reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Elle koniecznie bierz dupka &&&&&
Vivienka szkoda, ze sie nie udało... trzymam kciuki za Wasz nastepny cykl za synka &&&&
Marchew to moze teraz NUska by przejeła paleczke po Tobie :) to by pasowało w tej chwili najlepiej...
Nuska zdrówka dla Ciebie...

miłej niedzieli kochane :)

reklama
maran - bardzo bym się ucieszyła jakby to była Nuśka - ale tutaj to wszystkie ciąże mnie cieszą :)
vivienka - takie plamienie kilka dni przed @ może świadczyć o ciąży biochemicznej... u mnie dokładnie tak było 3 dni plamień, dwa dni przerwy i okres trwający 14 dni! I niby to świadczy o niedomodze ciałka żółtego... w cylklu wspomaganym luteiną od razu po owu się udało :)

Elle, ale fajnie :). Trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze!

Dziewczyny, czy któaś z Was mogłaby mi zamówić na ebayu calcium citrate?:sorry2:

maran kochana moja :* przejelabym z wielka checia, kurcze swiety czas chyba juz nie ??? Toż to 13 cykl staran leci teraz :blink: kupa czasu, korzenie zdarzylam juz zapuscic.

vivienkaprzykro mi, ale kochana glowka do gory, pamietaj ze to dopiero 1 cykl staran, kolejny na pewno zakonczy sie I I :tak: prosze, podaj date lipcowej @ przepisze, czy chcesz jednak bym Cie wykreslila na razie ?

marchew :**** ja sie brzusiem chetne podziele, jak juz uda sie przejac ;-)

attachment.php

Starających się : 11
Oczekujących na staranka : 8

CZERWIEC 2014 :

Elle87 - termin @ 07.06 ( 2 cykl starań )
Matik2012 - termin @ 23.06 ( 14 cykl starań )
milla - termin @ 24.06 ( 1 cykl starań )
Nuuuśka - termin @ 25.06 ( 13 cykl starań )

LIPIEC 2014 :

Roszpunka - termin @ 07.07 ( 2 cykl starań )
Vivienka - termin @ .07 ( 2 cykl starań )
ilaczek - termin @ .07 ( 2 cykl starań )

małe liski - termin @ 04.07 ( 1 cykl starań )
Justi - termin @ 09.07 ( 1 cykl starań )

SIERPIEŃ 2014 :

maggie2205 - termin @ .08 ( 1cykl starań )
Dorcia - termin @ .08 ( 1cykl starań )

W OCZEKIWANIU NA STARANKA :

anias2 - ( czerwiec 2014 )
lilly78 ( czerwiec/lipiec 2014 )
gdusia_ ( lipiec/sierpień 2014 )
Annette ( sierpień 2014 )
Airfix ( sierpień 2014 )

kate.. (lato 2014 )

ania_g21 ( lato 2014 )
Katriina ( lato 2014 )

Vivienka, uda się kochana kolejnym razem, niestety ciąże biochemiczne są bardzo częste, badania pokazują, że stanowią aż 70% wszystkich ciąż, wiele dziewczyn nie testuje czułymi testami przed terminem @ więc po prostu nawet o tych ciążach nie wie, trzeba poczekać na te szczęśliwe 30%. Co do potasu, nie wiem co doradzić bo nadmiar jest niebezpieczny, musiałabyś chyba przed zastosowaniem takiej dawki sprawdzić poziom wyjściowy potasu, hiperkaliemia (nadmiar potasu w krwi) może spowodować porażenie mięśni, wywołać arytmię lub w skrajnych przypadkach zatrzymać nawet akcję serca. Royal Jelly brałabym w zalecanej dawce, lepiej z niczym nie przesadzać, nawet witaminy w nadmiarze staja się toksynami.

Roszpunka
, warto sprawdzić dodatkowo FT4, jeśli będzie za niskie to będzie to oznaczać niedoczynność, jeśli TSH jest zbyt wysokie a FT4 w porządku to jest to subkliniczna niedoczynność tarczycy. Z tego co ja się orientuję to przy planowaniu ciąży warto zadbać by TSH nie było zbyt wysokie, nawet gdy FT4 jest w porządku. Co do jodu to szczerze powiedziawszy nie wiem, powinien chyba coś pomóc ale niech się lepiej wypowiedzą inne dziewczyny (np. Airfix).

kate, jejku, to spanie Twoich dzieci brzmi dla mnie jak prawdziwa abstrakcja, jakie to musi być piękne uczucie kiedy dziecko śpi 3 godziny a mamusia ma czas na spokojnie coś porobić :-)

Lili, K, Na, Mg i Ca sprawdzasz w dowolnym dc, byleby na czczo. Warto przy okazji sprawdzić hormony tarczycy. Planując córeczkę potrzebujesz 1200-1800 mg Ca ale dostarczane w suplementach i diecie.

maran-atha, tam w tych wytycznych są 2 błędy: M nie powinien łykać kwasu foliowego a gorące posiłki obniżają a nie podnoszą pH, mam do Ciebie mega prośbę by to poprawić na grupie zamkniętej bo pamiętam, że chyba kiedyś wstawiałaś tam dziewczynkowe wytyczne, z góry dzięki :-)

gdusia, leki stymulujące produkcję FSH bierze się tylko przez 3-5 dni, obserwacji to nie powinno w dużym stopniu zaburzyć choć niestety CLO działa w ten sposób, że zmniejsza poziom estradiolu (stąd jest mniejsza ilość śluzu a czasem też niestety cieńsze endometrium) co na zasadzie sprzężenia zwrotnego powoduje wzrost produkcji FSH przez przysadkę a tym samym wzrost pęcherzyków. Podobno lepsze są leki na bazie letrozolu, np. Femara lub jej tańsze zamienniki. Najlepsze są gonadotropiny, najtańsza to Fostimon, bierze się np. po jednej ampułce w 3, 5 i 7 dc (albo 3 ampułki od 5 do 7 dc), przy cenie około 70 zł za ampułkostrzykawkę wychodzi około 210 zł za całą stymulację ...można też dorwać tego typu ogłoszenia Fostimon 75 Zastrzyki ogłoszenia sprzedam Fostimon 75 Zastrzyki oferty kupię ;-) ale lepiej nie działać na własną rękę bo stymulacja powinna być pod kontrolą lekarza, warto sprawdzić w 3 dc na USG ilość pęcherzyków antralnych by zobaczyć czy stymulacja niesie ryzyko przestymulowania czy też jest wręcz niezbędna bo odpowiedź organizmu na FSH jest słabiutka.

Nuuuśka
, niebawem chyba zafunduję Ci "100 pytań do" w kocich sprawach :-D bo odbiór Nono tuż tuż, wstawiam aktualne jego fotki. Znów ta FF wydłużona, ależ ja bym chciała byś miała możliwość spróbowania z cyklem stymulowanym (ale żadne CLO, które upośledza endo).

Zobacz załącznik 628160Zobacz załącznik 628161Zobacz załącznik 628162

Elle
, bierz koniecznie dupka, mega kciuki by kreska testowa jutro przybrała mocno na sile.

Piranha ale ładniutki ten kotek :) słodki :) na grupie już porawiłam te 2 błędy ;) ja nie dziewczynkowa staraczka wiec nie sledze na bierząco "nowość" stąd nawet nie zauważyłam, ze tam te 2 błedy byly. Oczywiscie wiedziałam, że gorace obnizaja ph bo wiem, ze zimne podnosza no I ostatnio dziewczyny pisaly o tym kwasie foliowym, ale nie sprawdziłam, że tam to nie zostalo zmienione, wiec juz poprawilam co by zamieszania nie było wiecej :)

Dziękuje Kochane za kciuki :tak: trzymajcie mocno żeby fasolcia dała radę... tak bardzo bym chciała tym bardziej że przekreśliłam już ten cykl a tu taki szok ;-) jutro zrobię test z porannego moczu tylko muszę biec od razu jak wstanę go kupić i chyba najlepiej o czułości 10 bo ten co robiłam dzisiaj to z drugiego moczu i o czułości 25 (pink test z rossmana). szyjka jak na razie wysoko i twarda. ciekawe co jutro tempka pokaże...
Piraniu tak wzięłam dupka od nowa dzisiaj, ginek twierdził że mam brać tylko 10 dni i jak wyjdzie pozytywny test to zacząć brać od nowa ale może mogłam brać cały czas i fasolka byłaby silniejsza... już sama nie wiem. a Twój kotek jest piękniusi, zazdroszczę takiego słodziaka :-)
Vivienka kurczę szkoda bo byłam pewna że Ci się udało ale głowa do góry bo kolejny cykl będzie Twój i na pewno się uda, chociaż wiem że każda z nas chciałaby szybko zaciążyć bo ile można czekać... ja jeszcze się nie nastawiam że to ciąża bo kreska za słaba i tylko ja ją widzę pod światło ale nie powiem fajnie by było jakby ciemniała.
Dobranoc kobietki chociaż ja nie mogę coś zasnąć

Ostatnia edycja:
maran-atha, dzięki kochana :-*

Elle, nie powinno się przerywać "dostawy" progesteronu, dupka bierzesz przez 10 dni ale od 2 dpo, bierzesz zatem w 2-11 dpo a w 12 dpo rano robisz test 10 mIU/ml i jeśli jest choćby tylko cień na kresce testowej to kontynuujesz Duphaston, taki system jest najbezpieczniejszy, jeśli ciąży nie ma to nawet nieprzerywanie Duphastonu (w normalnej dawce) nie powstrzyma @. Trzymam mocno kciuki za jutrzejszy test i za to, by dzidzia była silna i zdrowa ...a czuję, że tak właśnie jest :tak:

Vivienka szkoda :( byłam pewna, że się udało. Kciuki zaciśnięte za ten cykl który się zaczął! Będziemy starały się w podobnym czasie
Elle równiez kciuki trzymam za twoją fasolkę! zobacz, od samego początku mówiłaś, że się chyba nie udało, a tu proszę, taka wiadomość! super :) musi być dobrze. Kiedy powtórzysz test?
Piranhiu ciekawski george to jedna z ulubionych bajek moich synków - a oglądaliście film, nie w odcinkach Ciekawski George (2006) - Filmweb ? Polecam, jest też druga część, zrobiona kilka lat później. U mnie starszy synek to kinoman, ciekawą bajkę potrafi oglądać godzinami, więc muszę czuwać nad tym by nie spędził połowy dnia przed telewizorem :) ale z drugiej strony to stuprocentowy żywczyk, więc jak nie ogląda bajek to fruwa po mieszkaniu i sama się zastanawiam co będzie za 2 lata jak będzie musiał przesiedzieć w ławce 45 minut :) Kotek śliczny. Ale dzieci będą miały frajdę :)...jeszcze cię pomęcze a propos suplementów głównie chodzi mi o Ca i założenia dziewczynkowe - rozumiem, że te 1200 mg min dziennie to suplementy plus dieta prawda? biorę dziennie 630 mg, kiedy zwiększałam dawki na kilka dni do 1200 mg ph wzrastało do 6, nawet czasem 7. Przed braniem suplementów, ph miałam na poziomie 4,5-4,7. Pije dużo jogurtów naturalnych, kefirów, mleka - jak liczę to dziennie dostarczam min 1400 mg i więcej (razem z suplementami). Wyniki z krwi ok. Czy tak jak robię jest ok? - spełniam te założenia dziewczynkowe jeśli chodzi o suplementy?
Marchew już niedługo będziesz tuliła wymarzonego synka!

My po wyjeździe - było super, dzieciaki były w dobrych humorach, chociaż też dokazywały czasem trochę, wróciliśmy opaleni, pogryzieni przez komary, niewyspani, bo podekscytowane dzieci zarządziły w niedziele pobudkę o 6 rano...ale jakoś mimo wszystko odpoczęliśmy :)
Zaraz zmykam z młodszym synkiem na spacer, by uniknąć potem tych 30 stopni w samopołudnie - miłego dnia!

Ostatnia edycja:
reklama
Witam sie pięknie...
tak szybciutko bo pracujaco...
kochana ellee tka mocno trzymam kciuki..rób ten tescior...nie trzymaj nas w niepewnosci...
Vivienka...za ciebie to byłam pewna ze fasolinka mała juz jest...ale juz masz wprawe więc kochana następny cykl jest twój...
Pirania...kicia cudna....
przepraszam Was ze wszyskim nie odpisuje...ale podczytuje Was i mysle o Was...
witam nowe starające sie i oczywiscie trzymam kciuki za upragnione...
u mnie cóz narazie czuje sie wysmienicie...schudłam 0.5 kg;-) chciałabym sie czuc w tej ciązy jak przy pierwszej...czyli nuda, nuda, az sie boje jak sobie pomysle poprzednią ciąże...brrr...nie byłam jeszcze u lekarza musze sie zapisac w końcu...bo juz 5 tydzien leci:tak:..to tyle narazie...dzis sahara c.d...sciskam

Do góry