reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Dorcia , do wizyty tylko tydzień , nie zaprzątaj sobie głowy betą .... bedzie dobrze :)
Matik , Zakręcona , trzymam kciuki cały czas
krystian , ten ksiądz to prorok jakiś czy cuś ...:-)
Lilianna , :-) widzę chec posiadania siurka w szeregach:-) troche diety , podbicie ph do góry , wyczaisz owu i chłopak murowany;-)

no darii dawno nie było....

reklama
Roszpunka, jaki wstyd? Ja karmiłam młodą 17 miesięcy, młodego 15 i kolejne dziecko karmiłabym dłużej. :tak: Synek się przyzwyczai, to bardziej Ty musisz być gotowa i zdecydowana na ten krok.
Oczy niebieskie, z listy, którą podałaś wykreśliłabym - termometr kąpielowy - łokciem da się sprawdzić temperaturę, więc dla mnie rzecz zbędna, flanelę po kąpieli (nawet nie wiem, co to za cudo), ja miałam dwa ręczniki przeznaczone tylko dla małej i się to sprawdziło, poduszka klin - równie dobrze można zwinąć kocyk, jeśli już bardzo chcesz. Co do aspiratorów do nosa - mieliśmy fridę, spojrzałam na ten podłączany do odkurzacza i bym się tego bała. Z taką siłą wyciągać dziecku gile z nosa :no: Przecież te naczynka są bardzo delikatne. Widziałam, że Nuśka polecała linomag - u nas się akurat nie sprawdził, jedynie bepanthen, dodatkowo dobry jest przy bolących brodawkach.
Ewelin, u nas w porządku. Trochę z pracą m. zawirowań, ale jestem dobrej myśli.
Araki, mnie przy synku nacięli i bolało jak cholera przy gojeniu, przy młodej nie, bo w UK nie nacinają i pękłam dość mocno - i NIC nie czułam, jakbym nie rodziła. Ponoć masaże oliwką z oliwek pomagają, ćwiczenia, itd. Wózek - super!
Krystian, fajny ksiadz. Niech się modli, to może wyprorokuje. ;-) Wie. że się staracie?

Ostatnia edycja:
Ewelin jak ja mogłam przegapić Twojego posta ...he ??? Czytam teraz na spokojnie a tu Ewelin !!! Fajnie że zaglądasz ...cieszę się !!!
Co do cięcia to przy Młodej musieli mnie ciąć bo główka szła razem z ręką i popękałabym jak cholercia...jeśli chodzi o drugie podejście to zgodę na nacinanie na pewno wyrażę ale poproszę że jeśli nie będzie konieczne to niech nie tną.
Co do lewatywy...miałam zrobioną już po znieczuleniu i w trakcie pierwszych bóli miałam biegunkę a mimo to podczas parcia "cosik" wyleciało ...i klops !!!

Czarna
jesteś ....ale fajnie !!! Cieszę się dziewczyny że jesteście z nami...miło wspominam moje pierwsze kroki na BB !!! KOCHAM WAS !!!
Duże buziaki dla dzieciaczków !!! A największe dla najmniejszego brzdąca !!!

Czesc
Oczy niebieskie ja miałem katarek i fride i zdecydowanie wolalam katarek bo szybki byl a dziecko nie nawidzi jak sie mu majdruje przy nosku no a moc ssania tego katarku zalezy od mocy odkurzacza a moj nie byl specjalnie mocny wiec sie nie obawialam, ze cos za mocno bedzie :) u nas tez bepanthen byl najlepszy i na suty tez
Araki odnosnie naciecia krocza przy Ali nacinali przy Mai nie zdazyli nic zrobic ani podac bo w 7 min. Urodzilam troszke peklo, ale malutko nawet nie szyli...

Za wszystkich kciuki oczywiscie trzymam

Buziole

Cześć Dziewczynki!
Tą Fridę się używa tylko podczas katarku czy zawsze np. po kąpieli i zaaplikowaniu soli morskiej w sprayu?
Nuuśka no mówiłam, że rzeczy podstawowe,właśnie zastanawiałam się nad Linomagiem vs. Bepanthen, narazie zamówiłam Bepanthen, u córci mi się sprawdził, w domu mam jeszcze Alantan Plus. A kiedyś używało się pamiętacie pudru/zasypki do pupy.
araki tak, tylko frida dla takiego maluszka, kolega mi opowiadał, jak tym Katarkiem mało córki nie udusił tak zassał jej wydzielinę. Mała zsiniała i do dopiero uderzenie kilkakrotne w plecy ja odetkało :szok:
Jeśli mogę zasugerować zakupy rozłóż na raty, bo potem to może być za duże obciążenie dla portfela. Ja zostawiłam na po nowym roku, ponieważ spodziewałam się 13-tki w pracy.
Edit: widzę, że i tak już dużo masz kupione. Sprzedawca, u którego ja kupowałam to rodzyneczki, marcówki polecają też
Gr-an. Majtki poporodowe kupuj siateczkowe, ale nie te Canpolu (u mnie w szpitalu nie akceptują, podobno zła cyrkulacja powietrza) a te: WIELORAZOWE MAJTKI poporodowe 2 sztuki DO SZPITALA (3835357534) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Cudne te twoje zakupy, też się zastanawiałam nad śpiworkiem, ale doszłam w końcu do wniosku, że na początek i tak rożek jest chyba najlepszy i najcieplejszy, śpiworek bezpieczniejszy chyba dla takiego większego dziecka, przynajmniej 3 miesięcznego ( rozm. 74/80 i chyba kupię później). Ew. do wózka, kiedy dzieciątko cały czas na oku. Bałabym się, że mi maleństwo wsunie się do środka. Kołyska cudna!
Matik
ja nie pomogę z szyjką, bo lekarz zakazał tam gmerać, zresztą nigdy do końca nie byłam pewna jak to u mnie jest nawet podczas owulki.

Dorcia, Polisia dzięki, że podtrzymujecie "siusiakowo" na duchu...Też ciężko mi uwierzyć, że w dobie takiej techniki i sprzętu może dochodzić do takich pomyłek, to chyba błąd ludzki musi być.

Gorgusia a skąd truskawki o tej porze roku? Czy to na pewno zdrowe? Moje smaki przed dietą cukrzycową były dziwne. Pierwsza zachcianka - makrela wędzona, potem przez kilka tygodni kapuśniak ale tylko z jednej restauracji. No i jabłka, jabłka, inne owoce też, ale to miałam zawsze. Był jeszcze kefir, wędliny, mięso, ale ogórki kiszone nie, to z córką żarłam ze śledziami i mieszanką wedlowską ;-) Ogólnie chyba kwaśne mam smaki. A serduszkować to teraz, potem brzuch przeszkadza, a mnie np. trochę teraz boli. Nie martw się, dzidzia jest bardzo dobrze chroniona. Musisz się przemóc, ew. wiesz ekhm są inne sposoby :-D
Kirra właśnie kupiłam to prześcieradło na przewijak, frotte.
zakrecona fiu, fiu! Nie ma się co spieszyć, test zawsze można zrobić, ja czekałam do terminu miesiączki, a i tak kreska była słabiutka.
Lilijanna w czerwcu powiadasz, to tak jak ja - złoty strzał 21 czerwca w pierwszy dzień lata. Powodzenia! A zacznij od mierzenia temperatury (im więcej cykli poobserwujesz tym lepiej a one lubią świrować czasem) i przejdź się ze 3 cykle na monitoring, żeby zobaczyć czy owulację masz podczas bólu i śluzu, przed czy po. Załóż sobie konto na enpr.pl i wszystkie obserwacje skrupulatnie zapisuj. Dieta juz wprowadzona na 6 tygodni wcześniej działa, ale ja bym ją postosowała przynajmniej 3 miesiące u siebie i męża ale tak na 100%! No i suplementy.
A właśnie Elmo, jedna koleżanka mnie pytała, czy mąż brał potas i nie pamiętam, ale wszystko było brane wg rozpiski Tamary z in-gender, którą tu Piranha wklejała i tam facet nie miał w spisie potasu.
Dorciu poczekaj ty też na wizytę - a jeśli ty taka strachliwa na punkcie tej ciąży jak ja, poproś lekarza o receptę na Duphaston na pierwszej wizycie (na w razie czego) i opis dawkowania. Mnie sam dał, żeby mnie uspokoić, chyba widział jak się "dygam".

ewelin wiadomo każda z nas obawia się porodu, ja mam takie podejście, że wszystko się musi udać pomyślnie, innego wyjścia nie ma, ale programów o porodach nie oglądam. Narazie dużo o tym nie myślę, będę myśleć w marcu, jak mnie złapie ;-) Ja się zdaję na decyzję lekarza i położnej z nacięciem, z córą miałam i szybko się zagoiłam. A herbatka z liści malin ma na to jakiś wpływ?
Tez się liczę z kwotą ok. 1500 zł za wyprawkę. Dobrze, że wózka i fotelików nie muszę kupować...
A nici rozpuszczalne dają w szpitalu czy swoje trzeba mieć?
Macy flanelka do kąpieli to taka myjka :-) Na dno wanienki można pieluszkę flanelową położyć.

Dariaaaaaaaaaaaaaaaa!

Lilianna , :-) widzę chec posiadania siurka w szeregach:-) troche diety , podbicie ph do góry , wyczaisz owu i chłopak murowany
O witaj, a po polsku tak? :-p

Lilijanna w czerwcu powiadasz, to tak jak ja - złoty strzał 21 czerwca w pierwszy dzień lata. Powodzenia! A zacznij od mierzenia temperatury (im więcej cykli poobserwujesz tym lepiej a one lubią świrować czasem) i przejdź się ze 3 cykle na monitoring, żeby zobaczyć czy owulację masz podczas bólu i śluzu, przed czy po. Załóż sobie konto na enpr.pl i wszystkie obserwacje skrupulatnie zapisuj. Dieta juz wprowadzona na 6 tygodni wcześniej działa, ale ja bym ją postosowała przynajmniej 3 miesiące u siebie i męża ale tak na 100%! No i suplementy.
Musze poczytać co to tam powinnam jeść ja, co małżon, dziękuję Ci bardzo za odpowiedź.

Czarna76 - Milan jest strzelany w chłopca?

Oczy niebieskie- korzystam z zapasów mrożonych truskawek :tak: świeże są teraz importowane, pędzone i na pewno nie zdrowe.
Ja mam smaki kompletnie bezmięsne.... słabo mi jak patrzę na mięso. Wcinam owoce, twarogi z warzywami,jogurty, zupy warzywne.
Będę musiała się przemóc, bo te inne sposoby to dla M już za mało...

reklama
Dorcia ze jaki foch ???????!!!!! Przecie ja Ci juz wczoraj napisalam jasno ze od razu po wizycie napisze Ci eska wiec pytam sie o co awantura ???? :-):wściekła/y:Ja sie pytam o co ???!! Nakopac Ci do tylka ??

piranha jaka Twoja wina ???? no co TY gadasz !! Przecie to byla Nasza wspolna decyzja, wiedzialam co biore. Podejrzewam ze ta dawka Estrofemu moze byc po prostu dla mnie zbyt duza, bo popatrz - endo ladnie roslo i po 1tabletce dziennie, i wtedy juz ta 1 tabletka opoznila owulacje, wiec myslac sensownie, moze teraz po prostu przedobrzylam z iloscia brania estrogenu na raz. Wiem, ze niektore dziewczyny biora go w wiekszych ilosciach, ale sama wiesz ze kazda z Nas jest inna, moze po prostu tyle to dla mnie zwyczajnie za duzo :zawstydzona/y: Bo nie mialam nigdy czegos takiego, a te plamienia to juz w ogole mnie polozyly na lopatki :/ Moze, w przyszlym cyklu bede brac po 1 gora 2 na dzien ? Cos musialo byc powodem tego co sie podzialo, a bralam tylko Estrofem i nie wiem czemu ale jestem prawie pewna ze to to :zawstydzona/y:co do samego plamienia, wiesz co, jakies tam ciapki, slady sa na papierze, na bieliznie juz nie wiec ewidentnie sie zmniejsza.I nie obwiniaj sie za nic ! Dzialamy metoda prob i bledow, by dojsc do zlotego srodka :blink:wierze ze bedzie dobrze, ale martwie sie zeby cos tam sie nie podzialo w srodku :(

Do góry