Tak Martyna O+12 jest na dziewczynkę, a ja jeszcze znalazłam takie cos (wysyłałam już na forum to) :
"
Czy można zaplanować płeć dziecka?
Planując dziecko pierwszą i najistotniejszą rzeczą jaką pragniemy to to, żeby było zdrowe. Dopiero drugą sprawą jest płeć dziecka. Są jednak pary które chciałyby mieć wpływ na to czy na świat przyjdzie wymarzony chłopiec czy dziewczynka.
Co możemy zrobić żeby zwiększyć szansę na poczęcie dziecka o konkretnej płci?
Pary chcące zaplanować płeć swojego przyszłego dziecka najprawdopodobniej spotkają się z powszechnie krążącą teorią, która mówi, że największe prawdopodobieństwo na poczęcie dziewczynki, jest wtedy, gdy do współżycia dojdzie kilka dni przed owulacją. Wówczas plemniki zawierające chromosom X (decydujące o płci żeńskiej), które są cięższe, mogą dłużej przetrwać w drogach rodnych kobiety niż plemniki zawierające chromosom Y (decydujący o płci męskiej) i zapłodnić komórkę jajową. Według tej teorii, aby począć chłopca należy poczekać ze współżyciem do owulacji – wtedy to plemniki z chromosomem Y zdecydowanie szybciej poruszające się od tych z chromosomem X, będą pierwsze i dostaną się do jajeczka przed konkurencją. Tak brzmi teoria. A jakie są fakty? O ile z faktem różnicy ciężaru między plemnikami nie da się dyskutować o tyle pozostałych danych nikt nie zbadał empirycznie i pozostają one tylko krążącą teorią.
Niemiecki producent komputera cyklu
Lady-Comp baby zbadał empirycznie zależność między czasem współżycia, a płcią urodzonego dziecka.
Kobiety stosujące komputer cyklu Lady-Comp baby z zamiarem zajścia w ciążę (komputer można stosować także jako antykoncepcję),
informowały urządzenie o momencie współżycia, a następnie po okresie ciąży – o płci urodzonego dziecka. Okazało się, że współżycie w czasie owulacji to szansa na poczęcie dziewczynki, a współżycie kilka dni przed owulacją skutkuje urodzeniem syna – czyli wyniki tego badania były dokładnie odwrotnie, niż powszechnie przyjęta teoria o planowaniu płci dziecka. Na podstawie tego badania komputer cyklu
Lady-Comp baby został wzbogacony o
funkcję planowania płci dziecka, której skuteczność określono na poziomie do 80%, czyli dość wysoko (w zależności od stabilności cyklu)."
źrodło:
Link do: Skuteczne planowanie dziecka