reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

macy mam dokładnie te same obawy więc doskonale Cię rozumiem, i też nie jest oazą spokoju - niestety:-(

Matik
dziękuję

mamuśkamimi zapewne chodzi Ci o magnolię SUSAN (różowa, kwitnie 2 razy w sezonie) - moja ulubiona :tak:, a pozostałe krzaczki to może Krzewuszka (występuje chyba w 3 odmianach, ja tyle mam), drzewko TULIPANOWIEC, ZŁOTOKAP, krzew BUDLEJA (różne rodzaje), MIGDAŁEK, FORSYCJA (żółta i różowa)

Żylistek Arietta (zasadziliśmy w zeszłym roku)
zylistek4_galeria.jpg

fajny jest też JAŚMINOWIEC (krzak - fajnie pachnie tylko mszyce go lubią),

MAHOŃ i MAHONIA - rosną podobnie (kwitną na żółto a później mają takie fioletowe jakby jagódki)

ja zbytnio nie pielęgnuję tych krzaków ale mam podłoże gliniaste na działce (jedynie je przycinam na wiosnę). Chyba wszystkie nazwy wpisałam o których pamiętam

kate.. dziękuję. Ja mam zamiar posadzić przed tujami krzaczki bukszpanu jeszcze - między nimi tylko tak je wysunąć do przodu bardziej - żeby takich luk między nimi nie było - fajnie go można kształtować

Ostatnia edycja:
reklama
maggie Dziękuję. Ja też chłopców "odrobaczam" w ferie i w wakacje - tak mi doradziła kiedyś przedszkolanka która tez to stosuje u swoich dzieci. Mój starszy synek przed "kumulacją" robaków też miewał bóle brzuszka, często się załatwiał, miał podkrążone oczka i miał wstręt do jedzenia i drapał się po pupie często. A pytam o tą przepuklinę bo koleżanka mi mówiła że jej synek miał taki guzek w okolicy siusiaka i okazało się to przepukliną. Trzyma &&& za właściwą diagnozę bo dobry lekarz jest dziś na wagę złota. Mój starszy synek miał po urodzeniu wielki guz na całą szyję po porodzie i zostaliśmy z tym wypisani do domu i nikt o tym nie wspomniał - sama ro zauważyłam i jak trafiłam do lekarza to diagnozy były różne w tym padło stwierdzenie "SEPSA" a okazało się wylewem do mięśnia mostkowo-obojczykowo-sutkowego i musiał być długo rehabilitowany, a później musiał być zabieg i gorset na 6 m-cy, więc naprawdę rozumiem Twoje obawy i z pewnością musi coś być na rzeczy bo my mamy przecież tą KOBIECĄ INTUICJĘ która raczej nas nie zawodzi

kate.. jak masz jakieś ciekawe nazwy krzaczków lub drzewek to też mi podeślij
fajne są też azalie i rododendrony - ale ja jeszcze nie mieszkam tam więc nie mogę o nie zadbać tak jak bym chciała (trzeba je okrywać na zimę bo przemarzają)

Ostatnia edycja:
Kate tez lekarka mówila o robakach ale najpierw kazała porobic wszystkie badania i chirurga załatwić.
Czarna nie martw sie u Was to moze powiekszony węzeł chlonny jak na główce

Matik to leki zazwyczaj na receptę choć mi udało się ostatnio uprosić bez PYRANTELUM lub taka żółta substancja w brązowej buteleczce (niestety nie pamiętam pełnej nazwy zdaje się że też zaczyna się na P) a z domowych sposobów to pestki dyni i kwas z kiszonej kapusty do picia. No i odrobaczeniu muszą się poddać w tym samym czasie wszyscy domownicy.

Dziewczyny jeszcze TAWUŁA jest fajna

Kate glowa do gory mam nadzieje ze lekarka jakos ci pomoze abys do zdrowka wrocila i abyscie mogli zaczac staranka
Powiedz prosze czy decydowaliscie sie na taka mala roznice wieku miedzy rodzenstwem czy tak po prostu wyszlo? Jak dawalas sobie rade jak mlodszy dopiero co sie urodzil?
Matik w takim razie pewnie tez bym poczekala kilka dni dluzej jak i tak bedziesz miec w pakiecie wszytskie uslugi medyczne. Ach i wszytskiego najlepszego dla synkow w dniu urodzinek.

Mamuskamimi haha bot o na pewno chlopczyk jest dlatego tak za mieskiem szaleje,inaczej byc nie moze. Mam ogromna nadzieje ze dowiemy sie wszytskie ciostki z BB 30 kwietnia ze wkoncu synus sie ujawnil a lekarzowi niech szczeka opadnie jak zobaczy jajeczka i jego przypuszczenia legna w gruzach
Ja niestety nie mam porownania bo tylko jedna donoszona ciaza za mna ale corcia szybko dala o sobie znac bot o bylo cos okolo 16 tygodnia i az mi dech w piersiach odebralo.. ale wspaniale uczucie.
Tak kochana ja tez o synusia sie staram a jak wszytsko dobrze pojdzie z wynikami to moze juz w nastepnym cyklu czyli w maju bedziemy dzaialac bo na dietce juz 4 tygodnie jestesmy a owulki jak nie bylo tak nie ma takze na pewno 8 tygodni dietki i suplementow zalicze.

Zakrecona to jeszcze lekko ponad tydzien i moze bedziesz juz wiedziec kto tam w hoteliku mieszka

Marchew haha ja tez tak maialm ze corcia budzila sie do zycia wieczorkiem i smyrala tausia przez brzuch po pleckach i niestety u mnie przez pierwsze trzy miesiace tez tak bylo jak sie urodzila:rofl2:. Masz juz coscik skomlpetowanego na wyprawke: wozek,ciuszki itp?

Niusia bedzie dobrze z wynikami, musi! O ktorej jedziecie po wyniki?Daj nam tutaj szybko znac co i jak

Kira kiedy wybierasz sie do lekarza? ;-)

Ana87 a ty juz na dietce i na suplementach? :-)

Maggie zdrowka dla mamusi i dla ciebie
Aljul ale masz w domku przystojniakow:tak:: Cool:: Cool::

Justi nie wiem ze na urlopie najlepiej sie zafasolkowuje , kira najlpeszym przykladem jest
A co do podgrzania zolnierzykow hihi zawsze to nasiadowke mozna zrobic , haha przypomina mi sie jak ja robilam na toalecie nasiadowki z oparow jakis ziolek na to aby nie popekac przy porodzie

Ilaczku pijesz sode caly czas? Czy robisz przerwe po dowch tygodniach?? Na opakowaniu ASG pisze ze mozna do 8 tabletek w ciagu dnia brac i to co juz wiemy nie dluzej niz dwa tygdonie stosowac.
Bedziesz dawac tez mezowi do picia ASG czy to tylko dla ciebie?
Kiedy spodziewasz sie @? Trzymam kciuki i dopinguje aby wyniki WSZYSTKIE byly na 6 z plusem:tak::-)

Magda z UK dzieki za opis staranek napewno sie nam chlopczykowym przyda J i oczywiscie trzymam kciuki aby brasiszek mial niedlugo kompana do zabawy

Dorcia jak tam w pracy?
Piranho gdzie jestes? Pewnie dzieci ci czas organizuja ze napewno sie nie nudzisz :-D

meggie ostatnio rozmawiałam z innymi mamami w przedszkolu i miały tez podobne problemy
z dziećmi i po odrobaczeniu jak ręką odjoł
Vivienka u nas była swiadoma decyzja, ja bardzo chciałam bliźniaki,
ja mam między chłopcami 19 miesięcy róznicy, mój najmłodszy miał 6 dnia a starszy 19 miesięcy jak M pojechał
do pracy ( jest tylko na weend) , pracuje w domu, tak,ze nie miałam przerwy w pracy wogóle i z ręka na sercu
nie było ciężko, moje dzieci duzo spały, od razu jakiś harmonogram ułożyłam, nigdy ich nie usypiałam
do łóżeczka i spały, mam też syna dorosłego, czas coś mi pomagał, ale nie chce go dziecmi obciążac,
a tak nie mam wogóle pomocy od rodziny, na spacery wózek bliźniaczy mamy i szczerze polecam
każdemu małąr óznice wieku
aljul ja mam póki co posadzone czrewone dęby, tuje, i magnolię,
na razie wdrażam się w temat, jak coś ciekawego wyczytam napisze
matik nie pamiętam nazwy tego leku, taki płyn do wypicia jednorazowo, chyba 40 ml,
na pewno na receptę

kate ja tylko sie wlasnie tego boje tego ze moge nie dac rady sama z dwojka dzieci w domu:szok: tym bardziej ze corcia moja byla bardzo wymagajaco czasowo... staralam sie ja odkladac do lozeczka ale jak plakala to mi sie serce krajalo i bralam ja na rece.. teraz jakos sie to samo uregolowalo i od 5 miesiaca zaczela nam ladnie spac... kladziemy ja okolo19:30 a wstaje bez przerwy o 7 rano i w dzien dwie krotkie drzemki po okolo 1 godzinke. Co do blizniakow to mi tez sie marzyly przy pierwszym starnku teraz to bym sie chyba bala ciazy blizniaczej majac juz jednego szkraba w domku... ale moze nam kiraa zdradzi sekret na blizniakow bo chyba nie ma forumowej ciotki ktora nie wierzy w blizniakow u kiry:-):tak:

reklama
Vivienka nic się nie bój, pamiętam jak byłam z Alanme w ciąży dokoła mi każdy współczuł, i ciągle słyszałam jak Ty sobie dasz radę, dzieci wyczuwają ile mogą u mamy wymusić, przy 2 dzieci jesteś w stanie więcej zrobic niż przy 1, tylko musi być organizacja, jakiś mały plan dnia, oczywiście nie ściśle się go trzymać i na wszytsko jest czas, na dzieci, parce i na BB też

Do góry