reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Daria trzymam kciuki, faktycznie termin kosmiczny.! to może się jeszcze w trakcie ciazy przesunąć do góry, ale faktycznie musisz się oszczędzać

Elmo, Ewelin, ależ te Wasze suwaczki zasuwają!

A powiedzcie mi, czy po spadku tempki (teoretycznym zagnieżdzeniu) w fazie lutealnej temperatura powinna potem być wyzsza? w tym cyklu czuję taki dziwny spokój, czas staranek dobry (eh nawet bardziej na chłopca haha), wszystko takie super, ovu była aż chcę wierzyć, że sie udało, a jednocześnie testy nie dają cienia cienia nawet, wiem, że 11dpo to wcześnie, ale nie mogłam sie powstrzymać :p no i ta tempka, ja wiem, że zaraz powiecie, że widziałyście wykresy falujące i inne cuda, ale chodzi mi o taki ksiazkowy :) no jak sie nie uda to ja już w sumie nie wiem co dalej :O

reklama
polisia masz równy ładny wykres soko będzie ok małe spadki to norma

araki jak ty zrobiłaś to porównanie wykresu ze nałożyłaś go warstwowo????

Ostatnia edycja:
Polisia, przejrzyj sobie wykresy ciążowe albo na ovufriend albo na fertilitifriend (musisz się zarejestrować, to jest chyba pierwowzór ovufrienda i ma trochę więcej opcji ale po angielsku).
Są tak różne, że ciężko wypatrzeć jakiś schemat. Z tego co zauważyłam na ich podstawie, po zagnieżdżeniu tempka wraca do poziomu wcześniejszego i zaczyna rosnąć około 11-13dc, ale nie wiem czy to reguła, są takie gdzie tempka jest prawie taka sama przez 14 dni, potem jest już zielona kropeczka więc nie wiem co dalej było ;-)

Matik, w paint.net zrobiłam na warstwach.... takie zboczenie zawodowe :-p

Ostatnia edycja:
Hello!

Jagienko
, masz po prostu cudne i prześliczne dzieci! ...a do tego zdolne :-)

Daria
, w takim razie musisz strasznie się oszczędzać (jest szansa, że jeszcze łożysko się przesunie, gdyby nie to czeka Ciebie zapewne CC). Trochę szokujące, że w takiej sytuacji (a niestety przy częstych krwawieniach przy łożysku przodującym czasem potrzebny jest pobyt w szpitalu i podawanie leków na podtrzymanie ciąży, u Ciebie na pewno wszystko będzie OK z naszymi kciukami) lekarka wyznaczyła tak odległy termin :-( Trzymam kciuki i mocno wierzę, że wszystko się szczęśliwie zakończy.

Andziak, jak fajnie, że jesteś. Rozumiem doskonale bo Kaja też z tych nieśpiących i wymagających dzieci, ja sobie z dwójka rady nie daję i podziwiam Wam - mamusie mające trójkę czy czwórkę dzieci. Kaja wstaje o 8 godzinie i do godz. 22 śpi tak jak Jędruś najczęściej tylko 1,5 godziny. Ostatnio śpi bardzo niespokojnie, popłakuje, mam nadzieję, że to idące zęby bo ma tylko 2 na dole i 2 na górze. Super masz chłopaków!

Elmo, strasznie to miłe, aż się ciepło na sercu robi, dziękuję! :-* Jak tam, mijają powoli mdłości?

Matik, bardzo ładny wykres, ja Ci wklejam mój beznadziejny przedciążowy (widać, że prolaktyna sobie nieźle poszalała wtedy) i udany ciążowy. Różnice jakie zaobserwowałam to w udanym cyklu tempka zaczęła rosnąć jeszcze przed owulacją a temperatury w 2 fazie były wyższe.

Zobacz załącznik 576301 Zobacz załącznik 576302

Ewelin
, kiedy masz USG? Na pewno dzidzia zdrowa i wszystko będzie w należytym porządku, z naszymi kciukami nie ma innej opcji!

Polisia, po zagnieżdżeniu tempka nie spada a wzrasta. Co do spadku przez implantacją to nie zawsze występuje a jego pojawienie tłumaczy się dwojako - że przed implantacją wzrastają estrogeny (organizm jednak nie wie, że jest w ciąży dopóki zarodek nie zagnieździ się w śluzówce macicy więc nie wierzę w większą produkcje estrogenów przed implantacją) albo po prostu że w drugiej fazie cyklu progesteron już spada, stąd spadek tempki a potem drugi skok gdy ciałko żółte wchodzi po zagnieżdżeniu na wyższe obroty produkując duże ilości progesteronu (i to wytłumaczenie bardziej do mnie przemawia, na moim wykresie widać dokładnie kiedy zagnieździł się zarodek, pasują tez do tego odczuwane przeze mnie objawy w tym rejonie cyklu). Ten dziwny spokój był u mnie jednym z objawów ciąży :tak:, to zwiększona ilość progesteronu go powoduje, trzymam zatem mocno kciuki! :-)

Krzyś jest teraz z M pierwszy raz u dentysty ze swoją pierwszą próchnicą w ząbku, jestem mega zestresowana jak to będzie :-(

juz pamietam mam lozysko przodujace

co do terminu to ten lekarz co to bedzie robil w recepcji powiedzieli ze nie da rady;/ ale jak u moje lekarki przyjdzie ta polka w recepcji maz do niej zadzwoni i powie na kiedy nam dali termin i lekarka najwyzej zadzwoni i przelozy bo ona kazala mi isc w tym tygodniu co teraz bedzie ;/
lekow nic nie dali oni tutaj ogolnie za bardzo na podtrzymanie nie dawaja do 12 tygodnia jakos tak mi polozna kiedys tlumaczyla.. mowila ze jak usg u tego lekarza wyjdzie zle to najprawdopodobniej szpital nobo jak tu lezec w domu ;p

Ostatnia edycja:
Piraniu dziekuje, u mnie lepiej. Mdlosci jeszcze wieczorne ale juz nie ma takiej tragedii. Ciagle zmeczenie mi dokucza, chcialabym juz wrocic do formy ale II trymestr coraz blizej, czas goni. &&&& za Krzysia, napewno bedzie dzielny zobaczysz ;-)
Daria no to trzymaj sie dzielnie, napewno wszytsko bedzie dobrze!
Polisia &&&&&& :tak:

araki a ty :tak::-):-D dobra jesteś
a szukam i mówię no nie ma takiej opcji a szkoda ;)
ale tak
1 cykl mój wykres najniższa tempka 10./11 (11 tempek niskich reszta wysoka ponad 37 do 29dc) czyli ok i po tym wskoczyło na 37 potwierdziło by to moje obawy i objawy ciążowe i prawdopodobnie się nie udało podczas ok wyleciało zemnie ok 23 skrzepy spore nie mini mini czyli coś by było na rzeczy,
2 cykl starań 17 niższych tempek i dopiero w tedy 37 ale nie było po owu skoku na 37 dopiero po kilku dniach później i przed okresem spadek czyli i tak nic nie było
3 teraz 14 dni tempki niskie i owu 14dc i od razu 37 więc śmiem się łudzić że na pewno coś się dzieje ale czy się uda? to się okaże
i teraz jak sobie to przeanalizowałam to jakoś jest to dla mnie klarowniejsze niż te tempki poranne :nerd::rofl2::tak::-D

Pirania właśnie jak skończyłam pisać swoje wywody to zobaczyłam twoje wykresy , no rewelacja widać zmianę i jest podobny do mojego - 2 spadki i w górę trochę w dół no i się okaże co dalej
co uważasz na temat tych wieczornych tempek po których jest mi łatwiej wszystko zobaczyć , zaznaczam zawsze tempkimierzone są po min 4,5 godz leżeniu

Ostatnia edycja:
Ewelin, dobrze Ciebie widzieć. :tak: Fajnie mieć kogoś tak blisko - chociaż na kilka dni. Ja siostrę mam, ale co z tego, jak mieszka 1300 km ode mnie. :-(
Maggie, nie smutkaj się. Ciesz się z tego, co przeżyłaś podczas wakacji. Niedługo sierpień się skończy a tym samym wszyscy będą po urlopie. :-)
Polisia, ale Twoja tempka ciągle jest dość wysoko - nie mam porównania z wcześniejszymi wykresami, ale dla mnie sama tempka jest ok.
Daria, widzę, że już dopisałaś, że to łożysko przodujące. We wczesnej ciąży zaleca się głównie odpoczynek i leżenie - przy dwójce małych dzieci to dość ciężkie. Nie masz kogo poprosić, żeby do Was przyjechał na dłużej? Jak łożysko się nie dźwignie, to czeka Cię cc. A dlaczego nie chcesz iść do lekarza niemieckiego? Bariera językowa?
Piranha, te zębate wykresy w drugiej fazie cyklu są spowodowane wysoką prolaktyną? Czym to uregulowałaś? Ja właśnie też mam podobnie. Czasami jest lepiej, czasami gorzej.
Elmo, nie, ambasadorem jeszcze nie jest. Mój mąż pracuje dla UE w chwili obecnej. Kontrakt się kończy za kilka miesięcy, ale już wie, że dostanie pracę w ONZ, tylko nie wiadomo, kiedy i gdzie. Praca może być na każdym kontynencie, więc czekamy.
Araki, chyba RPA to jeszcze pół biedy, ale propozycja była Etiopia. Wiem, że tam też są szpitale, ale jednak w tym momencie mnie to trochę przeraża. ;-) Twój wykres widocznie inny, z tempką wyraźnie wyższą. :tak:

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry