reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Witaj martoosia04 w naszym małym gronie : )
Dobrze trafiłaś mamy tu wiele staraczek dziewczynkowych które mają dużą wiedzę i ci pomogą.
Ja zaś bez najmniejszego problemu zrobiłam sobie dwie dziewczynki [emoji7] jedna na króliczki a druga e3,4d z zabezpieczeniem od @ do owu a w owu oczyście bez ;)
Powiedz mi jaki tryb życia ma twój partner, czy ma rodzeństwo i jak się odżywia.

reklama
Witaj martoosia04 w naszym małym gronie : )
Dobrze trafiłaś mamy tu wiele staraczek dziewczynkowych które mają dużą wiedzę i ci pomogą.
Ja zaś bez najmniejszego problemu zrobiłam sobie dwie dziewczynki [emoji7] jedna na króliczki a druga e3,4d z zabezpieczeniem od @ do owu a w owu oczyście bez ;)
Powiedz mi jaki tryb życia ma twój partner, czy ma rodzeństwo i jak się odżywia.

Mój M. ma starszego brata, młodszą siostrę i młodszego brata. On sam jest drugi w kolejce.

Pracę ma fizyczną, pracuje jako magazynier. Jedzenie... hm, nie należy do okazu który dba zbyt o to, co je. Lubi dużo i dobre. Ale nie ma otyłości czy coś.

Mój M. ma starszego brata, młodszą siostrę i młodszego brata. On sam jest drugi w kolejce.

Pracę ma fizyczną, pracuje jako magazynier. Jedzenie... hm, nie należy do okazu który dba zbyt o to, co je. Lubi dużo i dobre. Ale nie ma otyłości czy coś.

Zatem kolejna z nas potwierdza fakt że dieta, aktywność fizyczną i genetyka ni jak ma się do płci dziecka - cudownie hahaha :D

Na forum jest też @Imama dziewczyna która o płodzeniu dziewczynki wie wszystko i wyszedł jej piękny śliczny i mega przystojny chłopiec :D
Ja znów próbowałam trafić w chłopca , dieta, testy owu, brak aktywności itdnitd itd - poci co efekt pięknej dziewczynki :D ale zdrowej !!!:)

Oglądałam ostatnio wywiad z bardzo mądrym i kompetentnym lekarzem ginekologiem i on na pytanie:Czy można zaplanować płeć dziecka powiedział że NIE.
Wspominał o wszystkich metodach o których tu piszemy diety,suple i cała reszta i jedyne mu czemu się troszkę skłonił to odstęp od owulacji i to który plemnik przetrwa. A resztę potraktował trochę żartem;)
Co więcej został zapytany dlaczego teraz rodzi się więcej bliźniaków niż kiedyś. I na to też miał odpowiedź ze to natura o tym decyduje. Od jakiegoś czasu mamy bardzo skuteczną antykoncepcję i kobieta nie jajeczkuje przez wiele lat,potem gdy zapragnie potomka organizm upomina się o stracone lata reagując podwójną lub większą owulacją dla zachowania gatunku.
Tak samo jest z planowaniem. Możemy się łudzić że coś tam same sobie regulujemy i planujemy. Tymczasem na świecie rodzi się porównywalna liczba obu płci. I to za ktorejś się udało urodzić dziecko zgodne z "planem" to tylko ślepy traf. A tak naprawdę to natura i nic tu po naszych ingerencjach.
Także kobietki planujmy sobie i kombinujmy,tylko tak bez uszczerbku na zdrowiu swoim czy przyszłego maleństwa.
I kciuki za zdrowe dzieci;)

Szczypiorkowa no co ty piszesz...
skoro martoosia04i M. ma pracę fizyczna to nie jest to to samo co aktywność fizyczna. A nawet i lepiej ze rusza się w pracy bo mu się jajka od ciągłego siedzenia nie przegrzewaja :) tak, tak zaraz odezwie się Kruszynka123i powie że jej mąż jest kierowca :d hehe No tak, bo trzeba brać pod analizę wiele czynników. Ponadto nie dba o to co je czyli pewnie nie je samych warzyw i owoców [emoji848] martoosia04 jak często pijcie piwo? co jecie? czy przejmujecie się życiem? macie codzienny stres?
Tu pewnie chodzi o zakwaszenie organizmu kobiety jak i mężczyzny... ale to tylko moje gdybanie.
A dodatkowo ma dwóch braci czyli ma większe szanse na splodzenie syna.
Chodź mnie ten temat genetyki nie przekonuje bo mam znajomego który ma siostrę a zrobił dwóch synów i na odwrót. Także tego.
Trzeba by się jeszcze zastanowić jaki tryb życia ma martoosia04
Szczypiorkowa ciągle piszesz ze planowalas syna no ok, ale nie kojarzę abyś brala z mężem jakieś suplementy i stosowala ścisła dietę chłopczykawa. Bo jesli nie to nie planowałas płci dziecka

Belle81 i pewnie ma ten koleś rację... ale nie może być on też tego pewien w 100%[emoji6]
Tak jak kiedyś pisałam mojej koleżanki sióstra jest w ciąży trojaczej! nigdy nie brała tabletek antykoncepcyjnych, w rodzinie nie było bliźniaków czy coś i skąd ciąża mnoga ?!

Dziewczyny w jedna rzecz która ja wierze to aktywność fizyczna. Oczysiscie odezwa się te które ćwiczyły i maja chłopców. Wiadomka! Nie ma 100% ale widzę ze dużo fit mamusiek ma córeczki. Ja postawiłam właśnie na to, dużo biegam, dietuje ale bez wyznaczników pod płeć po prostu dieta LE. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Ostatnio Lewandowska wkleiła zdjęcie z jakimiś fit koleżankami i każda w ciąży z córeczka. I nie mówię o tym ze człowiek dwa razy się przebiegnie i pójdzie na spacer. Ja biegam od 5 miesięcy i dopiero teraz widzę zmianę w organizmie ( mniejsze skąpe miesiączki, jakieś wypryski wiec pewnie hormony się zmieniły i nieregularna owulacja nieststy :( )

Kitqa ja przy drugim synu nie planowałam,ale nawet nie brałam pod uwagę innej opcji niż córka i zonk.
Ja nie mogłam w to uwierzyć.
Ja jestem z rodziny mieszanej z przewagą dziewczyn 3i2n, mój M na dwie siostry. Jak wzrokiem sięgnąć w najniższej rodzinie parki syn + córka. Mój mąż od 20lat zawodowy kierowca praca po 12h+,stres,niedożywienie i piwo codziennie 1,2 a przy weekendzie 20.
Ja w momencie zajścia w ciążę miałam pracę po 14h stres,zabieganie i walka. Mimo pracy na kuchni wtedy chudłam w oczach. I kawa 4 kubki na dobę. Co do dnia poczęcia to nie pamiętam bo staraliśmy się już 3cykl i chciałam już zajść,ale z obliczeń i zapisków i tego kiedy urodził się synek to myślę że gdzieś koło owulacji. Dwa tygodnie później test pokazał dwie kreski.
I co ja mam teraz zrobić żeby mieć dziewczynkę,no co?

Belle81 i pewnie ma ten koleś rację... ale nie może być on też tego pewien w 100%[emoji6]
Tak jak kiedyś pisałam mojej koleżanki sióstra jest w ciąży trojaczej! nigdy nie brała tabletek antykoncepcyjnych, w rodzinie nie było bliźniaków czy coś i skąd ciąża mnoga ?!
Wyjątki od reguły są zawsze i wszędzie ;)

reklama
To jak granie w totka. To ze puszczany losy zwiększamy swoją szanse na wygrana ale nikt nam jej nie gwarantuje. Ale żeby wygrać trzeba grać, wiec zobaczymy.:)

Na początku byłam pełna euforii w kwestii planowania ale emocje opadły i widzę, ze to raczej loteria. Ja nie mam zamiaru doprowadzić mojego organizmu do ruiny ( jakieś Głodówki itp) postawiłam na sport. Przynajmniej wyjdzie mi to na zdrowie :-)

Do góry