reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Przeszalm wątek i widzę ze naprawdę się nie dodał moj komentarz :-(
Spytam tylko czy ta cała lista na dziewczynkę to jest to co powinno się jeść na chłopca? Po prostu odwrotnosc? Czy też sa jakieś produkty całkowicie zakazane? Bo ja już mam tak monotonna dietę ze nie daje rady.

reklama
małe liski, liczyłam, że beta jest choć 1 czy 2 z kawałkiem, jest jeszcze szansa, że zarodek dopiero co się zagnieździł, jednak te plamienia mogą wskazywać na niski poziom progesteronu i estradiolu. Wykresy często są takie, że mniej więcej (+/- kilka dni) do połowy FL tempki rosną a potem maleją - dzieje się tak dlatego, że w drugiej połowie FL poziom progesteronu już spada i ciałko żółte coraz słabiej pracuje, proces degeneracji ciałka powstrzymuje wzrost hCG w krwi (stąd jeśli ktoś ma krótkie FL to zarodek ma małe szanse na zagnieżdżenie bo np. implantacja w 10 dpo jest już przy mocno zdegenerowanym ciałku żółtym i poziomie progesteronu i E2 zbyt niskim by ciążę utrzymać).

gdusia, faktycznie sporo tego kwasu wyjdzie, hmmm, można przejść na B-100 więc z 2 tabletkami Inofolica da to 800 mcg :-)

Matik, nie było widać pęcherzyka ciążowego? ...na tym etapie (4t + 4/5d) powinien raczej być już widoczny :-(, sprawdź koniecznie wartość bety a najlepiej też jej przyrost, będę mocno trzymać kciuki za piękny wynik, beta powinna być powyżej 1000 mIU/ml. Zalecane np. przy niedomodze lutealnej (np. 2x1 Luteina lub Duphaston) dawki progesteronu nie powinny zahamować @, mogą jedynie trochę wydłużyć FL, mogą wywołać ból piersi z powodów, które dziś opisałam - gromadzenie wody w tkance gruczołowej piersi.

małe liski, liczyłam, że beta jest choć 1 czy 2 z kawałkiem, jest jeszcze szansa, że zarodek dopiero co się zagnieździł, jednak te plamienia mogą wskazywać na niski poziom progesteronu i estradiolu. Wykresy często są takie, że mniej więcej (+/- kilka dni) do połowy FL tempki rosną a potem maleją - dzieje się tak dlatego, że w drugiej połowie FL poziom progesteronu już spada i ciałko żółte coraz słabiej pracuje, proces degeneracji ciałka powstrzymuje wzrost hCG w krwi (stąd jeśli ktoś ma krótkie FL to zarodek ma małe szanse na zagnieżdżenie bo np. implantacja w 10 dpo jest już przy mocno zdegenerowanym ciałku żółtym i poziomie progesteronu i E2 zbyt niskim by ciążę utrzymać).

gdusia, faktycznie sporo tego kwasu wyjdzie, hmmm, można przejść na B-100 więc z 2 tabletkami Inofolica da to 800 mcg :-)

Matik, nie było widać pęcherzyka ciążowego? ...na tym etapie (4t + 4/5d) powinien raczej być już widoczny :-(, sprawdź koniecznie wartość bety a najlepiej też jej przyrost, będę mocno trzymać kciuki za piękny wynik, beta powinna być powyżej 1000 mIU/ml. Zalecane np. przy niedomodze lutealnej (np. 2x1 Luteina lub Duphaston) dawki progesteronu nie powinny zahamować @, mogą jedynie trochę wydłużyć FL, mogą wywołać ból piersi z powodów, które dziś opisałam - gromadzenie wody w tkance gruczołowej piersi.

Ok Piraniu dzieki jutro sie okaże

Matik trzymam kciuki za jutrzejszą bete

Małe liski
może jeszcze jest za wcześnie, trzymam kciuki

Airfix ty masz jedno dziecko, tak? bliźniaki fajna sprawa, a jakby były to jeszcze dwie dziewczynki to już bajka :-D

Dziekuje dziewczyny, przekazane koleżance i napewno dam znac co sie ujawniło.
Male liski mi sie wydaje ze na bete za wczesnie.
matik kciuki trzymam.
Nuska jak u ciebie?

piranho dziękuje za wyjaśnienie, mam nadzieje ze wszystko u mojego coska ok.Dok.Dam napewno znac po wizycie tylko to jeszcze prawie dwa tyg.Jutro zadzwonię i zapytam kiedy mój ginek bedzie.

matik
słońce nie zamartwiaj sie napewno wszysko jest ok!Czekam jutro ze zniecierpliwieniem na wynik bety okolo kgorej będziesz je miala?

male liski bym poczekala jeszcze pare dni bo moze byc tak jak piranha pisze ze jest za wczesnie jeszcze na jaks przyrost.A bralas po owulce lutke albo castagnusa?

airfix szkoda ze nie dzialacie w tym cyklu bylo by tak wspaniale jak by sie udalo jeszcze obydwa pcherzyki wykorzystać. Ja bym zaryzykowala bo powinno sie wykorzysac co ten z gory zsyla.A jak juz bedziesz w ciazy napewno znalazla by sie i rada zebyscie szybciej zakoczli budowe.Ja naleze do tych w goracej wodzie kąpanych hihihi

maran ​piekna wykresik :D cos m sie wydaje ze beda II ;)

Piranha dziękuję i ja za wyjaśnienie - czyli powinnam mieć dłuższą drugą fazę cyklu. Jakie leki tutaj pomogą? Czy sam castagnus da radę? A co z estradiolem - czym mogę go lekko podbić (i czy muszę podbijać - niski estradiol sprzyja staraniom dziewczynkowym...). I już ostatnie pytanie wit b6 mam brać przez cały cykl w dawce 100?
Vivienka jak ty się czujesz kochana:)? ciąża daje o sobie znaki czy na razie jest spokojnie? nie wzięłam niestety castagnusa ale wypróbuję go w kolejnym cyklu
Matik trzymam bardzo mocno kciuki

Ostatnia edycja:
Matik trzymam mocno kciuki kochana!!
Dziewczynki ja znów mam pytanie - bo jestem zielona w temacie - kupiłam ten represh i jak obniżać nim to ph po starankach w ilości na palec i płytko i czy jak, potem mogę tą pozostałą część zużyć póżniej ?

reklama
Marchew oby ale tyle już miałam tym doświadczeń niestety ze od razu stres gotowy i jakoś nie umiem sobie wytłumaczyć ze mogę sie mylić a jeszcze dzisiejsze usg ni niby to kilka dni po terminie @ ale jakoś mnie to niepokoi

No nic idę spać z drinkiem na rozluźnienie :(
Dobranoc

Do góry