reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Airfix ja sobie pozwalałam od czasu do czasu na zjedzenie loda, czy brokułów. Za to na ogół miałam dość restrykcyjną dietę. Miałam odstęp od wu 1,5 dnia. Nie wiem, czy liczyć to jako odstęp dziewczynkowy? Mi wychodzi co najmniej 5,5 czynnika spełnione. Nie można też się dać zwariować. Każdy maluszek to wielkie szczęście. Ja będę Tobie z całych sił kibicować. Męża to chyba zaczarować trzeba, by poszedł na badania ;)

Panna Myszka dużo czynników spełniłaś. I tak kocha się te maleństwa z każdym dniem coraz mocniej :tak:. Płeć już nie jest taka istotna.

Mnie dziś czeka rozmowa w przedszkola. Już jakiś czas córka powtarza, że Tymek ją bije. Ostatnio powiedziała, że rączką w czółko ją uderza i jest niegrzeczny. Będą musiały panie zwrócić uwagę, czy rzeczywiście tak jest.

reklama
Elisse Niby odstep dziewczynkowy liczy się od 16h i dalej od owulacji,ale czy to ma faktycznie znaczenie jakieś to trudno stwierdzić. Ja mam synka sprzed 5dni przed owulacja:) Oczywiście ze nie można dać się zwariować dlatego pisze-ze nie dla mnie restrykcyjne diety,ja nie dam rady żywic sie jogurtem naturalnym z truskawkami bo nie lubie i tyle,za to jadlam i jem nadal inne serki-ktore lubie . Nie przeliczam zadnych bialek bo to jyz wogole nie moja bajka. Wczoraj wpisalam do aplikacji posilki z ciekawosci ile kcal dziennie zjadam i obliczylo też ile w tym jest potasu,sodu, wapnia,białka i innych witamin. I pomimo że wczoraj miałam dzien gdzie wszystko jadłam w pośpiechu to raczej wszystko było z diety dziewczynkowej i co się okazało? Że pomimo produktów typowo corciowych dostarczylam 1400mg potasu, 560mg sodu,a tylko 300mg wapnia i do tego 98g bialka-gdzie na corke ponoć można 9g...To pisze tak w ramach ciekawostki:) Więc nie wiem w takim razie jak powinna wyglądać dieta dziewczynkowa. Aplikacja mi pokazała który posiłek i ile zawierał minerałów Ale ja nie zrezygnuje z tego bo jeść muszę. Wczoraj rozmawiałam z mężem (po awanturze niedzielnej) i sam się zaczął pytać o badanie . Pytał czy mogę wejść z nim;) dałam mu opcję ze mogę kupić test w aptece Ale...I tak to badanie odbędzie się w taki sam sposób jak w klinice-też jest kubeczek potrzebny. I czy nie szkoda 100zł na test z apteki ?Bo jak coś wyjdzie źle to i tak trzeba będzie wydać kolejne 100zl w klinice. I w klinice więcej parametrów podają A tu tylko ile jest żywych plemników.

Airfix możecie kupić specjalna prezerwatywę do pobrania nasienia podczas stosunku (taką bez środków plemnikobójczych). Tylko pytanie, jak daleko macie klinikę/laboratorium od domu (bo nasienie najdalej po 30 min. musi trafić do laboratorium i być do tego czasu przechowywane w temp. chyba około 37 stopni)

Airfix ja na sto procent nie wiem, kiedy miałam owulacje i z jaką czułością testy ją pokazały, ponieważ korzystałam z nich pierwszy raz. Odnośnie badań to ja uważam, że te testy są mało pomocne w takim razie. Wg nich mój M powinien być okazem zdrowia ;). Dopiero badanie budowy plemników pokazało jak jest. Odnośnie samego badania. W tej klinice, co byłam jest pokój z łazienką. Pokój nawet przytulny z kanapą, telewizorem. Leżały też filmy wiadomo jakie, kiepskiej jakości. Ja jak poprosiłam, to mogłam tam wejść. Więc jakby co można być z drugą osobą, co pewnie niektórym może pomóc.

Igusia Właśnie u nas nie da tak rady...Ok 56km mamy do laboratorium. No nic zobaczymy co się uda ugrac;)

Elisse No właśnie to badanie w klinice jest bardziej szczegółowe. Hmm to skoro by można tak jak Igusia pisze oddać do specjalnej prezerwatywy to może jednak ja bym się tam przydała w tym pokoju hahah kurde ale kombinacje alpejskie

Ja w nadchodzącym tygodniu wybieram się, a raczej mój mąż się wybiera na badanie i w poniedziałek będe dzownić, w którym miejscu można właśnie oddać w ciągu 30 minut. Jak już będzie po wszystkim to zdam relacje. Ciekawe ile się czeka na wyniki. Wie ktoś? :)

Airfix najlepiej zadzwonić i zapytać, czy na pewno można z tymi specjalnymi prezerwatywami :)

Paulina kilka dni się chyba czekało.

Paulina, czas oczekiwania na wynik jest różny. My do tej pory robiliśmy badanie w dwóch różnych klinikach w Warszawie, w jednej na wynik czekaliśmy 3 dni, a w kolejnej 2 godziny. Warto podzwonić i się popytać. Trzymam kciuki za dobry wynik badania :)
Airfix jak już mąż zgodzi się iść na badanie to zastanówcie się jakie ono ma być: czy podstawowe czy rozszerzone? Bo może już więcej nie będzie chciał iść, więc warto okazję wykorzystać :)

Ostatnia edycja:
Igusia Oj na pewno chce to rozszerzone tylko nie pamiętam jak teraz się nazywa-chodzi o to czy bakterii nie ma w nasieniu. W Krakowie 3 miejsca znalazłam także jest gdzie zrobić tylko grunt faceta przekonac;) Zresztą on przekupny jest jak dziecko to może coś wymyślę :D

Paulinka Oj to czekam na relację :)

reklama
Airfix, czyli badanie nasienia i posiew nasienia w kierunku bakterii i grzybów. Jak będziesz umawiać w klinice męża na badanie zapytaj czy podstawowe mają z morfologią, czy u nich to należy do rozszerzonego badania - bo różnie bywa (my dwa razy to robiliśmy i raz było to w pakiecie rozszerzonym a w innej klinice od razu w podstawowym). Nam lekarz zalecił też badanie z krwi w kierunku chlamydiozy. Bardzo jestem ciekawa, czy uda Ci się przekonać męża do badania :)

Do góry