reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Planujemy córkę , monitoring mam zawsze 8 dnia cyklu . Lewy jajnik wyłączony a czekamy na owulację z lewego ponieważ tam więcej hormonów żeńskich i większa szansa na dziewczynkę a tylko owu szykuje się zawsze w prawym. Lewy całkiem wyłączony zero kompletne. W poniedziałek mam do odebrania receptę jeszcze nie wiem jaki to lek ale 5 tabletek tylko może ktoś się orientuje co to?
I twoja lekarka skoro dała Ci skierowanie na monitoring i na ten lek to znaczy, że potwierdza teorie, ze z lewego jajnika prędzej może byc dziewczynka?

reklama
Ja nie potrzebuje skierowania na monitoring po prostu umawiam się co miesiąc 8 dnia cyklu miejwiecej czasem przesuwam dzień przed albo po zależy kiedy okres przychodzi. I obserwujemy pracę jajników chcemy pobudzic lewy bo nie działa poprosrtu chciała mi da odrazu te tabletki ale wystraszyłam się ciąży mnogiej ale teraz zmieniłam zdanie i iden po odbiór tabletek w poniedziałek dlatego nie znam nazwy . Ale może podziałają hormonalnie bardziej na dziewczynkę tak sobie myślę Wiem tylko że jest ich 5 . I pobudza pracę odrazu . Co do tego czy lewy na dziewczynkę to zapytana nie potwierdziła ale i nie zaprzeczyła . Ale powiedziała że słyszała kiedyś o tej teorii

Ja nie potrzebuje skierowania na monitoring po prostu umawiam się co miesiąc 8 dnia cyklu miejwiecej czasem przesuwam dzień przed albo po zależy kiedy okres przychodzi. I obserwujemy pracę jajników chcemy pobudzic lewy bo nie działa poprosrtu chciała mi da odrazu te tabletki ale wystraszyłam się ciąży mnogiej ale teraz zmieniłam zdanie i iden po odbiór tabletek w poniedziałek dlatego nie znam nazwy . Ale może podziałają hormonalnie bardziej na dziewczynkę tak sobie myślę Wiem tylko że jest ich 5 . I pobudza pracę odrazu . Co do tego czy lewy na dziewczynkę to zapytana nie potwierdziła ale i nie zaprzeczyła . Ale powiedziała że słyszała kiedyś o tej teorii
Ja mimo brania leków - jestem na Clo, mam owulacje tylko z prawego jajnika :/ lewy w ogóle nie reaguje. Ale mój gin prowadzi klinikę leczenia niepłodności, ogląda setki owulacji miesięcznie i uparcie twierdzi ze lewy jajnik i prawy jajnik dają identyczne szanse na dziecko obu płci. Nie zaobserwował takiej zasady. Niestety, to by było zbyt piękne i proste ;) ale powodzenia!
@leeleeth z którego jajnika miałaś owulacje tym razem a z którego na chłopców? Tak z ciekawości pytam...

Co do jajników to poszperałam w necie i teoria o dziewczynkach z lewego i chłopcach z prawego jajnika nie jest wiele warta. Za to badania potwierdzają, że:
- u człowieka dominuje jajnik prawy, pochodzi z niego aż 56% owulacji vs.44% z lewego.
- tak samo prawy jajnik dominuje u innych zwierząt np. Krów. Lewy jajnik z kolei jest jedynym funkcjonującym u ptactwa a prawy jest całkowicie zapasowy i uśpiony.
- owulacje z prawego jajnika częściej kończą się ciążą niż te z lewego.
- ciąże z prawego jajnika rzadziej ulegają poronieniu.
Teoretycznie więc owulacja z prawego jajnika jest lepsza bo daje większe szanse na donoszenie zdrowej ciąży w ogóle. Sama o tym nie wiedziałam. Ginekolog mi powiedział ze jedyne co zaobserwował ze działa dziewczynkowo to Clomid i zastrzyki na stymulację jajników. Czyli hormony i susza nimi spowodowana. Wiec warto jajniki stymulować ;)

Ja mimo brania leków - jestem na Clo, mam owulacje tylko z prawego jajnika :/ lewy w ogóle nie reaguje. Ale mój gin prowadzi klinikę leczenia niepłodności, ogląda setki owulacji miesięcznie i uparcie twierdzi ze lewy jajnik i prawy jajnik dają identyczne szanse na dziecko obu płci. Nie zaobserwował takiej zasady. Niestety, to by było zbyt piękne i proste ;) ale powodzenia!
@leeleeth z którego jajnika miałaś owulacje tym razem a z którego na chłopców? Tak z ciekawości pytam...

Ja z prawego, lewy jajnik mam nieczynny ;)

reklama
Dziewczyny lek który mam przepisany to Lametta macie jakie doświadczenia z tym lekiem związane? Przypomnę chcemy ruszyć do pracy lewy jajnik.

Do góry