjnego.

„Obecnie w Polsce rocznie wykonuje się około 1100 legalnych terminacji ciąży. 1074 z nich wykonano ze względu na przesłankę o nieodwracalnym upośledzeniu lub nieuleczalnej chorobie płodu. (…) Wykreślenie przesłanki o przerywaniu ciąży z powodu powyższych wad płodu będzie stanowić istotne zagrożenie dla zdrowia fizycznego i psychicznego kobiet. (…) Powołaniem lekarskim jest niesienie ulgi w cierpieniu, a najwyższym nakazem moralnym dobro chorego i zdrowie publiczne. Uchylenie dopuszczalności przerywania ciąży postawi lekarzy w sytuacji, kiedy to cierpienie będą musieli zadawać lub przedłużać wbrew woli pacjentki i ze świadomością możliwych powikłań.

Tak uważają również mamy chorych dzieci, których wpisy pojawiają się na FB. Chodzi o wybór, prawo do godności, człowieczeństwo.

Akcja Demokracja wystosowała apel - jeśli czujesz, że jest dla ciebie ważny - podpisz.

Ostatnia edycja:
reklama
Rozwiązanie
Dziewczyny to co się teraz dzieje to jak zły sen.... nie dość, że szaleje pandemia i wszyscy zmagają się z problemami finansowymi to jeszcze to....
Zgadzam się ze wszystkim co tu piszecie i mam ogromną nadzieję na zmianę! Siła jest kobietą, a swoją mobilizacją pokazałyśmy jak ogromną!
Ale jak zwykle wybiorą najlepszy czas na wprowadzenie przepisów. Większość firm już niewiele może zrobić, by zmienić sposób opodatkowania, bo po prostu nie mają na to czasu.

reklama
Wiecie w czym jest problem? W tym, że wszyscy przeciwnicy aborcji wyobrażają sobie, że te uszkodzone płody to dzieci z zespołem Downa. Dzieci, które przedstawia się jako uśmiechnięte, ogarnięte i zdolne, trochę tylko odbiegające od normy osoby- i często na ich plakatach reklamach etc właśnie takie osoby są umieszczane. Rzecz w tym, że jest jeszcze cała masa tak przerażających wad, o których na samą myśl mrozi się krew w żyłach. Jakoś nie widziałam nigdy aktywisty prolife z banerem z dzieckiem co ma mózg na zewnątrz, podpisanego, że chętnie takie dziecko sobie urodzi, że to cud boży. Dla nich wada genetyczna= zespół Downa. A przecież wiadomo, że i dzieci obciazone trisomią często umierają, lub nie dożywają porodu...

@Mamaona myślę, że nie wszyscy, ale część zapewne tak, zgadzam się z Tobą :) Natomiast jednocześnie rozumiem, że dla kogoś aborcja jest nie do pomyślenia i nie ma na nią zgody, ale to nie powinna być rozmowa, kto jest za, a kto przeciw, tylko o prawie do podejmowania decyzji. Bo zawsze będa jakies osoby za, a inne przeciw.

Wiecie w czym jest problem? W tym, że wszyscy przeciwnicy aborcji wyobrażają sobie, że te uszkodzone płody to dzieci z zespołem Downa. Dzieci, które przedstawia się jako uśmiechnięte, ogarnięte i zdolne, trochę tylko odbiegające od normy osoby- i często na ich plakatach reklamach etc właśnie takie osoby są umieszczane. Rzecz w tym, że jest jeszcze cała masa tak przerażających wad, o których na samą myśl mrozi się krew w żyłach. Jakoś nie widziałam nigdy aktywisty prolife z banerem z dzieckiem co ma mózg na zewnątrz, podpisanego, że chętnie takie dziecko sobie urodzi, że to cud boży. Dla nich wada genetyczna= zespół Downa. A przecież wiadomo, że i dzieci obciazone trisomią często umierają, lub nie dożywają porodu...
Ja bym tak nie genarlizowala. Po części ich rozumiem, dla nich dziecko to dziecko, kto dał nam prawo skracać jego życie? Ale z drugiej strony byłam naocznym świadkiem osoby, która stanęła przed wyborem, dziecko które miało się urodzić miało straszne wady. Widziałam jaką dewastację w psychice obojga rodziców zrobiła ta informacja i jestem przekonana że gdyby tej osobie kazano dziecko donosić to albo odwiedzałabym ją w psychiatryku, albo na cmentarzu... Stąd uważam że poniekąd @aniaslu ma rację mówiąc że zmiana prawa skazuje niektóre matki na śmierć, albo co najmniej na nieodwracalną psychiczną dewastację. Każdy powinien wybrać co w takim momencie jest najlepsze dla jego rodziny.
Dodam tylko, że osoba, którą znam i dokonała terminacji pożegnała swoje maleństwo, kochała je, a teraz jest cudowną mamą bliźniaków i adoptowanej dziewczynki. Jest cudownym człowiekiem dzięki temu że ktoś dał jej wybór w najtrudniejszym momencie życia.

Ja nie rozumiem kobiet, które próbują narzucić innym swoje przekonania. Prawo do aborcji jeszcze nikogo nie zmusiło do jej zrobienia. Myślę, że tu Ci ludzie mają problem ze zrozumieniem. Przecież nie każda z nas musi być katoliczką. Chodzi o wybór, o prawo do samodecydowaniu o sobie samej. Przecież to moje sumienie, moja decyzja. To ja będę żyć z konsekwencjami tej decyzji do końca życia. Nie Grażyna czy Zosia, a ja sama. To tak jakby ktoś odebrał wybór w drugą stronę. Gdyby aborcja była przymusowa ze względu na wady płodu. Czy to tym wszystkim przeciwnikom by się podobało? Gdyby pomimo tego, że chciałyby urodzić, nie mogły bo ktoś odebrał by im prawo wyboru. Nie żyjemy w średniowieczu, a nadal musimy walczyć o podstawowe prawa. To jest jakaś paranoja. Co będzie następne? Zakaz antykoncepcji? Zakaz wychodzenia kobietom po 22? Po co nam wolna wola, niech decydują za Nas mężczyźni i religia... Na to nie ma mojej zgody, będę walczyć bo to moja przyszłość I przyszłość moich dzieci ✌️✌️

Uwaga. Z ostatniej chwili: Prezydent przygotował ustawę dotyczącą aborcji. Przewiduje ona, że aborcja będzie dopuszczalna w przypadku tzw. wad letalnych, ale nie w przypadku diagnozy zespołu Downa. W ciągu kilku dni ma trafić do Sejmu.

Uwaga. Z ostatniej chwili: Prezydent przygotował ustawę dotyczącą aborcji. Przewiduje ona, że aborcja będzie dopuszczalna w przypadku tzw. wad letalnych, ale nie w przypadku diagnozy zespołu Downa. W ciągu kilku dni ma trafić do Sejmu.
Ten projekt ustawy jest stworzony po to by nieco uspokoić rozdygotane społeczeństwo. Jest nieprecyzyjny i mało logiczny, bo co oznacza „duże prawdopodobieństwo”? Ktoś to będzie oceniał? Tak, jest duże ryzyko że pani dziecko umrze to usuniemy a jak jest niskie to nie usuniemy?

reklama
Wtrącę się. Wczoraj byłam pilnować pomnika Jana Pawła II , i wiecie co ? Tam idą 14-16 letnie dziewczynki głoszące hasła '' strach się ruchać'' więc od razu do głowy przyszło mi gdzie są rodzice tych dzieci? Podejrzewam,że 80% z nich nie uprawiało seksu a gadają takie rzeczy. OD RODZICA ZALEŻY CZY NAUCZY DZIECKO ZABEZPIECZAĆ SIĘ a skoro nie potrafi się zabezpieczyć to niech nie uprawia seksu wcale. Aborcja na życzenie? Serio? 15 latka chce na życzenie nawet zdrowe dziecko usunąć !!! To przekracza normy już ludzkie, tak jak te filmiki z ''sushi'' . Uważacie to za normalne zachowanie?!
Rozumiem wady letalne prezydent powiedział,że taki płód nie ma szans na przeżycie i pomoże z tym kobietom.. nikt nie chce cierpieć ale byłam na własne uszy słyszałam ...
ALE DO CH*JA PANA JAK 15 LATKA MOŻE TAKIE HASŁA WYGŁASZAĆ?! Nie chcesz rodzić - NIE UPRAWIAJ SEKSU i SIĘ ZABEZPIECZAJ EWENTUALNIE !
Nie krytykuje nikogo,każdy ma swój wybór ale to co się dzieje w pale się nie mieści...

Do góry