Katriina
Fanka BB :)
Zakręciu - wydaje mi się, że nie przechodzi się automatycznie na macierzyński - to jest jedynie możliwość. Gdyby np. kobieta nie miała już urlopu wypoczynkowego i nie byłoby wskazań do wystawienia L-4, a nie chciałaby już chodzić do pracy, to na 2 tygodnie przed porodem może wnioskować o urlop macierzyński. Więc Ana miałaby taką możliwość, ale nie robi się to automatycznie, tylko na wniosek ciężarnej.
Ana - wydaje mi się, że masz kilka opcji:
- możesz wziąć urlop wypoczynkowy - ale w Twojej sytuacji chyba nie masz już takiej opcji,
- możesz wnioskować o macierzyński na 2 tygodnie przed porodem,
- możesz iść do innego ginekologa i prosić o przedłużenie L-4 (ale nie wszyscy się zgadzają na taką opcję, bo często ich kontroluje ZUS),
- możesz iść do lekarza ogólnego i prosić o L-4, np. z powodu choroby - ważne, żeby był wpisany na L-4 odpowiedni kod (chyba B),
- możesz zastosować "sposoby" Zakręci" i pędzić na porodówkę ;-)
POWODZENIA i szybkiego rozwiązania!!!
Ana - wydaje mi się, że masz kilka opcji:
- możesz wziąć urlop wypoczynkowy - ale w Twojej sytuacji chyba nie masz już takiej opcji,
- możesz wnioskować o macierzyński na 2 tygodnie przed porodem,
- możesz iść do innego ginekologa i prosić o przedłużenie L-4 (ale nie wszyscy się zgadzają na taką opcję, bo często ich kontroluje ZUS),
- możesz iść do lekarza ogólnego i prosić o L-4, np. z powodu choroby - ważne, żeby był wpisany na L-4 odpowiedni kod (chyba B),
- możesz zastosować "sposoby" Zakręci" i pędzić na porodówkę ;-)
POWODZENIA i szybkiego rozwiązania!!!
Ostatnia edycja: