reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

no to musisz miec silna wole Czarodziejko bo ja bardzo lubie jesc i nie wiem czy dalabym rady tyle dni :confused:
Ewcik ja tez zawsze jadlam wiecej nabialu jak miesa i mam chlopcow. ale widocznie jadlam tez produkty ktore wiecej dostaraczaly K i Na.

reklama
Witam wszystkie mamy!:)jestem tu nowa . Mam prawie 3 letniego synka i za kilka miesiecy chcialabym zaczac starac sie o dzidziusia , zainteresowalam sie naturalnymi sposobami planowania plci dziecka i w kalendarzyku chinskim wychodzi mi ze prawie przez caly rok w kazdy miesiac mam szanse na dziewczynke jednak ten kalendarzyk jakos nie przemawia do mnie :) tak jak ''przytulanki'' w czasie owulacji(na chlopca) i przed nia(dla dziewczynki) ktore zastosowalo duzo kobiet i duzo z nich'' trafilo''.. zainteresowalo mnie to:) bardzo
dopiero skonczylam branie tabletek anty i wczoraj skonczyla mi sie ''normalna'' miesiaczka teraz czekam do nastepnej i kolejnej... i chce policzyc jakie mam cykle... moglybyscie mi powiedziec czy da sie mniej wiecej powiedziec kiedy jest owulacja? i ile dni przed ''dzialac'' zeby trafic na dziewczynke, marzy mi sie parka:)) jak kazdemu chyba:) tylko ze jestem ciekawa czy rzeczywiscie trzeba kupowac te testy owulacyjne i badac sluz i temperature czy wystarczy znajomosc cyklow ... np 28 dc to owulacja wypada w 14 dc... i wtedy ''dzialac'' 10 dc zeby poczac dziewczynke...?? :)))jak wogole obliczyc te cykle dokladnie ... 2 tygodnie przed spodziewana miesiaczka to zawsze dzien owulacji??:) prosze o pomoc:)

witaj Ladies :-) dobrze trafilas bo mamy tutaj kilka ekspertek ktore podpowiedza ci jak zwiekszyc szanse na wymarzona plec.
niestety musze cie zasmucic ze czeka cie troche pracy :tak:
otoz owulacja niekoniecznie wystepuje dokladnie 2 tygodnie przed kolejnym cyklem. najlepiej stosowac testy owulacyjne gyz one daja wieksza pewnosc. zazwyczaj owulacja wystepuje 24 do 36h po pozytywnym tescie. nie wszystkie dziewczyny maja identyczne objawy owulacji i najlepiej poobserwowac kilka cykli, robic notatki np.jaki byl sluz, temperatura i wtedy napewno latwiej jest okreslic kiedy najlepiej sie starac.
najlepiej jakbys poczytala troche wstecz. znajdziesz tam duzo ciekawych i pomocnych informacji.
powodzenia;-)

witaj Ladies :-) dobrze trafilas bo mamy tutaj kilka ekspertek ktore podpowiedza ci jak zwiekszyc szanse na wymarzona plec.
niestety musze cie zasmucic ze czeka cie troche pracy :tak:
otoz owulacja niekoniecznie wystepuje dokladnie 2 tygodnie przed kolejnym cyklem. najlepiej stosowac testy owulacyjne gyz one daja wieksza pewnosc. zazwyczaj owulacja wystepuje 24 do 36h po pozytywnym tescie. nie wszystkie dziewczyny maja identyczne objawy owulacji i najlepiej poobserwowac kilka cykli, robic notatki np.jaki byl sluz, temperatura i wtedy napewno latwiej jest okreslic kiedy najlepiej sie starac.
najlepiej jakbys poczytala troche wstecz. znajdziesz tam duzo ciekawych i pomocnych informacji.
powodzenia;-)

dziekuje !:) poczytam i nadrobie tyle ile moge i powroce z kolejnymi pytaniami pewnie hehe w kazdym badz razie dolaczam sie do watku kobietki !:) witam was wszystkie

Zrobiłam takie skrótowe podsumowanie kulinarne :-)
Planując dziewczynkę należy nie tylko jeść produkty bogate w Ca i Mg ale tez unikać bogatych w K i Na, dzienne spożycie poszczególnych pierwiastków powinno wynosić:

Na++ (Sód) 700 - 1000 mg
K+ (Potas) 2 500 - 3 500 mg
Ca (Wapń) 1 200 - 1 800 mg
Mg (Magnez) 200 - 300 mg

Do produktów zalecanych w diecie chłopczykowej (których należy jeść jak najmniej planując dziewczynkę) należą m.in. seler, pomidory (wszystkie rodzaje), marchewki amsterdamskie (tzw. karotki), brzoskwinie, gruszki, mięso (ale nie ryby), ziemniaki (są bardzo bogate w potas), morele, banany, jabłka, czereśnie, ananasy, pomarańcze, arbuzy, cukinia. Podobno należy też unikać śniadań ale ja nie dałabym rady :-), można to zastąpić mniej drastyczną opcją czyli jedzeniem śniadań nisko-węglowodanowych (produktów o niskim IG) - chodzi o to by rano było niskie stężenie glukozy w krwi a to podobno sprzyja też poczęciu dziewczynki. Należy jeść jak najwięcej gorących posiłków gdyż działają zakwaszająco. Z herbat zalecana jest tylko miętowa. Dieta dziewczynkowa nie tylko dostarcza Ca i Mg ale także zakwasza i podnosi poziom progesteronu. W diecie dziewczynkowej zalecane są takie produkty jak: mleko (najlepiej znaleźć takie z niską zawartością potasu ...tylko że z reguły na opakowaniu nie zaznaczają tego), jogurty, kefir, truskawki i maliny, guma do żucia bez cukru, ser parmezan, jajka, biały ser, chleb o niskiej zawartości sodu, ryby (należy ugotować w 500 ml wody by zredukować ilość sodu), por, zielona fasolka, ogórki, niskosodowy majonez, żurawina (świeża lub suszona), biały ryż, płatki kukurydziane, ryż dmuchany, jagnięcina/baranina (polędwica), piersi z kurczaka, nie należy jeść czerwonego mięsa ponieważ podnosi testosteron. Jak tak to czytam to uświadomiłam sobie, że jednak moja dieta była bardzo dziewczynkowa :-D (prawie w ogóle nie jadłam owoców, mięsa też nie jadłam poza piersią z kurczaka, jadłam bardzo dużo nabiału, rano zawsze było mleko z płatkami, nie jadłam prawie wcale ziemniaków, unikałam pomidorów i wszelakich cytrusów, nie piłam herbaty ani kawy tylko Inkę z magnezem).

Witaj ladies! Sama znajomość cyklu nie wystarczy gdyż owulacja może w każdej chwili się przesunąć (np. mi w udanym cyklu przesunęła się z 12-14 dc na 18 dc, zdarzało sie też, że miałąm ją np.o 2 dni wcześniej jak zawsze). Testy owulacyjne bardzo się przydają gdyż wychodzą pozytywne zazwyczaj na 24-36h przed owulką. Pomiar temperatury jest o tyle przydatny, że można z niego wywnioskować czy doszło do owulacji, jak jest produkowany progesteron w 2 fazie i czy faza lutealna ma właściwą długość by zarodek mógł się zagnieździć. Obserwacja śluzu też jest potrzebna gdyż przy staraniach o dziewczynkę najlepiej wyeliminować śluz o konsystencji białka jaja. Jest 7 czynników wpływających na płeć i akurat odległość od owulacji to najmniej ważny z nich :-), na czele postawiłabym dietę oraz pH, ważne są też suplementy, hormony, jony. Skrótowe wytyczne na temat zaplanowania córeczki masz na stronie 4182 :-), warto jednak przesledzić też wątek na kolejnych stronach gdyż co rusz dochodzą nowe przydatne wskazówki :-)

Dobrej nocki wszystkim życzę!

PS. Od tego opisywania diety zrobiłam się głodna! :-D ...a do porannej owsianki jeszcze 9 godzin :-D

Czarodziejko, podziwiam za wytrwałość! A z tą dieta to nie jest jak z efektem jo-jo - waga wraca do starej zaraz po zaprzestaniu diety? ...no ale pewnie zrzucenie kilogramów to tylko jeden z kilku pozytywnych aspektów :-), z tego co pisałaś to ta dieta oczyszcza organizm.

Raz jeszcze dobranoc wszystkim! ...tylko jak tu zasnąć kiedy w brzuchu burczy a obżerać się na noc nie wypada ...muszę to jeszcze przemyśleć :-D

Ostatnia edycja:
dzień dobry bardzo:-D

ależ cudowna pogoda od rana, aż chce się żyć:tak:

mój M śpi po nocce, więc ja zaraz biorę Marcepana i idziemy na zakupy. Potem planuję zrobić tartę ze szpinakiem, inydkiem i fetą na obiad, a następnie chcę gdzieś pojechać na długi spacer, może na jakieś jeziorko:-) miłego, słonecznego i radosnego dnia Wam życzę:tak:

Ostatnia edycja:
dzien doberek
nowy.png

zaczelam dzionek od tych platkow owsianych mam nadzieje ze troche mnie przetrzymają;d
u nas dzis pogoda fajna ale narazie sloneczko sie chowa Zobacz załącznik 447853
milego dnia zycze:)

witaj ladies Zobacz załącznik 447855

Ostatnia edycja:
Cześć babeczki!

U nas też pogoda jak marzenie, niebieskie niebo i pełno słońca
t113021.gif
Po 12 wybywam z M i synkiem do teściów w górach (standardowa procedura co 2 tygodnie :-D) i wracamy późnym wieczorkiem.

MissBella
, tempka śliczniutka, ja pamiętam, że po kilku wyższych ciążowych tempkach odpuściłam sobie mierzenie temperatury w ciąży by się nie stresować :-) Co do mdłości to jeśli się już faktycznie pojawiły to też potwierdzają wysoki poziom hCG :tak: (nic nie mówię! :-D ...większość moich koleżanek miała silniejsze mdłości przy córeczkach), mnie dopadły jakoś po skończeniu 6 tygodni ale trzymały dość długo gdyż do 16 tygodnia (miałam je 24 godziny na dobę, nawet w nocy). No ale za 8 tygodni zaczniesz już drugi, najprzyjemniejszy w ciąży trymestr (znikają nieprzyjemności pierwszego trymestru, poczujesz ruchy maleństwa, poznasz pewnie jego płeć :-)).

nullka, ale Ci ta tempka szaleje, widać, że piękny progesteron i śliczna faza lutealna!

Ewcik, jakie apetyczne i zdrowe menu szykujesz na obiad! Miłego spaceru i wypoczynku!

Daria, daj znać czy owsianka poradziła sobie na długo z głodem.

Życzę Wam dziewczyny miłej i udanej soboty!

Witam wiosennie:)
Dziewczynki ja na chwile...pogoda u nas przepiekna... az chce sie zyc...Okna wszedzie pootwieralam, nawet na poddaszu...czuc w powietrzu wiosne...:))))
Biore sie zaraz za mycie okien..a troche ich mam w domu i ogromniaste , zwlaszcza te w salonie...musze jednak sie za to zabrac puKi taka pogoda:))))
Pozniej jedziemy do Ikei..

co do diety
...Piranho- nie dopuszcze do efekTu Jojo!!! Doskonale o tym wiem ze po takiej kuracji nie moge juz wrocic do starych nawykow zywieniowych, zadych chipsow, coli, a juz napewno fast-food-ow i zadnego podjadania wieczorem!!!! poza tym ten syrop tak jest zrobiony ze dziala bardzo odzywczo wiec moge nim zastepowac jeden posilek dziennie...:)))) ale powiem Ci ze czuje sie jak mlody Bog:)))).

Mama- nie przestane do Ciebie pisac!!! mam nadzieje ze emocje nieco opadly...ze lepiej sie czujesz ...Bardzo cie sciskam i zycze cudnego dnia!!!!

Dziewczynki Wszystkim Wam zycze pieknego dnia i udanego rodzinnego weeknedu:))))
Ja na jutro zaprosilam rodzicow do nas na obiad:))))
Musze sie postarac:)
Buziaki

reklama
dzień dobry w ten cudny wiosenny dzień :)

My dziś całą familią w pracy:cool2: tak się poukładało w marcu (nie ma mojej mamy która odbiera czesto Matika z przedszkola i siedzi z nim dopóki nie wrócimy z D z pracy) i kombinujemy..na szczęście się da.
Ja pracuję w soboty teraz, D ma wolne. Ale akurat dziś musiał jechać. Więc Mati ze mną w pracy siedzi, już pare razy tu był i lubi :)
kończymy o 12 i brykamy na wycieczkę, obiecałam lody i plac zabaw;-)

Tasha gratki wielkie, inaczej być nie mogło. Proszę o fluidki, będziemy ich bardzo potrzebować :)
MissBella widok Twoci testów to sama radość :) również bardzo gratuluję :D
co do trojaczków koleżanki, to sorki, ale uważam że to rodzaj "samospełniającej się przepowiedni" jakby jej nastawienie w ciąży było bardziej optymistyczne, to po porodzie byłoby jej łatwiej. I nie bagatelizuję trudności. Bo zmęczenie przy tylu maluchach jest ogromne. Ale wiem że można oswoić się z myślą posiadania większej gromadki i w ciąży dopracować organizacje, wiedzieć na kogo można liczyć przy opiece nad maluchami i ...cieszyć się z dzieciaków :)
Trzymam kciuki za koleżankę
Ewcik no to trzymam kciuki za staranka &&&&&&&&&&&&&
ja miałam zacząć w kwietniu, ale przy tych problemach z jajnikami, jeśli owulka pojawi się teraz, to działamy :)
Ja na diete "dziewczynkową" przeszłam w styczniu, w lutym doszły mi suplementy.
Super Piranha opisała co można jeść a czego nie :) ja szukałam po necie info co ma dużo Ca, Mg i mało Na,K i kombinowałam. Wiadomo że największy problem to monotemtyczność, zwłaszcza z obiadami. Ale damy radę ;)
co do moich kwiatków na balkonie, to ja przy okazji mycia okien pozbierałam moje domowe kwiatki wykąpałam je i dałam na chwile na balkon do słonka (bo ciepło i bez dużego wiatru) a potem je zwinęłam do domu ;)
Nullka nonono gratuluję udanego sushi :cool2:chętnie bym zjadła, ale przyznam że nigdy nie robiliśmy w domowych warunkach ;)

Ladies Witamy :) miłej lekturki :)

Piranha miłego wypoczynku u teściów :)

i wszystkim miłego weekendu!!!

Do góry