reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

ło matko.... :szok: a co tu wczoraj u Nas takie czystki ??? :-D

kate.. ja tylko tak mowie kochana, pewnie ze sie ciesze, bo tracac ten kg tygodniowo mam szanse w ciagu trzech miesiecy dojsc spokojnie do wagi ktora sobie zamierzylam - 55-60kg :happy2: Czyli ogolnie -12kg w porywach do 17kg :p

aljul dobrze, w takim razie czekam na te dobre wiesci !! :*

gdusia pytasz co jem, heh ostatnio dosc obszernie o tym pisalam, ale postaram Ci sie w skrocie powtorzyc :)
Odstawilam praktycznie calkowicie slodycze, na sniadanie jem czesti musli blonnikowe z dodatkiem owocow, obiad jednodaniowy w mniejszych porcjach, na kolacje jogurt naturalny bez cukru i tluszczu z bananem lub truskawkami. Olej slonecznikowy zamienilam na rzepakowy i oliwe z oliwek, jasne pieczywo i makarony na pelnoziarniste ( choc szczerze chleb jem na prawde bardzo sporadycznie ), mleko tylko odtluszczone, soki i slodkie napoje oczywiscie NIE - ucze sie pic wode, choc poki co czesciej mi wychodzi woda smakowa, a to tez badziew ale staram sie :blink: Do tego duuuuzo warzyw i owocow, chyba w zyciu tyle tego nie jadlam co teraz :wściekła/y: Acha, no i jak juz skusze sie na ten chlebek to oczywiscie bez zadnych smarowidel ( maslo, wszelakie serki zawieraja tyle tluszczu ze glowa boli :baffled:), najczesciej daje listek salaty, na to plasterek szynki + pomidor, rzodkiewka i zielony ogorek :happy2: Wspomagam sie rowniez Linea-a choc oczywiscie wiem ze ona sama w sobie za wiele nie pomoze, mimo tysiaca zachecajacych reklam ale zawiera witaminki i suplementy na pewno przydatne miedzy innymi duze dawki L-karnityny i zielona herbate :) No i na koniec cwiczenia - codziennie, nie daje sobie dnia regeneracji bo na razie go nie potrzebuje. Cwicze 30minut dziennie na przemiennie - trening abs./posladki/ramiona - plaski brzuch/posladki/klatka piersiowa i plecy . Raz w tygodniu robie 20minutowy trening cardio i to chyba tyle :happy2:

reklama
cicho tu u nas - może sezon wakacyjny zaczął się i dlatego ;)

Nusiu a możesz mi dokładnie napisać, jaki kolor mają korzenie storczyka kiedy brakuje im wody? Ty wlewasz wodę do osłonki tak - ile mniej więcej? to są moje pierwsze kwitnące kwiatki w domu, wydawało mi sie że nigdy nie mam do takich roślin ręki...ja do tej pory raz na tydzień wsadzałam storczyki do miski z wodą, zostawiałam na około godzinę, pobierały sobie wodę tak do około 2/3 wysokości osłonki (może za dużo wody?). Stoją u mnie nie na parapecie - bo przy chłopcach długo by tam nie postały ;) tylko na komodzie, ale pokój jest słoneczny. Tak jak dziewczyny pisały bardzo mądrze że chudniesz 1 kg na miesiąc, a nie więcej i to jest bardzo duży sukces :tak:

Gdusia chyba wziełam jedną tabletkę sudafedu przed staraniami, ale już nie pamiętam :) wydaje mi się, że dobrze planujesz z lactovaginalem i replensem - wszystko chyba zależy od twojego wyjściowego ph, ważne jest by utrzymywać dziewczynkowe ph już od końca miesiączki. Wydaje mi się, że replens nie powinno się używać dłużej niż 3 dni (tak jest chyba na ulotce napisane) więc ja po @ używałam lactovaginal i sylk a na 3-4 dni przed owu włączyłam jeszcze replens. Mi tak już jest ciężko z dietą, ograniczyłam sobie wcześniej jeszcze kalorie i "poluzowałam" w tym tygodniu bo już nie dawałam rady.

miłego słonecznego dnia

Cześć wszystkim :happy2:

nareszcie mamy słoneczną pogodę :-D

Piranha - ale piękne te Twoje kociaki - normalnie chciałoby się je cały czas przytulać :tak: fajnie, że skusiłaś się na drugiego - przynajmniej ten jeden nie będzie samotyny :happy2:

małe liski - tak patrzę na Twoją dzisiejszą temperaturę i masz 37 :tak: trzymam mocno &&&&

Airfix - jak tam załatwienia dotyczące budowy? Ja już mam serdecznie dość ;-) wszystko też jest na mojej głowie, bo mój mąż pracuje poza naszym miejscem zamieszkania, więc tłumaczy zawsze, że ja mam bliżej, a on musiałby urlop brać, żeby coś załatwić ..... szkoda gadać! kiedy się przeprowadzasz do cioci? fajnie, że wizyta u ginekologa udana - więc zaczynamy razem w sierpniu :-)

Nuuuśka - jaki wspaniały wagowy rezultat :tak: podziwiam Twoje zaangażowanie w tą dietę, a przede wszystkim w ćwiczenia. Chcesz ważyć 55 kg? Ja chyba w życiu takiej wagi nie osiągnę - obecnie mam 59 kg i przy dobrych wiatrach mogę zejść do 57,5 kg, ale nigdy mniej - nawet jak prawie nic nie jadłam ;-) poza tym myślę, że najważniejsze jest dobre samopoczucie i mięśnie zamiast tłuszczu, a nie wskazania wagi :happy2: ja mam cel zamienić tłuszcz na mięśnie i mieć dobrą kondycję, a waga przy tym mnie nie interesuje ;-) ćwiczę z tą Mel B - tak jak mówiłaś - ale po pierwszym dniu miałam zakwasy :-D

Kate
- dziękuję :-*

udanego dnia wszystkim!

Witajcie u nas dziś pogoda nijaka - słońce jakby miało ochotę wyjść ale mu się nie chce a do tego jest chłodne powietrze,

małe liski u mnie storczyki jak stały w słonecznym pokoju to im kompletnie nie służyło więc przeniosłam je do pokoju chłopców a tam słońce jest widoczne późnym popołudniem, co do podlewania to można tak podlewać jak piszesz - na zasadzie kąpieli wodnej (kilka osób które znam tak robi i storczyki pięknie kwitną) ja wlewam do szklanej osłonki tyle wody żeby zapełnić przestrzeń między szklana osłonką a plastikową i żeby korzenie były zamoczone - tak gdzieś do 2 cm zachodzi na plastykowa osłonkę. U mojego taty też pięknie kwitną teraz storczyki a ma je ustawione w pokoju na oknie gdzie kompletnie nie ma słońca i tam im jest najlepiej i też raz w tyg robi im kąpiele wodne.
Temperaturka piękna:tak::tak::tak:&&&&& zaciśnięte.
Małe liski jakiego konkretnie mleka używałaś? Bo jogurtu naturalnego wzbogaconego o wapń KRASNYSTAW póki co poszukuję:-)

pozdrawiam i życzę miłego dnia

Katriina U mnie z budową co ruszy coś do przodu , to znów się cofamy....paranoja...warunki techniczne na prad i wod-kan miałam, wszystko poskładane do starostwa a tu sie okazuje ze warunki na prad są nie takie jak chciałam, i ze nie ma wniosui złozonego na prad budowlany...a w wodociagach jeszcze lepiej...no powiedz mi kto załatwia 3 razy jedne warunki przyłacza? Oczywiście JA. 3 razy wydawali te same warunki, za kazdym razem źle i dzwonia ze starostwa że źle...mi ręce opadają. A pozwolenie załatwiłam sobie prawdopodobnie na 9 lipca ;) Tyle ze skoro ciagle te warunki nie takie, nie siakie to watpie zeby wydali mi na tego 9-tego. Oczywiscie od tego 9 lipca trzeba miesiac odczekać, żeby nie było ;) Super że razem zaczynamy..a kiedy prawdopodobnie zacznie Ci się cykl ten sierpniowy? Bo u mnie tak pod koniec dopiero - 21 sierpnia.
Masz juz strategie? Ja chciałam odstep 3-dniowy i wstrzemiezliwosc i zadziałać te 2-3 dni przed..ale że nie wiem co bedzie z tym cyklem stymulowanym wiec mi chyba przyjdzie sie starać codzień- a tego nie chciałam, bo nie mam warunków do tego.
Wyprowadzic to ja bym sie chciała do konca tego tygodnia, ale z moim M. to graniczy z cudem. Z nim strych sprzatałam 3 razy, efekt- jak była graciarnia tak była dalej, wszystko go ciekawi, wszystko mu potrzebne. A wczoraj wziełam dziecko i za cały dzien wywaliłam 12 workow z ciuchami, poduszkami, pierzynkami...10 workow smieci takich papierów, wiec juz mam blizej niz dalej...a ten wrocil z pracy poszedl tam i jakies stare głosniki zniosł i wywiozl do garazu bo chcialam je wywalic...no rece opadaja. Bez kabli to, to...nie wiadomo czy działa, stare głośniki które robił mój ojciec jeszcze....poodkladał sobie M. pistolety do gry telewizyjnej takiej starej..no gry nie ma i nie bedzie, a jemu pistolet potrzebny. Gorzej niz dziecko. Bo moje dziecko nawet bez zająknienia częsc maskotek wywaliło, ale i tak 4 worki zostały-pasowałoby to komus wydać, przynajmniej czesc:) I bonus mam taki ze znalazłam moje 3 ubranka na dziewczynke ;) Sukieneczke taka na dwa latka - sliczną :) żakiecik i spodenki ;) Dzis powinnam , jak dam rade wyjsc po schodzach, znajsc reszte :)

male liski Temperaturka jak najbardziej ciążowa;) Trzeba wierzyć, kciuki zaciskać :) Widze że Ty tez na początku cyklu miałaś takie niskie temperatury jak ja... wiesz czym to jest spowodowane?I czy to dobrze ze tak nisko? Ja dziś znów 36,3 miałam....Od kad zaczełam brac suplementy to takie mam temperatury. A no i strasznie sie zle czuje w tym cyklu bez Castagnusa, normalnie czuje od konca @ jakbym miała okresu dostać za chwile, a nerwy mam takie że nie moge sobie poradzic sama ze sobą

małe liski ja nie puszczam. Wykres bardzo ciążowy, temp. 37 bardzo obiecujaca. Ja przy kazdej ciazy łąpałam tem. 37. Bez ciązy dochodziło tylko do 36,8. takze kciuki zacisnięte

Hej dziewczynki ja już w domu uf
Dziś trochę odesłałam ale i tak jeszcze mam ochotę spać :)

Dorcia moje gratulacje kochana !

Marchewka gratuluje urodzin synka !!

Niuśka Sorki ale nie pamietam Twoja dieta polega na 5 posilkach i czym jeszcze ?

W tym cyklu idę do lekarza No minęły 3 miesiące według jej wskazań i nadal nic

Męczące jest to wszystko

Moje dzieci zostały do 27.07 i wracają z babcia i jeszcze 2 kuzynami w tym 1 dziewczynka ;) 10 latka Oliwka już nie mogę się ich doczekać :) bedzie wesoło :)

Daria mój kuzynka ma 3 dzieci ale 2 z nich miało właśnie takie problemy wiem ze rechabitowska je po ok 1 rok teraz wyprzedzają wszystkie dzieci nie tylko w swoich ruchach ale także umysłowo widać ze sa bardzo do przodu

Mała jak miał 1,5 roku nawet się nie potykala hak chodziłazadnych problemów z równowaga a gadają jak najeta 1,5 roczne dziecko wybaczcie je sporo dzieci znam i żadne tam świetnie ni nie chodziło ani nie mówiło
Nie pamietam jak ta metoda się nazywa ale tylko 1 lekarz w Polsce ja prowadzi i w norwegi ja tez stosują nigdzie indziej
Znajomi mieli 6 latka który miał problemy zamówieniem był zamknięty w sobie i żade logopeda nie mógł pomoc teraz go ćwiczyli mały jest nie do poznania mówi jest otwarty rewelacja
Wiec na pewno musisz coś zrobić bo samo nie przejdzie

trzymam kciuki kochana piękne masz dzieci

reklama
małe liski kochana ale ja podlewam dokladnie tak samo jak Ty to robilas i takie podlewanie jak najbardziej na ++ :tak: Raz na tydzienw okresie letnim/ na 10-12dni w okresie zimowym wlewam wode do duzego garnka ( oczywiscie woda musi byc odstana, przegotowana lub destylowana, bron boże z kranu ), co dwa tygodnie z jedna nakretka odzywki. Na duzy garnek wlewam 1,5l wody, i tak wstawiam storczyki zeby sie napily na okolo godzinke. Po tym czasie wyjmuje, wody ktora jest w nadmiarze i skapuje z doniczki staram jak sie jak najwiecej 'upuscic'( czesto stawiam na talerzyku zeby jej nadmiar skapal, zbyt duza ilosc wody w oslonce moze powodowac ze korzenie zaczna gnic), wsadzam do oslonki i tyle. Storczyki nie lubia bardzo naslonecznionych miejsc, ale za to cieplo i wilgotno. U Nas stoja na parapecie zachodnim, za roleta dzien/noc, a co do wskaznika czy storczyk chce juz pic - jedni uwazaja ze jest Nim rosa wewnatrz oslonki - jesli jest widoczna znaczy to, ze storczyk ma dostateczna ilosc wody; jesli znika, znaczy to, ze storczyk wymaga juz nawodnienia. Ja jednak zawsze sugeruje sie wygladem i kolorem korzeni - jesli staja sie srebrne znaczy to ze juz czas na podlanie :-)

korzenia_z_1_i_2_strony.jpg Tu masz zdjecie storczykow niedlugo po podlaniu - widac wyraznie zielone nozki i rose wewnatrz oslonki :)

31fe16504cabc801med.jpgdrugi_od_prawej___szary_w__rodku_i_drugi_od_lewej_po_podlaniu_ciemny.jpg na tych pozostalych dwoch przeslalam Ci zdjecie korzeni glownie napowietrznych ale chodzi mi o kolor - jak zaczna sie takie wlasnie robic, to koniecznie czas podlac. Pamietaj tez kochana, ze wszystkie przesuszone jak tu : M1000511.jpg trzeba obcinac, glownie tyczy sie to napowietrznych korzeni, ja jednak teraz kiedy swojego dwulatka przesadzalam obcielam rowniez te wewnatrz oslonki, zeby troszke go wzmocnic :)

matik u mnie 5 posilkow dziennie jest nie do przerobienia, 2-3max, bez podjadania + oczywiscie cwiczenia, pisalam rano, cofnij sie o strone :):)

Załączniki

• korzenia_z_1_i_2_strony.jpg
    korzenia_z_1_i_2_strony.jpg
    39 KB · Wyświetleń: 50
  • 31fe16504cabc801med.jpg
    31fe16504cabc801med.jpg
    51,4 KB · Wyświetleń: 46
  • drugi_od_prawej___szary_w__rodku_i_drugi_od_lewej_po_podlaniu_ciemny.jpg
    drugi_od_prawej___szary_w__rodku_i_drugi_od_lewej_po_podlaniu_ciemny.jpg
    24,5 KB · Wyświetleń: 47
  • M1000511.jpg
    M1000511.jpg