reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Ja zrozumiałam że po pęknięciu jajeczka wytwarzany jest progesteron przez ciałko żółte i to powoduje podniesiona temperaturę i tak do miesiączki.
Jednak nie wiem jak mam rozumieć moją sytuację w tym cyklu. Dziś mnie już nic nie boli... teoretycznie powinno być po owulacji... na nią wskazywał test LH i bóle które mnie wczoraj nawiedziły od godziny 17 do późna. Ale czemu temperatura nie wzrosła?
W dniu owulacji może być chwilowy spadek temperatury i po owulacji temp. się podnosi. Nie wiem dlaczego, może cykl bezowulacyjny. Jak długo prowadzisz obserwację temp. i czy zawsze rano przed wstaniem, odpowiednim termometrem? Zbadaj proga 8 dni po przewidywanej owu to będziesz wiedzieć. Testy owulacyjne NIE potwierdzają wystąpienia owulacji. Mogą pokazywać pik a owulacja nie wystąpi.

reklama
W dniu owulacji może być chwilowy spadek temperatury i po owulacji temp. się podnosi. Nie wiem dlaczego, może cykl bezowulacyjny. Jak długo prowadzisz obserwację temp. i czy zawsze rano przed wstaniem, odpowiednim termometrem? Zbadaj proga 8 dni po przewidywanej owu to będziesz wiedzieć. Testy owulacyjne NIE potwierdzają wystąpienia owulacji. Mogą pokazywać pik a owulacja nie wystąpi.
Dopiero w tym cyklu robię te pomiary temperatury.

To że robisz to spoko. Pytanie czy poprawnie 🤷‍♀️
Rano po przebudzeniu. W ustach pod językiem termometrem elektr. Dziś temperatura 36,3. Tak samo jak wczoraj. Nie wiem czy była owu. Jednak bóle miałam tylko w piątek od 17 do pójścia spać. Potem spokój. Moje temperatury:
12.12 2dc 36,2
13.12 3dc 36,2
14.12 4dc 36,3
15.12 5dc 36,1
18.12. 8dc. 35,9
19.12 9 dc 35,9
20 12 10 dc 36,1
21 12. 11dc.36,1
22 12. 12 dc 35,9
23.12. 13 dc. 36,1
24.12. 14 dc. 36,3
25.12. 15 dc 36,3

Rano po przebudzeniu. W ustach pod językiem termometrem elektr. Dziś temperatura 36,3. Tak samo jak wczoraj. Nie wiem czy była owu. Jednak bóle miałam tylko w piątek od 17 do pójścia spać. Potem spokój. Moje temperatury:
12.12 2dc 36,2
13.12 3dc 36,2
14.12 4dc 36,3
15.12 5dc 36,1
18.12. 8dc. 35,9
19.12 9 dc 35,9
20 12 10 dc 36,1
21 12. 11dc.36,1
22 12. 12 dc 35,9
23.12. 13 dc. 36,1
24.12. 14 dc. 36,3
25.12. 15 dc 36,3
Powinnaś mierzyć w pochwie specjalnym termometrem z dwoma miejscami po przecinku. Pod językiem jest wg mnie zbyt duże ryzyko błędu, zresztą widać, że nie masz dwóch miejsc po przecinku, więc pewnie masz zwykły termometr, który nie jest wystarczająco czuły żeby robić dokładne pomiary.

Powinnaś mierzyć w pochwie specjalnym termometrem z dwoma miejscami po przecinku. Pod językiem jest wg mnie zbyt duże ryzyko błędu, zresztą widać, że nie masz dwóch miejsc po przecinku, więc pewnie masz zwykły termometr, który nie jest wystarczająco czuły żeby robić dokładne pomiary.
Oczywiście że jest ryzyko błędu. Najpierw jak zmierzyłam to było 36,2 (wczoraj 36,3) za chwilę znowu. Chyba mocniej docisnęłam i wyszło 36,3. Ale i tak jestem zawiedziona. Też wydawało mi się że powinno się robić pomiary w pochwie ale czytałam że wystarczy w ustach więc tak robiłam

Oczywiście że jest ryzyko błędu. Najpierw jak zmierzyłam to było 36,2 (wczoraj 36,3) za chwilę znowu. Chyba mocniej docisnęłam i wyszło 36,3. Ale i tak jestem zawiedziona. Też wydawało mi się że powinno się robić pomiary w pochwie ale czytałam że wystarczy w ustach więc tak robiłam

Ale czytaj ze zrozumieniem.
Mierzy się zawsze termometrem owulacyjnym bo jest różnica po między 36.21 a 36.29 to raz.
Dwa mierzenie powinno się zawsze odbywać o tej samej godzinie. A mierzenie jeden po drugim już w ogóle jest turbo niemiarodajne.
Do tego dochodzi kwestią tego że w ustach między się bardzo specyficznie. Między innymi nie powinni się ich mieć otwartych. Do tego zawsze w tym samym miejscu pod językiem. Itd.

Ogólnie robisz to źle i te pomiary są nic nie warte 🤷‍♀️

Sądziłam że po owulacji temperatura podskoczy gdzieś do 36,8 jeszcze nie posiadam termometru owulacyjnego. Więc wykorzystuje to co mam. A są jakieś normy jak powinna wyglądać temp. po owulacji gdy się zaszło w ciążę?

reklama
Do góry