reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Z medycznego punktu widzenia dużo rzeczy może dobrze wyglądać. Ale jeśli kobieta miała piwrszą cesarkę, a ma okazje mieć wskazanie do drugiej na podstawie pierwszej, to czemu tego nie wykorzystać. Ja na 100% wykorzystam ten fakt, mino, że mam wszystko idealnie zagojone.

reklama
Przepis jest taki że matka musi wyrazić zgodę po cc na sn, ale różnie wygląda to w szpitalu, dają zgodę do podpisania,ale nie informują wprost że może się nie zgodzić . Trzeba wybrać dobry szpital.
No właśnie o tym pisałam :) Trzeba wiedzieć co się podpisuje, ja tam tego nie zamierzam podpisać :)
Ale mam świetnego, młodego lekarza, ciekawa jestem jak jego podejście do tego tematu bo jeszcze zdecydowanie za szybko by o tym rozmawiać :)

Też mam świetnego młodego lekarza, od dobrych kilku lat mnie prowadzi, właściwie już jesteśmy kumplami. Dlatego ja nawet nie czytam forum jaki poród mi się należy i kto ma racje, bo jak już wcześniej pisałam, w ciąży nie jestem, wszytko ze mną jest ok, a mam już zagwarantowaną w przyszłości cesarkę i tak na prawdę mało mnie interesuje jak to lekarz załatwi. Tak chce i tak będę miała.

Radzę się zorientować w obecnych przepisach ;) ty możesz sobie chcieć, ale bez wskazania (a pierwsze cc nie jest już obecnie wskazaniem decydującym), lekarze najpierw każą ci rodzić SN. Najlepiej dowiadywać się u lekarza prowadzącego, który zna szpital, w którym będziesz rodzić. Jak wiadomo, chęci chęciami a rzeczywistość swoje.
Pierwsza cc nie jest wskazaniem do drugiej cc

Może piersza cesarka nie jest wskazaniem do drugiej. Ale jeśli kobieta miała pierwszą i chce drugą, to lekarz prowadzący wypisuje skierowanie do szpitala, że poród ma się zakończyć cięciem, a że w rubryce musi podać wskazanie, bo jest, to potrzebne do dokumentacji, to wpisuje, że wskazaniem jest cesarskie cięcie w przeszłości. U mnie w ogole nie ma z tym problemu, dlatego pierwsze słysze, że kobiety muszą kombinować drugi i kolejny poród.

Jeżeli ciąża przebiega prawidłowo, to chyba ok 36 / 37 tyg lekarz umawia się na poród na konkretny dzień i godzine. Mi lekarz powiedział, że jeżeli stałoby się tak, że może go wtedy nie być, to na pewno jakiś jego dobry kolega ją zrobi. A gdybym trafiła wcześniej na porodówkę jeszcze bez skierowania, to na początku ciąży da mi zaświadczenie, że nie moge rodzić SN.

Zresztą jak kobieta bardzo chce cesarkę, a nie ma wskazań i ciężko jej zdobyć albo nie chce się prosić, to może umówić się na cesarkę na żądanie. Cięcie kosztuje chyba ok 2 tys, a szpital i leki pokrywa już NFZ. Tzw. droga na skróty. Gdybym wcześniej wiedziała, jak wygląda poród naturalny, to nigdy w życiu nie dopuściłabym do porodu SN. Ale człowiek w pierwszej ciąży mało wie i nie potrzebnie ludzi słucha.

Jak na Twoje oczekiwania to trafił Ci się bardzo współpracujący lekarz :) :) Stety/niestety rekomendacje są ciut inne (zwłaszcza co do terminu planowego cc - bez dodatkowych wskazań po 1cc to bodaj min 39tc oraz zgody: "W przypadku samoistnego rozpoczęcia porodu oraz niewystępowaniu czynników zwiększających ryzyko rozejścia się blizny u ciężarnej po przebytym cięciu cesarskim, nie jest wymagana zgoda rodzącej na poród drogami natury").
Link do: Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników dotyczące cięcia cesarskiego | Wielgoś | Ginekologia i Perinatologia Praktyczna

Ostatnia edycja:
Widocznie ja i moje znajome mamy szczęście :) Jak lekarz chce współpracować, to jest wstanie ominąć bez konsekwencji przepisy.

reklama
Dokładnie tak. Moja siostra miała cc 10 lat temu i 1.5 roku temu otrzymała od razu wpis że ma być cc i teraz tak samo w lipcu rodzi i cc będzie po raz 3. Koleżanka też 5 lat temu rodziła przez cc i w sierpniu drugie dziecko skończy rok i też bez problemu zrobili cc przy drugim dziecku.

Do góry