reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Z medycznego punktu widzenia dużo rzeczy może dobrze wyglądać. Ale jeśli kobieta miała piwrszą cesarkę, a ma okazje mieć wskazanie do drugiej na podstawie pierwszej, to czemu tego nie wykorzystać. Ja na 100% wykorzystam ten fakt, mino, że mam wszystko idealnie zagojone.

reklama
Przepis jest taki że matka musi wyrazić zgodę po cc na sn, ale różnie wygląda to w szpitalu, dają zgodę do podpisania,ale nie informują wprost że może się nie zgodzić . Trzeba wybrać dobry szpital.
No właśnie o tym pisałam :) Trzeba wiedzieć co się podpisuje, ja tam tego nie zamierzam podpisać :)
Ale mam świetnego, młodego lekarza, ciekawa jestem jak jego podejście do tego tematu bo jeszcze zdecydowanie za szybko by o tym rozmawiać :)

Też mam świetnego młodego lekarza, od dobrych kilku lat mnie prowadzi, właściwie już jesteśmy kumplami. Dlatego ja nawet nie czytam forum jaki poród mi się należy i kto ma racje, bo jak już wcześniej pisałam, w ciąży nie jestem, wszytko ze mną jest ok, a mam już zagwarantowaną w przyszłości cesarkę i tak na prawdę mało mnie interesuje jak to lekarz załatwi. Tak chce i tak będę miała.

Radzę się zorientować w obecnych przepisach ;) ty możesz sobie chcieć, ale bez wskazania (a pierwsze cc nie jest już obecnie wskazaniem decydującym), lekarze najpierw każą ci rodzić SN. Najlepiej dowiadywać się u lekarza prowadzącego, który zna szpital, w którym będziesz rodzić. Jak wiadomo, chęci chęciami a rzeczywistość swoje.
Pierwsza cc nie jest wskazaniem do drugiej cc

Może piersza cesarka nie jest wskazaniem do drugiej. Ale jeśli kobieta miała pierwszą i chce drugą, to lekarz prowadzący wypisuje skierowanie do szpitala, że poród ma się zakończyć cięciem, a że w rubryce musi podać wskazanie, bo jest, to potrzebne do dokumentacji, to wpisuje, że wskazaniem jest cesarskie cięcie w przeszłości. U mnie w ogole nie ma z tym problemu, dlatego pierwsze słysze, że kobiety muszą kombinować drugi i kolejny poród.

Jeżeli ciąża przebiega prawidłowo, to chyba ok 36 / 37 tyg lekarz umawia się na poród na konkretny dzień i godzine. Mi lekarz powiedział, że jeżeli stałoby się tak, że może go wtedy nie być, to na pewno jakiś jego dobry kolega ją zrobi. A gdybym trafiła wcześniej na porodówkę jeszcze bez skierowania, to na początku ciąży da mi zaświadczenie, że nie moge rodzić SN.

Zresztą jak kobieta bardzo chce cesarkę, a nie ma wskazań i ciężko jej zdobyć albo nie chce się prosić, to może umówić się na cesarkę na żądanie. Cięcie kosztuje chyba ok 2 tys, a szpital i leki pokrywa już NFZ. Tzw. droga na skróty. Gdybym wcześniej wiedziała, jak wygląda poród naturalny, to nigdy w życiu nie dopuściłabym do porodu SN. Ale człowiek w pierwszej ciąży mało wie i nie potrzebnie ludzi słucha.

Jak na Twoje oczekiwania to trafił Ci się bardzo współpracujący lekarz :) :) Stety/niestety rekomendacje są ciut inne (zwłaszcza co do terminu planowego cc - bez dodatkowych wskazań po 1cc to bodaj min 39tc oraz zgody: "W przypadku samoistnego rozpoczęcia porodu oraz niewystępowaniu czynników zwiększających ryzyko rozejścia się blizny u ciężarnej po przebytym cięciu cesarskim, nie jest wymagana zgoda rodzącej na poród drogami natury").
Link do: Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników dotyczące cięcia cesarskiego | Wielgoś | Ginekologia i Perinatologia Praktyczna

Ostatnia edycja:
Widocznie ja i moje znajome mamy szczęście :) Jak lekarz chce współpracować, to jest wstanie ominąć bez konsekwencji przepisy.

reklama
Dokładnie tak. Moja siostra miała cc 10 lat temu i 1.5 roku temu otrzymała od razu wpis że ma być cc i teraz tak samo w lipcu rodzi i cc będzie po raz 3. Koleżanka też 5 lat temu rodziła przez cc i w sierpniu drugie dziecko skończy rok i też bez problemu zrobili cc przy drugim dziecku.

Do góry