reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Witaj martoosia04 w naszym małym gronie : )
Dobrze trafiłaś mamy tu wiele staraczek dziewczynkowych które mają dużą wiedzę i ci pomogą.
Ja zaś bez najmniejszego problemu zrobiłam sobie dwie dziewczynki [emoji7] jedna na króliczki a druga e3,4d z zabezpieczeniem od @ do owu a w owu oczyście bez ;)
Powiedz mi jaki tryb życia ma twój partner, czy ma rodzeństwo i jak się odżywia.

reklama
Witaj martoosia04 w naszym małym gronie : )
Dobrze trafiłaś mamy tu wiele staraczek dziewczynkowych które mają dużą wiedzę i ci pomogą.
Ja zaś bez najmniejszego problemu zrobiłam sobie dwie dziewczynki [emoji7] jedna na króliczki a druga e3,4d z zabezpieczeniem od @ do owu a w owu oczyście bez ;)
Powiedz mi jaki tryb życia ma twój partner, czy ma rodzeństwo i jak się odżywia.

Mój M. ma starszego brata, młodszą siostrę i młodszego brata. On sam jest drugi w kolejce.

Pracę ma fizyczną, pracuje jako magazynier. Jedzenie... hm, nie należy do okazu który dba zbyt o to, co je. Lubi dużo i dobre. Ale nie ma otyłości czy coś.

Mój M. ma starszego brata, młodszą siostrę i młodszego brata. On sam jest drugi w kolejce.

Pracę ma fizyczną, pracuje jako magazynier. Jedzenie... hm, nie należy do okazu który dba zbyt o to, co je. Lubi dużo i dobre. Ale nie ma otyłości czy coś.

Zatem kolejna z nas potwierdza fakt że dieta, aktywność fizyczną i genetyka ni jak ma się do płci dziecka - cudownie hahaha :D

Na forum jest też @Imama dziewczyna która o płodzeniu dziewczynki wie wszystko i wyszedł jej piękny śliczny i mega przystojny chłopiec :D
Ja znów próbowałam trafić w chłopca , dieta, testy owu, brak aktywności itdnitd itd - poci co efekt pięknej dziewczynki :D ale zdrowej !!!:)

Oglądałam ostatnio wywiad z bardzo mądrym i kompetentnym lekarzem ginekologiem i on na pytanie:Czy można zaplanować płeć dziecka powiedział że NIE.
Wspominał o wszystkich metodach o których tu piszemy diety,suple i cała reszta i jedyne mu czemu się troszkę skłonił to odstęp od owulacji i to który plemnik przetrwa. A resztę potraktował trochę żartem;)
Co więcej został zapytany dlaczego teraz rodzi się więcej bliźniaków niż kiedyś. I na to też miał odpowiedź ze to natura o tym decyduje. Od jakiegoś czasu mamy bardzo skuteczną antykoncepcję i kobieta nie jajeczkuje przez wiele lat,potem gdy zapragnie potomka organizm upomina się o stracone lata reagując podwójną lub większą owulacją dla zachowania gatunku.
Tak samo jest z planowaniem. Możemy się łudzić że coś tam same sobie regulujemy i planujemy. Tymczasem na świecie rodzi się porównywalna liczba obu płci. I to za ktorejś się udało urodzić dziecko zgodne z "planem" to tylko ślepy traf. A tak naprawdę to natura i nic tu po naszych ingerencjach.
Także kobietki planujmy sobie i kombinujmy,tylko tak bez uszczerbku na zdrowiu swoim czy przyszłego maleństwa.
I kciuki za zdrowe dzieci;)

Szczypiorkowa no co ty piszesz...
skoro martoosia04i M. ma pracę fizyczna to nie jest to to samo co aktywność fizyczna. A nawet i lepiej ze rusza się w pracy bo mu się jajka od ciągłego siedzenia nie przegrzewaja :) tak, tak zaraz odezwie się Kruszynka123i powie że jej mąż jest kierowca :d hehe No tak, bo trzeba brać pod analizę wiele czynników. Ponadto nie dba o to co je czyli pewnie nie je samych warzyw i owoców [emoji848] martoosia04 jak często pijcie piwo? co jecie? czy przejmujecie się życiem? macie codzienny stres?
Tu pewnie chodzi o zakwaszenie organizmu kobiety jak i mężczyzny... ale to tylko moje gdybanie.
A dodatkowo ma dwóch braci czyli ma większe szanse na splodzenie syna.
Chodź mnie ten temat genetyki nie przekonuje bo mam znajomego który ma siostrę a zrobił dwóch synów i na odwrót. Także tego.
Trzeba by się jeszcze zastanowić jaki tryb życia ma martoosia04
Szczypiorkowa ciągle piszesz ze planowalas syna no ok, ale nie kojarzę abyś brala z mężem jakieś suplementy i stosowala ścisła dietę chłopczykawa. Bo jesli nie to nie planowałas płci dziecka

Belle81 i pewnie ma ten koleś rację... ale nie może być on też tego pewien w 100%[emoji6]
Tak jak kiedyś pisałam mojej koleżanki sióstra jest w ciąży trojaczej! nigdy nie brała tabletek antykoncepcyjnych, w rodzinie nie było bliźniaków czy coś i skąd ciąża mnoga ?!

Dziewczyny w jedna rzecz która ja wierze to aktywność fizyczna. Oczysiscie odezwa się te które ćwiczyły i maja chłopców. Wiadomka! Nie ma 100% ale widzę ze dużo fit mamusiek ma córeczki. Ja postawiłam właśnie na to, dużo biegam, dietuje ale bez wyznaczników pod płeć po prostu dieta LE. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Ostatnio Lewandowska wkleiła zdjęcie z jakimiś fit koleżankami i każda w ciąży z córeczka. I nie mówię o tym ze człowiek dwa razy się przebiegnie i pójdzie na spacer. Ja biegam od 5 miesięcy i dopiero teraz widzę zmianę w organizmie ( mniejsze skąpe miesiączki, jakieś wypryski wiec pewnie hormony się zmieniły i nieregularna owulacja nieststy :( )

Kitqa ja przy drugim synu nie planowałam,ale nawet nie brałam pod uwagę innej opcji niż córka i zonk.
Ja nie mogłam w to uwierzyć.
Ja jestem z rodziny mieszanej z przewagą dziewczyn 3i2n, mój M na dwie siostry. Jak wzrokiem sięgnąć w najniższej rodzinie parki syn + córka. Mój mąż od 20lat zawodowy kierowca praca po 12h+,stres,niedożywienie i piwo codziennie 1,2 a przy weekendzie 20.
Ja w momencie zajścia w ciążę miałam pracę po 14h stres,zabieganie i walka. Mimo pracy na kuchni wtedy chudłam w oczach. I kawa 4 kubki na dobę. Co do dnia poczęcia to nie pamiętam bo staraliśmy się już 3cykl i chciałam już zajść,ale z obliczeń i zapisków i tego kiedy urodził się synek to myślę że gdzieś koło owulacji. Dwa tygodnie później test pokazał dwie kreski.
I co ja mam teraz zrobić żeby mieć dziewczynkę,no co?

Belle81 i pewnie ma ten koleś rację... ale nie może być on też tego pewien w 100%[emoji6]
Tak jak kiedyś pisałam mojej koleżanki sióstra jest w ciąży trojaczej! nigdy nie brała tabletek antykoncepcyjnych, w rodzinie nie było bliźniaków czy coś i skąd ciąża mnoga ?!
Wyjątki od reguły są zawsze i wszędzie ;)

reklama
To jak granie w totka. To ze puszczany losy zwiększamy swoją szanse na wygrana ale nikt nam jej nie gwarantuje. Ale żeby wygrać trzeba grać, wiec zobaczymy.:)

Na początku byłam pełna euforii w kwestii planowania ale emocje opadły i widzę, ze to raczej loteria. Ja nie mam zamiaru doprowadzić mojego organizmu do ruiny ( jakieś Głodówki itp) postawiłam na sport. Przynajmniej wyjdzie mi to na zdrowie :-)

Do góry