reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy to możliwe ?

reklama
Aha, rozumiem chyba, ze za wcześnie robie i poziom hcg za niski? Czy tak może być ?
ostro za wcześnie robisz te testy 🤷‍♀️
Zakładając zapłodnienie 3.01, to jeszcze zagnieżdżenia prawdopodobnie nie ma, więc ta beta się nie ma z czego wytworzyć. Dlatego Twoje objawy nie są objawami ciąży. Te pojawiają się przy becie, ale też zwykle wyższej niż wyłapywana testem.
Poczekaj normalnie jak mówią instrukcje, na dzień spodziewanej miesięczki i rób test wtedy.

nie rozumiem troszkę… czemu nie ma? Jak sprawdzam w kalendarzu/kalkulator poczęcia to wychodzi, ze do zapłodnienia mogło dojść między 31.01 a 3.02. Czyli małe szanse ?
zapłodnienie a zagnieżdżenie to dwie zupełnie rożne kwestie. Przyjmując że stosunek, z którego nastąpiło poczęcie był 2.02 i właśnie wtedy była owulacja to jutro czyli 9.02 minie dokładnie tydzień. Zapłodniona w jajowodzie komórka jajowa przez kilka (6-12) dni od owulacji wędruje do jamy macicy żeby tam się zagnieździć jako zarodek. Od zagnieżdżenia wytwarza się hormon beta hcg w krwi i można go wyłapać testem ciążowym najwcześniej 10 dni po owulacji, czyli w tym przypadku 12.02. Nic dziwnego że robiony wczoraj czy dzisiaj najczulszy test ciążowy wyszedł negatywny. Jest po prostu za wcześnie. Objawy które opisujesz są klasyczne dla 2 fazy cyklu

Dziekuje wszystkim za udzielone wyjaśnienia. Pierwszy raz mam taka sytuację żeby mnie piersi bolały aż tyle dni przed okresem dlatego chciałam aby ktoś mi rozjaśnił umysł.

To w ramach podsumowania nie jest nawet możliwe żebym na dzień dzisiejszy czy wczorajszy była w ciąży ?

nie rozumiem troszkę… czemu nie ma? Jak sprawdzam w kalendarzu/kalkulator poczęcia to wychodzi, ze do zapłodnienia mogło dojść między 31.01 a 3.02. Czyli małe szanse ?
Ale skoro masz testy negatywne, to nie ma ciąży. Jeśli faktycznie 3.02 doszło do zapłodnienia to jest o wiele za wcześnie na jakiekolwiek objawy. Jak dziewczyny pisały wcześniej. Wraz z rosnącym hormonem bety pojawiają się objawy. Nawet jeśli doszło 31 do zapłodnienia to implantacja zarodka trwa nawet i do 12 dni więc również mogłaś za wcześnie wykonać test. Bo dziś minęło 9 dni. Poczekaj do dnia spodziewanej miesiączki i zrób test. Jeśli będzie negatywny, a okresu brak to wykonaj go znów. Beta rośnie po implantacji, a nie po zapłodnieniu.

To w ramach podsumowania nie jest nawet możliwe żebym na dzień dzisiejszy czy wczorajszy była w ciąży ?
Dopóki beta negatywna - brak ciąży.
Jednak to nie oznacza, że nie doszło do zapłodnienia. Bo mogło dojść jednak jest za wcześnie, by testować.

jest możliwe że doszło do zapłodnienia ale ciążę definiuje poziom beta hcg jak już pisałyśmy z dziewczynami wcześniej. Więc nie, nie jesteś w ciąży. Zrób test najwcześniej 12.02 albo beta hcg z krwi następnego dnia. Będziesz mieć 100% pewności

reklama
Rozumiem, tylko te objawy…. A miałam takie w 6 i 7 tc ale poroniłam a teraz tak nagle… zdziwiło mnie to ale rozwialyscie moje wątpliwości i rozumiem, ze skoro test nie wykrywa bety to ciężko żeby cokolwiek w moim organizmie się działo ze względu na będę. Zaczekam i zrobię test.

Do góry