Hej babeczki!
Aneczko, ale masz śliczna i słodziutką córeczkę, nic tylko zacałować!
Czarodziejko, piękny ten mikser a kolorki ma boskie (wspominałam już, że mam jeden pokój w kolorystyce Black Red White
![śmiech :-D :-D](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/laugh.gif)
, są tam też szare i srebrne dodatki)!
Gal, dzięki kochana! Z czarnych rybek może być molinezja :-) Co do biostartera to filtracja w akwarium polega na tym, że w złożu filtra (np. na gąbce) osiedlają się bakterie nitryfikacyjne. Z zanieczyszczeń w akwarium (wrzucanego pokarmu, rozkładających się resztek roślin, odchodów ryb itp.) powstaje toksyczny amoniak, który może być zabójczy dla ryb. Bakterie nitryfikacyjne utleniają ten amoniak do azotynów (bakterie Nitrosomonas) a następnie do azotanów (bakterie Nitrobacter), które już nie są zabójcze a rośliny wraz z fosforem i innymi makro- i mikroelementami wykorzystują je do wzrostu. Proces namnażania się bakterii w filtrze może trwać kilka tygodni, biostarter go przyspieszy. Z czasem w zbiorniku jest coraz więcej azotanów i między innymi dlatego trzeba podmienić wodę. Gdy rośliny mają dobre warunki (m.in. dobre oświetlenie) to pobierają cały azot z wody i wtedy wręcz trzeba dodawać azotany i fosforany w nawozach ...ale raczej ta opcja Ci na razie nie grozi :-)
Andziak, też się tak fatalnie czułam wieczorami w drugiej ciąży ...pomyśl sobie, że to dlatego iż zamieszkała w Tobie córeczka
Patrysiak, dzięki kochana! Ano faktycznie jest tak jak piszesz, jak już za coś się zabieram to staram się zaznajomić z tematem od deski do deski ...i skrajnej upierdliwości
![śmiech :-D :-D](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/laugh.gif)
Oj miałam wiele zainteresowań w swoim życiu ale chyba wygrała ostatecznie akwarystyka i nie potrafię się już rozstać z tym hobby :-)
Martika, ja też zaciskam mocno kciuki!!! &&&&&&&&&&&&&&&&&&&
Daria, Prenatal też jest dobry ale dokup do niego Prenatal DHA - kapsułki z olejem, które wspomagają rozwój mózgu i narządu wzroku u dzidziusia.
agulek, dołki precz, a sio, a sio! ...będę tu też zerkać również po urodzeniu w miarę możliwości gdyż chcę zobaczyć jak spełniają się Wasze marzenia! ...no właśnie, nullka już coś do nas nie zagląda, ciekawe co u niej.