reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Piranhu Swietny ten perukowiec:) Przede mna będzie za rok tworzenie ogrodu, ale już wiem do kogo się zgłosić po porade ;) Lubie miec roslinki takie nietypowe, a jeszcze lepiej ktore sa dlugo ozdoba ogrodu.
Piranhu a czy zamiast tej wit C ktora teraz biore - CeMax Forte 1000mg moge brac taka rozpuszczalna? Mam w domu taka - Ascorvita 1000mg skład: ( bo tego nie jestem pewna najbardziej) kwas cytryn,sodu wodoroweglan,sorbitol,skrobia kukurydziana,aromat cytr,aspartam,ryboflawiny,fosforan sodowy(barwnik). Ma aspartam-czyli na dziewczynke OK. Wczoraj z uwagi na to ze nie moglam juz poradzic sobie z wzieciem kolejnej tabl, to rozpuscilam ta Ascorvite, efekt jest taki ze Ph ładnie mi zaczelo spadac po antybiotyku-4,7 mam juz, a po dzisiejszych przytulankach Ph z zolnierzykami było 6 :)) a do tej pory 7-7,5.
Czy zwiekszenie wit C nie zaszkodzi mi? Pytam dlatego ze znow mam problemy z siniakami na nogach, a raczej krwiakami ( na 100% mam cos z zyłami ) i pije zawsze wit c i przechodzi, a teraz znow mi wywalilo siniaka na pol łydki, wiec moze jesli bym zwiekszyła to bym znow miala spokoj na jakis czas :)

ola652 faktycznie ten test wyglada owulacyjnie, wiec juz nic nie poprawiajcie :) Ile dni po piku LH masz owulacje? ja równo po 2 dniach..Wiec jesli i u Ciebie by tak było to jak najbardziej bys sie załapała na córcie...staranka w nocy, a ten test wyszedl ci o 12 taki..wiec jak nic by było 2,5 dnia- rewelacja :)

kate To widze ze pracujesz jak mrówka :) Ale przynajmniej zamrazarki pełne świeżych rzeczy :)

Ana87 Najwazniejsze ze dzidzia zdrowa :) Hmm w ktorym tyg powiedzial ze bedzie synek...koło 26tyg :) Ana pamietam ze jakis czas temu próbowalysmy odczytywac plec dziecka po kształcie głowy- bardziej okragla -dziewczynka, a taka bardziej kwadratowa-chlopiec...u Ciebie by wygladalo na dziewczynke :)

Vivienka Ale super zdjęcie :) Moj synek był troszke grubszy na usg ;) dziołchy sa zazwyczaj bardziej płaskie- ale nie zawsze .Tu wyglada bardzo dziewczynsko kruszynka :) Ale kto wie... Vivienka moj poziom wit d3 to 19...ale wlasnie endokrynolog powiedzial ze norma do 30 jest bardzo zawyzona, i ze najlepiej jak ten wynik jest ok 20 ( czyli u Twojego meza byłby jak najbardziej w porzadku ). I oczywiscie leku mi nie przepisał :) To moze ja tak od polowy lipca zaczne brac po 2 tabl, zebym znow nie przedobrzyła :)

Roszpunka Ja tez czasem sobie zadaje takie pytanie- czemu zanim bralam suplementy i dolozylam diete to ph bylo 4,3. a teraz 5,7...dzis mam 4,7 ale czy sie utrzyma? nie wiadomo. Pewnie wzrosnie przed owulacja. Cuda normalnie sie dzieja :)

Lili81 Magnezu biore 600mg bo tyle niby jest zalecane na dziewczynke :) Stosunek wapnia (1200mg) do magnezu (600mg) musi wynosic 2:1. i biore takie dawki i jest dobrze :) Najgorsza dla mnie jest dieta, tyle ze juz sie przyzwyczailam :) Lili Ty myslisz ze ja mojego M jestem w stanie wyslac na badania?? :-DCoś Ty heheh Głupia krew mu kazalam pobrac na zbadanie hormonow..ale mozna sobie mu mowic. A o badaniu nasienia to nawet mowy nie ma, choc uwazam ze przydałoby sie i to bardzo.

Ostatnia edycja:
reklama
ola, nie ma czegoś takiego jak owulacja kilka dni przed okresem :-), pierwsza faza może trwać standardowe 2 tygodnie a może też się wydłużyć do kilku tygodni, @ następuje kilkanaście (najczęściej 14 przy właściwym poziomie progesteronu w FL) dni po owulacji, po prostu miałaś jakieś zaburzenia w pierwszej fazie i wydłużyła Ci się :-) Trzymam mocno kciuki!

Airfix, mam nadzieję, że wodorowęglanu sodu nie jest zbyt wiele bo on niestety podnosi pH. Do jakiej dawki chcesz zwiększyć witaminę C, teraz łykasz 1000 mg, tak?

Wstawiam zrobioną przed chwilką fotkę:

Zobacz załącznik 631420

Ostatnia edycja:
Piranhu Kajusi buziak od BB ciotki :* Piranhu biore 1000mg, a ja bym tak do 2000mg zwiekszyła.... moze po prostu bede patrzec czy PH nie rośnie..Nie pisze ile czego jest, ale wlasnie sie zastanowilam nad tym wodoroweglanem sodu.... A ja chyba jednak muszynianki nie moge pic jeszcze :/ No wykonczyc sie chce heheh odstawilam ja i był spokoj z biegunkami, dzis kupilam i czuje ze sie zaczyna....czasem dopadaja mnie doły ze chyba mi corcia nie pisana jest.... Temperatura dalej taka niska w kazdym cyklu, zobaczymy czy owulacje sie uda wylapac przez to w tym cyklu, bo w tamtym ovufriend zle podał

Ostatnia edycja:
Airfix jaką dokładnie Muszyniankę pijesz?

Piranhiu Kaja jest prześliczna...a jakie ma piękne oczka i długie rzęsy:tak:. Ja ostatnio dokupiłam storczyka ogrodowego - tylko trzeba go osłaniać przed zimą - dziś mam zamiar (o ile pogoda na to pozwoli) go zasadzić, ciekawe co urośnie? Już coraz bliżej do odbioru No-No:tak:

Wczoraj odebrałam wyniki badań- chciałam z ciekawości sprawdzić i wg mnie to muszę chyba popracować nad magnezem i potasem - dobrze myślę? Co o tym sądzicie?

Sód w surowicy 141,0 mmol/l 132,0 — 145,0
Potas w surowicy 4,18 mmol/l 3,5 — 5,1
Wapn całkowity w surowicy 9,41 mg/dl 8,60 — 10,20
Magnez w surowicy 1,9 mg/dl 1,9 — 2,5

Ostatnia edycja:
Airfix, nie brałabym takich dawek, na in-gender zalecają 500 mg, ja brałam 1000 mg ale więcej lepiej już nie przyjmować, podobno dawki powyżej 1000 mg mogą spowodować problemy z zajściem w ciążę:

Other things which can cause infertility include taking more than 1,000 mg of vitamin C a day. If a woman is doing this and trying to get pregnant, she should decrease it to 500 mg a day. Infertility caused by a higher dose should resolve within a few weeks.

Witaminę C bierzesz tylko do owulacji czy przez cały cykl? A ja mocno wierzę w Twoją córcię i w to, że będziesz ją mieć :tak:

aljul Pisze Muszynianka magnezowo-wapniowa....taka zielono-biała etykieta, czerwony napis Muszynianka. No ale widze ze to ona mi nie słuzy...zaraz sie okaze ze te 5 tyg mojej biegunki to jej zawdzieczam...bo przeciez kupowalam ja, no bo jak biegunka to woda mineralna....to pilam wiecej nawet niz normalnie i w koncu nie chcialo mi sie do sklepu isc po nia i nie pilam z tydzien i spokoj mialam, a dzis wypilam juz z 1,5szklanki i czuje ze bedzie ciekawie

Piranhu Na razie biore cały cykl, a dopiero jak przejde do staranek to wtedy bede brac do owulacji, zeby nie przedobrzyć.
No to moze racja, moze nie bede przesadzac z Wit C. Choc czytam czesto forum poswiecone Hashimoto i tam dziewczyny biora dawki od 1000-5000mg i ze niby to pomaga zatrzymac chorobe, bo wit c działa przeciwzapalnie i łagodzi proces autoimmunologiczny...i cos w tym musi byc :) Bo od kad bralam to 1000mg wa tamtym roku to lekarz powiedzial mi po 3 miesiacach ze choroba sie zatrzymała :)
Ja sie boje ze nie uda mi sie hormonow wyregulowac zeby były bardziej dziewczynkowe, a i ten magnez i wapn tez nie robia szału :) Badania powtorze w cyklu sierpniowym, zeby było swieze wszystko.

Ostatnia edycja:
Airfix dziękuję, będę takiej szukała - bo mam ale w niebieskiej butelce

Dziewczyny znacie się może na oznaczeniach z morfologii - odebrałam też wyniki synka i nie bardzo się na nich znam - pisałam że ma od dłuższego czasu węzły szyjne strasznie powiększone a lekarz rodzinny jakoś specjalnie sobie nic z tego nie robi, pomóżcie jeśli możecie

Morfologia (C55)
· WBC 8,31 K/μL 4,5 — 13,5
NEUT 3,38 10^9/L (40,7%) 1,9 — 7,5 (40 - 72)
LYM 3,92 10^9/L (47,2%) 0,9 — 4,5 (18 -48)
MONO 0,55 10^9/L (6,6%) 0,1 — 1,0 (2,5 - 10,0)
EOS 0,16 10^9/L (1,9%) 0,05 — 0,5 (0,5 - 6,0)
BASO 0,03 10^9/L (0,4%) 0,0 — 0,2 (0,0 - 1,5)
LUC 0,26 10^9/L (3,1%) 0,0 — 0,4 (0,0 - 4,0)
· RBC 4,62 M/μL 3,8 — 5,8
· HGB 12,1 g/dL 10,8 — 15,6
· HCT 35,5 % 33,0 — 45,0
· MCV 76,9 fL 69,0 — 93,0
· MCH 26,1 pg
· MCHC 33,9 g/dL 32,0 — 36,0
· RDW 13,2 % 11,0 — 15,0
· HDW 2,7 g/dL 2,2 — 3,2
· PLT 268,0 K/μL 130,0 — 430,0
· MPV 8,1 fL 7,0 — 12,0
· PCT 0,22 % 0,12 — 0,36
· PDW 56,9 10(GSD) 40,0 — 60,0
Mikrocytosis +
HYPO% 0,3 < 10
Rozmaz
Segmenty 42,0 %
Eozynofile 4,0 %
Monocyty 5,0 %
Limfocyty 49,0 %
Biochemia
Białko C reaktywne (ilosc) < 1,0 mg/L < 5,00
Hematologia
Odczyn Biernackiego 15 mm/h < 8

aljul Ta w niebieskiej butelce tzn etykieta jest bialo-niebieska a napis chyba czerwony...tez jest dobra , to jest ten sam producent ale zielona jest gazowana a niebieska niegazowana....ja wole niebieska tyle ze nie moge jej nigdzie u nas kupic, w tamtym roku byla w tesco i koniec , nie ma juz.
aljul a czy masz kolo ktoregos wyniku Flage? oznaczenie ze jest zle? Bo z tego co ja widze to wyniki sa dobre, nie ma sladu infekcji, zadnego zakazenia, nawet choroby wirusowej....CRP super:)

Airfix, w takim wypadku może i warto zwiększyć dawki ale tylko w FF, pytałam dlatego, że witamina C jest lekiem kategorii C, lepiej więc w cyklach staraniowych nie brać dużych dawek w FL.

Jeszcze jeden cytat:

Although in females high dose vitamin C can cause infertility, increasing vitamin C to at least 500 to 1,000 mg a day in males has a marked effect on increasing sperm count and motility.
While vitamin C is generally considered safe because your body gets rid of what it does not use, in high doses (more than 2,000 mg daily) it can cause diarrhoea, gas, or stomach upset.

Ostatnia edycja:
reklama
Airfix nie mam właśnie żadnych oznaczeń z boku tych wyników.
A co myślisz o moich wynikach? - jeszcze nic nie biorę - żadnych suplementów - zrobiłam je tak dla siebie, żeby sprawdzić co i jak

Do góry