Witam,
Nie widzę błędów w postępowaniu, pisała Pani że wprowadziła gluten, rozumiem że nie zaostrza objawów, ryż też jest dobrze tolerowany więc właściwie większość typowych alergenów odpadło, może się jednak okazać (czego nie życzę), że to AZS którego przyczyną mogą nie być alergeny pokarmowe.
Ciekawi mnie czy po incydencie z jabłkiem próbowała Pani jeszcze raz podać jabłko? Może się okazać, że to nie jabłko samo w sobie uczula a pestycydy którymi było skropione, ja bym spróbowała jabłek ze słoiczka ona powinny być z owoców z upraw ekologicznych.
CO do różnorodności diety proszę się nie martwić córka ja wszystkie grupy produktów, a ewentualną małą ilość warzyw i owoców i w konsekwencji niedobór witamin można w tej sytuacji uzupełnić suplementami diety.
Proszę w ramach urozmaicania diety spróbować kleik lub kaszkę kukurydzianą (bardzo rzadko uczula), oraz kaszkę manną (glutenowa), proszę również spróbować pomidory (zupki pomidorowe).
Będę wdzięczna za informację o rozwoju sytuacji.
Witam :-)
od razu przyznaję się że z rozszerzaniem diety kiepsko nam idzie :-(
od mojego ostatniego posta wprowadziłam:
dynie - tym razem przez 3 dni - wysypka się bardzo zaogniła ;-(
brokuł - 2 dni, bo wysypka wylazła :-(
ale nie tylko w skórze jest problem...
Monika jest karmiona piersią więc ekspozycję na gluten przechodziłyśmy 2-etapowo...od 10.02.2010r. do 10.04.2010r. jadła 2-3g glutenu a teraz ok. 6g...
teoretycznie od czwartku możemy jeść gluten bez ograniczeń...ale...
no brzydko napiszę... kupa jest od miesiąca...ciapowata :-( wcześniej gdy Monia jadła marchewkę kupa była jak plastelinka ;-) teraz jest rozmazana po całym pampersie...
zastanawiam się czy ta kupa to efekt ząbkowania (niektórzy mówią że rozwolnienie pojawia się w czasie ząbkowania a u Moniki faktycznie zbiegło się to z wyjściem pierwszych 2 ząbków) czy objaw alergii na gluten na przykład...
i tu pytanie: czy po 3 miesiącach podawania dawek ekspozycyjnych może się ujawnic alergia???
co mam zrobić? dawać jej ten gluten bez ograniczeń czy na jakis czas w ogóle zrezygnować z podawania produktow glutenowych???
próbowałam jej tą kupę zestalić ryzem - konkretnie płatkami ryżowymi ale niestety nie dało to rezultatu :-(
aktualne menu Moniki:
pure jarzynowe z indykiem (indyk, ziemniaki, kukurydza, olej kukurydziany, sól)
kaszka ryżowa
płatki ryżowe
6g kaszy manny
chrupki kukurydziane
herbatka HIPP uspokajająca
ziemniak z masłem (czasami...mniej więcej raz w tygodniu)
no i oczywiscie mleko z piersi :-)
z góry dziękuję za pomoc ;-)