reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy można i jak zaplanować płec dziecka?? chłopiec/dziewczynka?:)

Martoosia- gratulacje coreczki, nic tam nie dyndało nigdy, wiec to byla kwestia czasu , to teraz sie w rozu zatopisz haha :D

U nas w sumie problemy mega ze zdrowiem sie zaczely, szpitale itp.tak to nic mi nie bylo a teraz Co chwile cos, od ok. 20 tyg , no co jakis czas jakas akcja :/ masakra , takze bujam sie po lekarzach, cholera wie o co chodzi, za jakies 2 tyg ide na usg, ale u nas raczej bedzie 3 synek, takze plemniki nie do zdarcia z cut offu 3.5 dnia :) ,

Grabcia a ty jak sie czujesz ?

Jak tam wszystkie ciazowki sie czuja:)?
Pozdrawiamy

Biedna kochana ty :( strasznie ci współczuje tego złego samopoczucia :* mam nadzieje, że w konsul władze ci pomogą.

reklama
No właśnie, ciekawe jak to dokładnie jest z tymi plemnikami. Czy jedni mężczyzni faktycznie mają 'skłonności' do danego chromosomu czy jak. Bo jak np wyjaśnić że niektórzy mają kilkoro dzieci jednej płci z rzędu no nie?:confused:

No właśnie, ciekawe jak to dokładnie jest z tymi plemnikami. Czy jedni mężczyzni faktycznie mają 'skłonności' do danego chromosomu czy jak. Bo jak np wyjaśnić że niektórzy mają kilkoro dzieci jednej płci z rzędu no nie?:confused:

Wtedy to musi być „preferencja” płci. Ale to chyba w wypadku kiedy jest rodzina z trojgiem i wiecej dzieci jednej płci...

Mis- mi sie wydaje ze na chlopca ja bym probowala bdm jednak , plus suple, i zeby nasienie bylo 2- 3 dniowe, a coreczke macie chyba z czestych staran tak przez cały tydzien plodny? Juz nie pamietam , ale super ze szybko chcecie drugie dziecko, napewno mala roznica wieku jest fajna dla dzieciakow :)!
Ginekolog też nam powiedział, że na chłopca "trzeba rzadziej" ;) Chcemy, bardzo chcemy...ja to już chyba najbardziej! :) Zadziałamy (a przynajmniej postaramy się) na końcówkę szczytu owu. Nawet w aplikacji pokazuje Y przez 3 dni po szczycie, więc pewnie gdzieś pomiędzy byłyby starania. W tym miesiącu lcb wskazał szczyt 13, apka 14, więc myślę, że pomiędzy 15 a 16 mogłoby się udać. Co sądzicie?

Ostatnia edycja:
W nocy czytałam trochę rzeczy o genetyce i co się dowiedziałam ? Mężczyźni otrzymują od swoich rodziców w genetycznym spadku płeć własnych dzieci. Wskazuje na to badanie statystycznie danych demograficznych i drzew genealogicznych i dlatego właśnie tylko w przypadku mężczyzn odziedziczone geny mają wpływ na płeć potomstwa. Z tego powodu przewidziane na podstawie organizmu kobiety, jakie jest prawdopodobieństwo, że urodzi ona chłopczyka lub dziewczynkę, nie jest możliwe. Naukowcy przyjęli, że ojcowie noszą w sobie dwie wersje genu, zwane allelami. Allele kierują plemnikami X i Y. Istnieją trzy różne kombinacje genu: mm ( więcej plemników Y), mf (równe ilości plemników) oraz ff ( przewaga plemników X ).

Po dawce informacji jakich się dowiaduję, chyba zrobię wszystko na farta haha. Pociesza mnie fakt, że w rodzinie męża od pokoleń jest przewaga mężczyzn, co też to ma jakiś wpływ.

@mis0890 ja Ci nie pomogę bo ja już nic nie wiem. Wiem tylko tyle, że mam córkę :) Coraz więcej osób poznaje, które mówią, że mają synów z częstych " bobosexów ". Koleżanka mówi, że seks miała z tydzień pod rząd, skończyli 3 dni przed owulacją co zaowocowało synem, ja z tego przepisu mam córkę. Inna znajoma miała starania po owulacji ( potwierdzone monitoringiem ) raz a konkretnie, w drodze ma córkę. I bądź tu mądry.

Ostatnia edycja:
@Julkova w dzieciństwie u dziadków miałam sąsiadów. Jedni mieli 5 synów, drudzy 4 córki, dom przy domu, małe różnice między dziećmi. Wszyscy w koło mówili, że żony powinny następnym razem zamienić się mężami :)

U mojej babci chyba z 4 kobiety jeden facet, sama miła 2 córki, moja mama ma mnie i mojego Ś.P. brata, moja ciocia parkę - wiec kobiet od strony mojej rodziny mnóstwo.
U M. więcej chłopców. U niego siostra tez jest z trzeciej ciąży. Skomplikowana ta genetyka jest [emoji23]

reklama
U mojej babci chyba z 4 kobiety jeden facet, sama miła 2 córki, moja mama ma mnie i mojego Ś.P. brata, moja ciocia parkę - wiec kobiet od strony mojej rodziny mnóstwo.
U M. więcej chłopców. U niego siostra tez jest z trzeciej ciąży. Skomplikowana ta genetyka jest [emoji23]

Bardzo skomplikowana, tylko, że podobno kobiet w ogóle nie bierze się pod uwagę jeśli chodzi płeć dziecka, liczą się tylko geny ojca i jego rodzina. Czytałam też, że jak np. jakiś pradziadek miał samych synów, to np on już przekazuje gen " żeński " dla wyrównania pokolenia, który będzie dominował za X lat.

Do góry