reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Nusia gratulacje! 4 kg w miesiąc, wow!
Airfix wydaje mi się że wkradł się tam błąd - skoro obniża to poziom testosteronu to działają te produkty prodziewczynkowo (powinno być favors girls)
Aljul już zerkam na minerały. Czy dobrze podałaś normy dla sodu? Powinno być chyba 135-145. Dziewczynkowy poziom zaczyna się poniżej 140, więc ciut mogłabyś obniżyć, chociaż powiem ci że mi jest ciężko zejść poniżej 140 mimo że nie sole, zazwyczaj piekę swój chleb lub ciasto drożdżowe bez soli, nie jem wędlin, żadnych przekąsek, paluszków, batoników, i mimo tego sód nadal bez zmian. Potas masz dziewczynkowy - powinno być poniżej 4,3, u ciebie jest troche mniej niż 4,2. Wapń dziewczynkowy dla tych norm zaczyna się od 9,4 w górę - bierzesz już suplementy? bo jeśli nie, to spokojnie ładnie sobie podwyższysz Ca. Wybierz cytrynian wapnia podobno najlepiej jest przyswajalny. I magnez rzeczywiście do poprawy ale jak zaczniesz suplementacje to na pewno Mg i Ca poprawią się. Porozmawiaj z Pirahnią o tym, bo wydaje mi się że przy takim niskim poziomie magnezu, powinnaś go łykać znacznie więcej niż my. Wtedy też trzeba by było zwiększyć dawki Ca (stosunek Ca do Mg - 2:1). Ja od siebie radziłabym ci tez łykać wit D - pomaga przyswajać te pierwiastki

Ostatnia edycja:
reklama
male liski No właśnie, tam chyba jest błąd w książce Tamary..Tłumacze i tak i siak i w sumie zgłupiałam, nie mogłam sensownie tego przetłumaczyć:) A czytałaś w ksiażce Tamary o tej wstrzemiezliwosci przed staraniami? Ze to trzeba robic wstrzemiezliwosc min 7 dni w kazdym cyklu ,przynajmniej przez 6-12mcy przed staraniami . Czyli u mnie jak najbardziej jest pro dziewczynkowo hahah
A jak przetłumaczyć tą "metode" u Tamary - "Dump and Jump"... bo z tego co ja przetłumaczyłam, a nie wiem czy dobrze to wyszło mi że mezczyzna ma wziasc prysznic goracy i w ciagu 5 min odbyć starania, a po staraniach kobieta ma "jump" i isc do łazienki i niby Y mają wyleciec a X zostać?? :laugh2: nie wiem o co chodzi z tym "jump"...czyli chodzi o to ze mam szybko wstać i iść do łazienki, czy mam skakać i dopiero isc do łazienki ( bo ja tak przetłumaczyłam )
male liski Jak samopoczucie?

Piranhu Zerknij na mój wykres temperatur... bardzo niskie te temperatury..cykl zaczynałam z 36,5 wiec i tak nisko, a tu spadki do 36,3 nawet... to ciekawe co w owulacje będzie...I ogólnie od ok 4 dni czuje bóle brzucha jak na @.

Ide znów popakować troche rzeczy do wyprowadzki....przeraza mnie to, zero organizacji mam, nie umiem się odnaleść w tym wszystkim...a jeszcze ja latam za wszystkim na budowe, juz drugie warunki na przylaczenie pradu musialam załatwic, bo pierwsze byly złe, a w wodociagach jeszcze lepiej- wydali jedne...oczywiscie nie takie jak chcialam, poprawili-czyli drugie warunki, ja zanosze do starostwa i znow zle....dzis maja byc kolejne-trzecie warunki techniczne . Normalne sie wystepuje raz o takie coś....ale oczywiscie mnie nie moze ominać atrakcja- wiec musze po 3 razy o jedne warunki wystepować:/

Ostatnia edycja:
Airfix nie wiem o co chodzi z jump :) ale jak będziesz wiedziała to daj mi też znać - Piranha wie na pewno :tak: Powiedz mi - a czemu będziesz miała stymulowany cykl? jakoś przegapiłam ten wątek - coś się dzieje u ciebie? Nastrój ok - pytasz a propos temperatury :)? Trudno, działamy dalej. W sumie po takim zakwaszaniu kiedy potopiłam plemniczki w pozostałościach po irygacji o ph pewnie 2 a potem potraktowałam żołnierzyki wiekszą ilością replensu niż jest zalecane, to chyba nie ma się co dziwić że się nie udało :) Mam nadzieje, że to tylko ta kwestia. ...w sumie był test owu pozytywny w drugiej części cyklu, ale chyba wolę nie myśleć o tym dlaczego był.

kate nie testowałam, zresztą chyba już nie mam po co - temp spada, a wczoraj dostałam bardzo mocnych bóli takich przedmiesiączkowych, wpół zgięta chodziłam, tak więc czekam na @. Mi się wydaje że storczyki podlewałam za często - raz na tydzień. Może spróbuję rzadziej to robić, tak jak radzicie

pare dni temu znalazłam przypadkiem w aptece taki produkt Abiofem ph podobno 3,8, można stosować przez 7 dni - może byłaby to alternatywa dla replens-u (ten chyba możemy stosować do 3 dni maksymalnie)

Ostatnia edycja:
małe liski, kate... heh 1kg na tydzien wypada :wściekła/y: 4kg to na prawde nie jest kochane wiele, kolezanka ktora jest na diecie mniej wiecej tyle co ja, tylko ze ona przestrzegala wszystkiego bardzo stanowczo, schudla 7kg :tak:ja jednak nie pilnuje 5posilkow dziennie - wczoraj na dobra sprawe mialam dwa, i jednak czerwiec obitowal w okazje do jedzenia niestety :-p ale w tym miesiacu sie poprawie :-)

małe liski nie doczytalam chyba, co Ci sie podzialo ze storczykami ? Ja mam swoje trzy co prawda, ale doprowadzilam je do takiego stanu ze kwitna caly czas, bez zadnej przerwy, choc na jednym pierwszym moim sie uczylam i niestety zabilam :wściekła/y: Ja swoje podlewam raz na tydzien/dwa zalezy od koloru nozek jak to mowie ( korzeni ).Widac po Nich kiedy potrzebuja wody, kiedy maja juz sucho. Poza tym zraszam storczyka raz w tygodniu mgielka do storczykow ( oczywiscie tylko liscie i korzenie napowietrzne, kwiatow nie ruszam ),do tego oczywiscie odzywka w plynie :happy::happy:
Ostatnio swojeo dwulatka przesadzalam do wiekszej oslonki, i chyba sie spodobalo bo znowu pieknie zakwitl :tak:

Nuska najlepiej jak sie chudnie 1 kg w tygodniu, kazy dietetyk tak poleca, wtedy nie ma efektu jojo

Ostatnia edycja:
Witajcie kochane,
U mnie straszna gonitwa od rana, ale mam nareszcie stabilizator na rękę po złamaniu dla syna (po tygodniu!!! od zdjęcia gipsu), zaszłam do punktu ortopedycznego przypadkiem i pani akurat wczoraj dostała takie i to naprawdę cud bo zazwyczaj stwierdziła że dzieci mają prawe ręce złamane:-) ale 1szt na lewą rękę specjalnie jakby dla nas czekała:tak:

kate dziękuję za info odnośnie napoju. Powiedz mi jeszcze proszę ile tego trzeba pić na dzień i jak długo?

małe liski takie mam parametry podane obok moich wyników. Mój niedobór magnezu co jakiś czas daje o sobie znać w postaci kołatania serca, skurczów i drętwienia rąk jednak lekarz nigdy tego nie zbada i zawsze powie żeby łykać przez m-c i koniec, może przez ten czas troszkę jego parametry podskoczą i potem znowu spada do swojego poziomu więc myślę że muszę go troszkę dłużej pobrać.

Nuuusiu kochana nic nie przegapiłaś:tak:. Ja nadal się nie określiłam co do tego kiedy chcę zacząć starania, póki co jestem ze wszystkim w ciemnej .....
Bardzo fajnie Ci spada ta waga:tak: GRATULACJE kochana!!!!

Airfix czyli malowanie paznokci nie jest wskazane na dziewczynkę? Kupiłam dziś tą Muszyniankę o której pisałaś:tak:

Piranhiu jak znajdziesz chwilkę to pomóż mi proszę w interpretacji moich wyników i doradź proszę co mam robić. Wiem na pewno że muszę podnieść magnez
Sód w surowicy 141,0 mmol/l 132,0 — 145,0
Potas w surowicy 4,18 mmol/l 3,5 — 5,1
Wapn całkowity w surowicy 9,41 mg/dl 8,60 — 10,20
Magnez w surowicy 1,9 mg/dl 1,9 — 2,5

Dziewczyny czy ja dobrze doczytałam w książce Tamary że można jeść jagody i natkę pietruszki?
I jak to jest ze zsiadłym mlekiem? Można jeść?
I co używacie zamiast tej przyprawy Pani Dash o której pisze Tamara?
A to SPLENDA z jej książki to słodzik?

Życzę wszystkim miłego dnia

Ostatnia edycja:
kate, aljul Ja co troche wyczytuje w tej ksiazce Tamary coś nowego :) Ksiazki kucharskiej nie tłumaczyłam, ale widziałam ze tam głownie koktajle z malin, truskawek, jogurty naturalne itp.. ja teraz podczytuje ksiazke Tamary o planowaniu i z takich ciekawostek właśnie wyczytałam właśnie o tym malowaniu paznokci - ( wiedziałam ze jonizuje ujemnie lakier i zmywacz do paznokci) a w ksiazce Tamary jest ze dodatkowo obniza testosteron- takze jak najbardziej dziewczynkowo :) tylko wychodzi na to że tam jest bład w "druku" bo pisze ze obniza testosteron lakier i ze jest to na chłopca..a powinno pisać na dziewczynke..i druga sprawe to ta "metoda" "dump and jump" nie wiadomo bardzo o co w tym chodzi...jedno jest pewne ze mezczyzna ma wziasc goracy prysznic i 5 min po tym ma odbyc sie stosunek..ale dalej to juz zagadka o co chodzi z tym "jump"- czy trzeba skakac po staraniach i dopiero isc do łazienki czy chodzi o to ze trzeba szybko wstać i isc do łazienki...z tym musimy poczekac na Piranhe :)
male liski a czytałaś w ksiazce Tamary o serze żółtym? Tam nie pisze ogóle ser żółty, tylko max 3 plasterki parmezanu...moze trzeba sie na parmezan przerzucić hehe ??

male liski To bedzie mój kolejny cykl stymulowany:) Ja zanim tu trafiłam rok temu na forum to już rok starałam się o dziecko bez skutku, a jak juz 12 miesiecy minie to trzeba sie zgłosic do lekarza , a przynajmniej by pasowało ;) No i od pierwszej wizyty dostałam leki na stymulacje cyklu...3 cykle za mną:)dostałam w koncu torbieli i musiałam odłozyc starania do teraz :) teraz znow wracam do stymulacji:) Niby po stymulacji lepsze pecherzyki sa, no i przy niedoczynnosci tarczycy tez te naturalne pecherzyki moga byc słabe wiec stymulacja jak najbardziej wskazana :) Ogólnie mija juz 2 lata od kad staramy sie o dziecko, z tym że ja liczę cykle w których naprawde przykładamy się do starań..i cykl sierpniowy bedzie w takim razie moim 13-stym :)

aljul Ta przyprawa mrs.Dash to nic innego jak przyprawa bezsolna :) tak sa różne kompozycje do kupienia, a raczej specjalne mieszanki ziół do różnych dań ( na allegro jest ). Wydaje mi się że to, to samo co kupisz pare przypraw i sama sobie bedziesz przyprawiac jedzenie nimi, oczywiscie nie używając soli. ja kupiłam ostatnio przyprawe do stosowania w diecie bezsolnej, mam całe opakowanie..nie leży mi zapach, ogólnie skład tej przyprawy, nie moje smaki :)
Ze słodzikiem tez mam problem, bo kupiłam juz drugie opakowanie i sie okazuje ze tam jest cyklaminian sodu, a nie aspartam..U mnie nigdzie nie ma takiego słodzika z aspartamem... Z tego co wyczytałam w ksiazce Tamary ( oczywiscie nie wiem czy dobrze przetłumaczyłam ) że trzeba 100ml wypijać dziennie picia słodzonego aspartamem.

male liski Wiem już o co chodzi z tym "dump and jump" , tak mniej więcej ;) Chodzi o szybkie pozbycie się nasienia aby zredukować liczbę plemników, czyli od razu po staraniach do łazienki żeby sie nie wspomagać leżeniem na brzuchu czy z nogami do góry

Ostatnia edycja:
reklama
Nusia, to są bardzo dobre efekty diety. Na prawdę! Co jesz?. Tak jak szybko tej masy ciała nie zyskałaś, tak też szybko nie stracisz. lepiej wolniej, ale na dłużej pozbyć się zbędnych kilogramów :)

Piraniu
, czy jak łykam 2 razy dziennie B-50 to muszę brać jeszcze dodatkowy kwas foliowy?

Małe liski,też myślę, że jeszcze nic straconego. A czy brałaś przed owu Sudafed żeby pozbyć się śluzu?
Przed owu można brać np. na zmianę lactovaginal + replens (tak co drugi dzień np) a dodatkowo jakiś doustny probiotyk, czy to za dużo by tego dobrodziejstwa było? ;)

Co do diety to teraz chyba spróbuję jeść w ogóle mało i ubogo jakościowo. Może przed te 2-3 miesiące nie wpędzę się w jakieś niedobory:confused:

Miłego dzionka!

Do góry